Kako se inhalirati na vodenoj pari

Inhalacija na vodenoj pari je jedna od veoma starih pomoćnih metoda za lečenje disajnih puteva, kašlja, ili zapušenog nosa. Prilikom inhalacije se razvodnjava sekret u nosu ili plućima i olakšava se njegovo izbacanje, a samim tim se ubrzava izlečenje.
inhalacija

Kako se inhalirati na vodenoj pari

  1. Za inhalaciju vodenom parom je potrebno spremiti:
    Jednu posudu od 2 do 3 litra i jedan veći peškir, a u vodu prema potrebi može da se stavi morska so, eterična ulja, ili lekovito bilje kao što je kamilica, bosiljak, nana… Može se upotrebiti i čaj u filter vrećicama.
  2. Sipati vodu u posudu i zagrevati je do ključanja.
  3. Kad voda proključa, skloniti je sa ringle i staviti dve kašike čaja.
  4. Nagnuti glavu nad otklopljen sud, pokriti se većim peškirom preko glave i suda i udisati isparenja.
  5. Ako se leče donji disajni putevi, udisati paru na usta.
  6. Ukoliko se leče gornji disajni putevi, paru udisati kroz nos.
  7. Postupak ponoviti nekoliko puta u toku dana, sve dok je to potrebno, ili onoliko puta koliko je doktor preporučio.
  8. Posla inhalacije vodenom parom treba paziti da se ne izlazi napolje najmanje jedan sat, a ako se baš mora, onda se dobro utopliti šalom ili maramom.
  9. Jedna inhalacije ne bi trebalo da traje duže od deset do petnaest minuta.
  10. Inhalacija parom se može obaviti i kupanjem u što toplijoj vodi jer se tom prilikom udiše vlažan vazduh. U vodu u kadi se može sipati šaka morske soli.
  11. Ako za inhalaciju koristimo neko od eteričnih ulja, u pripremljenu ključalu vodu sipati nekoliko kapi ulja pokriti glavu peškirom i udisati isparenja.
  12. Kada bolesnik ne sme da se izlaže toploti, ili se nema dovoljno vremena, sipati nekoliko kapi eteričnog ulja na papirnu maramicu i udisati isparenja.
  13. Kada počne grejna sezona može se na peć ili radijator staviti posuda sa toplom vodom u koju se nakapa malo eteričnog ulja, ili se sipa već skuvan čaj od lekovitog bilja. Na ovaj način će se ovlažiti vazduh u celoj prostoriji.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Vesna

Avatar photo

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *