Kako pravilno negovati kaktus

Kaktus (gr.kaktos = bodljikava biljka) je sukulenta, biljka koja skladišti vodu u sebi i tako opstaje i u sušnim uslovima. Porodica Cactacea broji nekoliko hiljada razlicitih vrsta bodljikavih biljaka. Cvetaju jednom godišnje, ali je cvet prelep i u njegovoj lepoti se uživa tek nekoliko dana. Pojavljuje se kao nagrada za pravilnu brigu i negu preko cele godine.
Da bi kaktusi uspevali potrebno je uložiti malo vremena iako kaktusi važe za izuzetno otporne biljke koje uspevaju svima i svuda.

Treba voditi računa o nekoliko ključnih stvari koje su potrebne za rast kaktusa.
kaktus

Kako pravilno negovati kaktuse

Ovo su uslovi koje im treba obezbediti da bi napredovali u rastu i razmnožavali se dajući mlade biljke.

Svetlo

  1. Kaktusi jako vole sunčevu svetlost. U toplim mesecima kada su napolju mogu porasti i po nekoliko centimetara. Većina vrsta kaktusa prosto obožava direktno sunce koliko god da je agresivno. Opet neke vrste vole hladovinu, ali da su ipak izložene sunčevoj svetlosti, dok neke posebne kaktuse ne smete držati napolju. Treba oprezno izlagati suncu mlade biljke jer bi mogli dobiti opekotine.
  2. Najmanje im prija severna strana, pa kad ih držite u kući treba ih okrenuti ka južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani. Severnija ima najmanje sunca tokom dana.
  3. Ako su u smešteni u senci biljke povremeno okrećite ka svetlosti da bi kompletnoj biljci omogućili ravnomerni rast. Ako se jedan deo kaktusa izduži, okrenite taj deo prema svetlosti, jer raste prema svetlu, pa se iskrivi.

Zemlja za sadnju kaktusa

  1. Ukoliko pronađete najbolje je da kupite gotovu mešavinu zemlje za kaktuse. Ona je provereno najkvalitetnija za rast i razvoj kaktusa.
  2. Možete i sami napraviti zemlju za saksiju. Najbolja je mešavina dve mere humusa, jedna mera ilovače (ili “obične” zemlje iz bašte) i pola mere peska. Sve dobro pomešajte.
  3. Obavezno stavite peska, može i sitnog šljunka ili kamenčića, komada stare cigle. Oni će iscediti suvišnu vodu iz zemlje.

Zalivanje

  1. Poznato je da kaktusi ne vole previše vlage. Bolje je premalo ih zalivati nego previše. Tako će lako istruliti.
  2. Posadite ih na drenažnom tlu. Zemlja treba da sadrži pesak ili šljunak.
  3. Zalivanje se razlikuje leti i zimi, zatim u kući ili na otvorenom. Preko leta kaktuse treba zalivati kada vidite da se zemlja potpuno osušila. To je otprilike svakih nedelju dana, nekad i češće, što zavisi od temperature vazduha.
  4. Zalivajte kaktus sa puno vode. Voda treba da izađe kroz rupe,da se dobro iscedi, a podmetač da se isprazni nakon nekoliko minuta, da kaktus ne stoji potopljen u vodi. Jednostavno ga prelijte sa većom količinom vode i ostavite da višak istekne iz saksije.

Rast kaktusa

  1. Period intenzivnog rasta su topli meseci u toku godine. Tada ih je najbolje izneti na sunce gde najviše vole i najbolje rastu i razvijaju se.
  2. Zimi kaktusi stagniraju ,u nekom su svom “zimskom snu”. Ne treba ih previše zalivati, niti imitirati letnju klimu, je rim treba taj period odmora i oporavka, da bi na leto ponovo nastavili intenzivan rast.
  3. Na telu kaktusa se mogu pojaviti mlade biljke, bebe kaktusi. Možete ih ostaviti na staromo kaktusu da rastu sa njim kao grane ili ih pažljivo skinuti i posaditi, da bi ste dobili još jedan mladi kaktus.

Đubrenje kaktusa

  1. Samo ponekad je potrebno nađubriti ih, u vreme cvetanja. U hladnim zimskim mesecima, kada kaktusi miruju ne treba ih đubriti.
  2. Dodajte po malo azotnog i fosfornog đubriva u periodu od aprila do avgusta, kada su na suncu i intenzivno rastu.

Prezimljavanje kaktusa

  1. U periodu od oktobra do marta većina kaktusa je spremna za svoj “zimski san”. To može biti i kasnije ako je napolju toplo.
  2. Ne smeju dočekati prvi jutarnji mraz napolju, nezaštićeni jer bi se mogli smrznuti, kao i sve druge biljke.Inače mogu boraviti napolju dok je temperature u plusu, iznad nule.
  3. Sa najavom hladnoće kaktusi se unose u kuću, garažu, zimsku baštu. Ne stavljati ih direktno na beton. Bolje im naći mesto na polici ili staviti neki karton ispod saksija, da bude toplije. Prostor ne sme biti previše hladan, nikako ispod 4 stepena celzijusa. Optimalana temperature je 5-10 stepeni.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

Kako se klasifikuje paradajz

Kako se klasifikuje paradajz

Solanum lycopersicum, ili jednostavno rečeno „paradajz”, poznat je širom sveta zbog svoje rasprostranjene upotrebe u …

3 komentari

  1. Avatar photo

    sveobuhvatan tekst!
    hvala na savetima!

  2. dobar članak. dobrih savjeta nikad dosta.

  3. Avatar photo

    Imam jedan :) i raste super, ne zalivam ga cesto, jos uvjek se nalazi u saksijici u kojo je kupljen, nije izlozen pretjeranoj svejtolsti..ali ima bodlje na vrhu su crne boje, iako na njemu pocinje rasti jedan mali kaktusić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *