Kako se zaštititi od sunca

Letnje zabave, plivanje, sunčanje… Sve su to aktivnosti u kojima uživamo tokom leta. Međutim, sunčeva toplota i zračenje može da izazove ozbiljne posledice ako se suviše dugo ili bez odgovarajuće zaštite izlažemo njegovom zračenju. Pored štetnosti za našu kosu, sunce može ozbiljno da ošteti i našu kožu ako ne preduzmemo odgovarajuće zaštitne mere. U ovom tekstu ćemo objasniti šta je to što možemo uraditi kako bismo u potpunosti i bez bojazni od mogućih posledica mogli da uživamo u toplim letnjim danima.
zastita-od-sunca

Kako se zaštititi od sunca

  1. Sunčevi zraci isušuju našu kosu pa je zbog toga preporučljivo nošenje kapa i šešira kada boravimo napolju. Ovako će naša kosa ostati zdrava i vlažna, pogotovo ako tokom leta prilikom pranja kose na nju nanosimo i zaštitne maske i balzame koji će dodatno zaštititi našu kosu i obezbediti joj potrebnu vlažnost. Pored toga, ako zaštitimo kosu šeširom ili kapom, tako ćemo zaštititi i glavu koja je direktno izložena suncu. Izbeći ćemo moguću sunčanicu koja može da bude praćena glavoboljom i povišenom telesnom temperaturom. Nosite adekvatnu odeću, najbolje svetlih boja i od laganih materijala, kao što je lan. Ovako ćete omogućiti vašoj koži da diše i tako se brani od vreline.
  2. Tokom leta i izlaganja kože suncu, neizostavno je korišćenje zaštitnih antisolarnih krema sa zaštitinim faktorom od 20 pa naviše. Losioni treba da pružaju zaštitu od UVA i UVB zračenja. Nanosite ih redovno, svaki put kada izlazite napolje i izlažete se sunčevom zračenju. Kremu namažite u dovoljno debelom sloju, ako ste dugo van kuće ili na plaži, mazanje ponavljajte na svaka 2 do 4 sata. Preporučljivo je i da ne boravite na suncu između 11 i 17 časova.
  3. Ako imate izrazito svetlu kožu, kosu i oči, ili imate preovlađujući crveni pigmet (riđa kosa) preporučljivo je da koristite losione sa visokim zaštitnim faktorom 50+. Ovaj nivo zaštite je neophodan i za dečiju kožu jer je ona mnogo tanja od odrasle pa samim tim i neotpornija na štetna zračenja. Zaštitna sredstva treba nanositi 15-30 minuta pre izlaganja suncu, a treba ih naneti na celo telo, odnosno sve delove koji će biti izloženi sunčevom zračenju. Posebno treba obratiti pažnju na osetljive delove kao što su stopala, dlanovi, uši, nos, usne i delove glave na kojima nema kose. Takođe, veoma je bitno napomenuti da je lice neophodno namazati obilnom količinom zaštitne kreme jer je UV zračenje odgovorno za preuranjeno starenje kože, a to svi želimo da izbegnemo. Kod dece i nudista kremu sa zaštitnim faktorom treba naneti i na polne organe jer su i oni izloženi suncu.
  4. Pored tela, prilikom izlaganja suncu neophodno je zaštiti i oči. Nosite kvalitetne naočare za sunce jer sunčevi zraci mogu da dovedu do raznih oboljenja oka. Ukoliko oči suviše dugo izlažete suncu, može se javiti crvenilo i suzenje što može rezultirati zapaljenjem. Ovo su samo neke od štetnih efekata sunca po oči i iako ne traju dugo i moguće ih je izlečiti, mogu biti neprijatni i bolni. Međutim, sunčevo zračenje može dovesti i do ozbiljnijih oboljenja oka kao što je katarakta pa je zbog toga veoma važno i oči zaštititi na odgovarajući način.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    sjajan tekst!
    jako mi je zao sto velika vecina ljudi ne shvata znacaj zastite od sunca..
    bravo za autora!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *