Kako se zaštititi od respiratornih infekcija

Respiratorne infekcije su infekcije koje se najčešće javljaju tokom hladnih zimskih meseci. Iako one mogu da zahvate čitav disajni sistem, mnogo su češći oni oblici gde je zahvaćen samo jedan deo sistema organa za disanje. Respiratorne infekcije su kapljične infekcije, što znači da se one na druge osobe prenose putem kapljica koje nastaju pri kijanju, kašljanju, glasnom govoru, pevanju ili zevanju inficirane osobe. Ove kapljice dospevaju u disajni sistem zdrave osobe putem vazduha. U najčešće respiratorne infekcije spadaju prehlada, grip, rinitis, sinuzitis, bronhitis, a mogu se pojaviti i sve zajedno što dovodi do istovremenog zahvatanja infekcijom svih gornjih disajnih puteva.
infekcije

Kako se zaštititi od respiratornih infekcija

  1. Pošto se respiratorne infekcije prenose putem kapljica koje dospevaju u vazduh, jedan od načina da se zaštitimo jeste redovnim provetravanjem prostorija u kojima se boravi. Na ovaj način omogućavamo strujanje vazduha, odnosno ulazak čistog i izlazak vazduha u kojem se nalaze izvori kapljičnih infekcija.
  2. Pored ovog, da bismo se zaštitili od uzročnika bolesti, potrebno je i da redovno čistimo predmete koje se zajednički i svakodnevno upotrebljavaju jer se virusi lako i dugo zadržavaju u spoljašnjoj sredini pa ih je isto tako lako preneti dodirom. Tu spadaju predmeti kao što su mobilni telefoni, tastature računara, kvake i drugo. Ukoliko dođemo u kontakt sa predmetom na kojem su se virusi zadržali, a nakon toga dodirnemo usta, oči ili nos, povećavamo mogućnost da se inficiramo. Zbog toga je neophodno da predmete koje zajednički koristimo sa osobom koja je obolela održavamo čistim.
  3. Da bismo vodili uspešnu borbu protiv respiratornih infekcija, ogromnu pažnju moramo posvetiti i održavanju lične higijene. Kada kijemo ili kašljemo, obavezno usta prekriti rukama, a zatim iste oprati sapunom i toplom vodom da bi se virus neutralisao. Koristite papirne maramice, a nakon upotrebljavanja je nemojte stavljati u džepove ili ih držati u ruci, već ih odmah bacite u smeće. Ruke je, naravno, potrebno prati što češće, a posebno pre jela, kuvanja i nakon upotrebe toaleta.
  4. Specifičan način za zaštitu protiv gripa jeste vakcinacija. U našoj zemlji se svake godine organizuje vakcinacija protiv sezonskog gripa koja je namenjena onima koji spadaju u najugroženije grupe – ljudi stariji od 65 godina kojima je imuni sistem oslabljen, kao i deci do 5 godina starosti kojima je isti još uvek u razvoju. Kod osoba koje vakcinu prime, mora se izvršiti revakcinacija svake godine da imunitet ne bi opao i postao podložan ovim bolestima. Treba napomenuti da se nakon primanja vakcine, zaštita stvare nakon 2 do 3 nedelje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *