Kako se leči dijareja (proliv)

Nema osobe koja se bar jednom u životu nije suočila sa ovim problemom. Dijareja se javlja obično zbog infekcije sistema za varenje (tada hrana prodje isuviše brzo kroz ovaj sistem). Proliv koji je posledica ove infekcije može biti praćen  povraćanjem, gasovima, nadimanjem, grčevima u želucu i blagom temperaturom. Medjutim proliv može biti i posledica preosteljivosti na neku hranu ili pak na pojedine lekove kao što su antibiotici na primer. Medjutim proliv koji se stalno vraća može da ukazuje na to i da se radi o nekom hroničnom problemu.
dijareja

Kako se leči dijareja (proliv)

  1. Da ne bi došlo do pojave dijareje najvažnija je prevencija. Veoma je bitna higijena u kuhinji, kao i lična higijena.
  2. Što se tiče lične higijene odnosi se pre svega na redovno pranje ruku sapunom pogotovo posle odlaska u toalet i pre pripremanja neke hrane.
  3. Za izbegavanje proliva veoma je važno i pažljivo biranje, upotreba i čuvanje hrane. Veoma je bitno da se hrana potroši pre isteka roka upotrebe i naravno da se ne kupuje ukoliko je isteko rok trajanja.
  4. Redovno cišćenje sundjera, krpa za brisanje, kao i ostalog pribora za pranje posudja je još jedan od elemenata prevencije. Takodje je potrebno redovno čistiti kuhinjske površine, kuhinjske aparate, zamrzivače i frižidere.
  5. Važno je voće i povrće dobro oprati pre upotrebe ,a po potrebi i oljuštiti.
  6. Još jedan od uzorka nastanka dijareje jeste i stres, zbog toga je potrebno truditi se da se on maksimalno izbegne naravno koliko je to moguće.
  7. Medjutim ukoliko do dijareje ipak dodje potrebno je preuzeti odredjene korake za njeno saniranje.
  8. Jedna od najvećih opasnosti kad dodje do dijareje jeste u stvari dehidracija (posebno ako je dijareja praćena i povraćanjem) zbog toga je jako važno piti dovoljno tečnosti tj vode ili čajeva. Čaj od kamilice, djumbira, majčine dušice i nane deluju umirujuće pa pomažu u lečenju.
  9. Potrebno je nadoknaditi šećer i so izgubljen prolivom. Od pomoći može biti napitak napravljen od soka dve pomorandže, pola kašičice soli i dve kašičice meda i jednog litra vode. Ovaj napitak je potrebno piti na svakih pola sata (po jednu čašu) dok se simptomi ne ublaže.
  10. Može pomoći i konzumiranje nekog keksića, supice ili pak krompira (kuvanog ili krompir pire).
  11. Joga, takodje može biti od pomoći posebno ako se radi o dijareji koja ima veze sa stresom.
  12. Što se tiče dece odnosno odojčadi i male dece ona su posebno podložna riziku od gubitka tečnosti ili dehidracije. Pa zbog toga ukoliko malo dete ima proliv potrebno je učiniti sledeće:
  13. Proveriti da li je pojelo možda nešto otrovno ili nešto što je moglo da ga nadraži i odmah se obratiti lekaru.
  14. Deci koja se hrane iz bočice prijaće rashladjena prokuvana voda, sok od jabuke ili voda u kojoj se kuvao pirinač.
  15. Ukoliko jaka dijareja ne prodje u roku od 12 sati kod beba i odojčadi, a kod veće dece i odraslih za dva dana potrebno je obratiti se lekaru, što se tiče slabije dijareje može se sačekati kad su u pitanju bebe i odojčadi oko 24h, a kod veće dece i odraslih ljudi i tri dana.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *