Kako prepoznati manipulatore i zaštititi se od njih

U svakodnevnim međuljudskim odnosima na različitim mestima u komunikaciji sa ljudima kada je situacija nama važna, u prirodi svakog ljudskog bića postoji primarni strah, a to je da ne budemo iskorišćeni, odnosno izmanipulisani. Vođeni strepnjom da izbegnemo biti žrtva manipulacije, pažnju usmeravamo na važne događaje, ali lako nam promaknu fini detalji u ponašanju drugih, zavedu nas lepi gestovi, znaci pažnje i prefinjana komunikacija drugih ljudi. Taman kada pomislimo da je neko nasmejan i komunikativan ušao u naš krug poznatih, nismo svesni da smo već postali žrtva manipulacije.
manipulator

Kako prepoznati manipulatora i zaštititi se od njih

Uvek treba poći od jednostavnog pravila – gde god ima komunikacije ima i manipulacije.
Srešćemo ljude koji je povremeno koriste da bi došli do svojih ciljeva i one koji to rade uvek.

Manipulator je osoba koja ima potrebu da kontroliše i upravlja drugima, da sve konce drže u rukama pri tome često ne preza ni od čega, koristi razna manipulativna sredstva ne bi li ostvario cilj, igra na kartu poverenja, pohvala, komplimenata, ucene, emocija, izazivanja krivice. Emocije drugih su moćno sredstvo, zato što je priroda osećanja takva da zaslepi racionalno razmišljanje, a samim tim i mogućnost uočavanja prevare. Osobe koje vole upravljati drugima vešto se prikrivaju, imaju mnogo lica i transformišu se prema potrebi kao pravi kameleoni. Nalaze se svuda oko nas i što je manipulator veći teže ga je prepoznati, jer se vešto prikriva.

Psiholozi smatraju da sve što kažemo ili učinimo, svesno ili nesvesno na neki način utiče na druge do određene granice, ali tu ne mora da bude ničeg negativnog. Manipulaciju karakteriše svesno uticanje na druge, ali razlikuje se po tome u kojoj meri je ona prisutna u našim odnosima. Kod svesne manipulacije manipulator je svestan cilja koji želi da postigne i zato se pred drugima pretvara ili glumi upravo da bi što bolje ostvario svoj cilj i time iskoristio drugu osobu, a kod nesvesne manipulacije taj cilj je skriven i za samog manipulatora. Kada govorimo o nesvesnoj manipulaciji, prelazimo na područje psihološke igre.

Najčešći oblici manipulacije su izazivanje osećanja krivice, poigravanje sa osećanjem lične vrednosti pojedinca, manipulisanje osećanjem prihvatanja i odbacivanja, zatim pretnja i zastrašivanje i razne uvrede ličnosti sa etiketiranjem. Postoji niz faktora prema kojima možete prepoznati manipulatora. Oni uvek prebacuju krivicu na drugoga, vole se prikazivati kao žrtve, ponašanja su im promjenjiva i zato su su nepredvidivi, odnosno ponašanje menjaju u zavisnosti od publike. Potpuno su neosetljivi prema drugima, empatija je za njih nepoznanica.

Istraživanja su pokazala da žene često koriste manipulaciju, odnosno, pribegavaju manipulaciji u situacijama kada im je potrebna pažnja. Nekako im se čini da to ne mogu tako otvoreno da traže što je velika greška ili se plaše odbijanja pa koriste manipulaciju. Žene koje iz tog razloga manipulišu najčešće se opredeljuju za strategiju „ti si kriv“, i onda vređaju, zahtevaju, pridikuju. Ovaj način može biti uspešan neko vreme, ali dugoročno gledano je izuzetno štetan.

Na poslu manipulator se karakteriše stalnim kritikovanje drugih, poruke šalje preko glasnika i širi razdor među kolegama. Njihovo pravilo je zavadi pa vladaj, nepoželjne razgovore brzo prekida, laže, egocentričan je i ljubomoran. Laskaju kada nešto treba da postignu i ne birajući sredstva. Njihov pogled je zapovjednički, a kada vi govorite oni gledaju uokolo. Glas im je jači ili slabiji u zavisnosti od situacije, glasno i nasilno se smeju, igraju se držanjem tela. Gestovi po kojima se odaju su: grčenje prstiju, češkanje po vratu i uvetu, stiskanje usan, vešto kontrolišu mimiku lica.
Najčešći tipovi manipulatora su:

  1. Manipulator „s lažnim osmehom“ je najčešći tip, on je simpatičnan, nasmejan, laska i neumereno je pažljiv prema drugima, komunikativan i predstavlja se sposobno i inteligentno. Na vrlo perfidan način dolazi do cilja. Koristi sve raspoložive tehnike kako bi povećala utiecaj nad drugima. Teži uspostaviti prijateljski odnos što pre i sve će učiniti i polako vas uvući u svoju mrežu, a da toga nećete biti ni svesni. Nikada ne biste pomislili da iza te ljupke i drage osobe stoji jedan veliki manipulator. Upadne te li u mrežu ovog manipulatora teško ćete se iz nje izvući.
  2. Šarmantni manipulator je osoba koja tokom odrastanja razvijaju strategiju koja ima za cilj da dominiraju u odnosu, da njihove želje uvek budu zadovoljene, da budu u superiornom položaju u odnosu na druge. Ovaj tip ima nešto što vas odmah osvoji, voli lepu odeću, dobre automobile i lep nakit. U komunikaciji uvijek gleda u oči, direktan je i postavlja vrlo neugodna pitanja. Pitaće vas, ako vi njega nešto pitate i nikada nećete dobiti konkretan odgovor. Od njega nikada ništa nećete dobiti osim laskave reči, ali će od vas uzeti što više može. Najjače oružije mu je deljenje komplimenata, jer se želi svima dopasti. Ugodan u društvu, ali vrlo opasan. Zatražite li od njega uslugu, znajte da ćete je morati platiti dvostruko.
  3. Manipulator reciprociteta. Njega ćete prepoznati po plaćanju za primljene usluge, stvaranju osjećaja duga, izrabljanju, traženju mnogo više nego što su dali i ljubaznosti.
  4. Obrazovani manipulator njega možete prepoznati po hvaljenju svoga obrazovanja, svoje diplome, svoga zanimanja, svoga iskustva. Prezire sve koji su ispod njegovog nivoa, čudi se nečijem “neznanju”, barata imenima, brojkama, ali bez objašnjenja. Ima spretnost da navede druge da učine što god on želi. Prepotentan i hvalisavac. Pravi se da sve zna, dobro laže i ističe svoje iskustvo.
  5. Sramežljivi manipulator je vrlo redak i zato ga je teško prepoznati, skriva se iza lažne sramežljivosti. Njegova prisutnost je opterećujuća, neupadljiv je i nesiguran, svoje mišljenje prenosi uvek preko druge osobe. Voli se prikazivati ranjivim i slabim, deluje bezopasno, ali nije. Takav tip manipulatora je povučen, tih, naporan, neupadljiv i nesiguran.
  6. Manipulator zlostavljač, on se brzo otkrije, prepoznatljiv je po svojoj nasilnosti, nezadovoljstvu i stalnom kritikovanju drugih. Autoritativan je, ali kada mu trebate laska. To su teški i neugodni tipovi, naredbodavnost i agresivnost su njihov zaštitni znak.

Kao i kod drugih vidova poremećaja ličnosti, moguća je kombinacija dva ili više karakteristična tipa.

Manipulacija ne uspeva kod ljudi koji imaju dovoljan nivo autonomije ličnosti, zrele ličnosti sude sami o svojim postupcima i ne dozvoljavaju tako lako da tuđa merila budu i njihova, imaju visok nivo autonomije, samopouzdanja i samoodgovornosti i sa njima je veoma teško manipulisati. Zaštitita od manipulatora se može izgraditi tako što ćete prekiniti druženje s manipulatorom; ne pričajte o svom poslu i svojoj porodici, na sastancima i dogovorima sve pišite što ste se dogovorili, nemojte biti , golub pismonoša, i nikome nemojte biti posrednik ni u čemu, udružite se s ljudima koji su isto žrtve manipulatora jer ćete zajedno biti jači, nikada ne radite za nekoga i ne odgovarajte na nejasne zahteve; oprezno reagujte na laskanje, ne verujte mu jer ćete biti nasamareni.

Prvi korak koji je važno da savladamo jeste sticanje ličnog uverenja da niko ne može manipulisati našim emocijama i postupcima, ako mu to mi ne dozvolimo, a često nismo svesni da to dozvoljavamo, čak nekada neverbalnom komunikacijom i provociramo druge da manipulišu sa nama. Zato je važno da preispitamo naša uverenja koja smo izgradili u detinjstvu i tokom života, a koja nas sprečavaju da objektivno sagledamo sebe, svoju vrednost, prava, potencijale i samopouzdano reagujemo u odnosu sa manipulativnim sagovornikom.

Drugi korak je rad na komunikativnim veštinama, da što jasnije iznosite svoje želje i interese manipulativnom sagovorniku i to se odnosi na sve u životu. U bliskim vezama gde imamo dve odrasle osobe svaka učestala manipulacija negativno utiče na odnos.

  1. Prestanite da smišljate opravdanja za to kako se manipulator ponaša prema vama. Ako ga opravdavate time što se oseća nesigurno ili teškim detinjstvom, verovatno da upravo na to igra kako bi vas izmanipulisao.
  2. Budite veoma oprezni s bilo kime ko redovno izigrava žrtvu.
  3. Mirno i racionalno odbijte da prihvatite zahteve koje manipulator postavlja pred vas.
  4. Postavite granice i održavajte ih.
  5. Neophodno je emotivno se distancirati od manipulatora kako ne bi mogao da vas povredi svojim komentarima, kako ne bi mogao i dalje da manipuliše vama.
  6. Suprotstavite se manipulatorovim lažima i poluistinama logikom, ne emocijama.
  7. Ako je neophodno, složite se da se ne slažete, ali nemojte prihvatati njegove laži i poluistine kao istinu.
  8. Moguće je da ćete postupak morati da ponovite mnogo puta pre nego što se manipulator povuče, budite spremne za to.
  9. Odmah treba postaviti jasno pravilo: manipulator se neće promeniti. Manipulator nas ne manipuliše već poziva da budemo izmanipulisani, zavisi od životnih uverenja, razumevanja sopstvenih emocija, nivoa samopouzdanja i komunikatorskih veština.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Tatjana Konakov Radić

Avatar photo
Moj portfilio: http://www.dreamstime.com/whitetqueen_portfolio_pg1 http://www.dreamstime.com/whitetqueen_info

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

12 komentari

  1. Avatar photo

    Svaka cast! Drago mi je da je neko progovorio o ovoj temi i sa takvom ozbiljnoscu.

  2. David Kastratović

    super!!Kao što kaže makemyday!Odlično!!

  3. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    Hvala.

  4. Avatar photo

    Mnogo mi se svideo članak. Svaka čast autorki!! :)

  5. Milka Atanaskovic

    Odlican clanak.Sad su mi neke stvari dosta jasnije.Hvala autorki puno!

  6. Zanima me sledece: da li osobe sa invaliditetom mogu biti manipulatori? I da li u tom slucaju manipulaciju treba shvatiti kao nesto negativno i subverzivno podmuklo, sracunato, ili ipak treba iskazati vise razumevanja, empatije vise razumevanja za takvo ponasanje, pa samim tim to i oprostiti? S obzirom na objektivnu cinjenicu necijeg teskog invaliditeta i objektivnih teskih fizickih ogranicenja. Ogranicenja, koja i samoj osobi sa invaliditetom trajno uskracuju mnogo toga od zivota, a i onima koji su u recimo rodbinskom, prijateljskom, ili pak eventualno ljubavnom odnosu sa osobom koja ima invaliditet. Ako osoba sa tezim hendikepom i objektivnim fizickim ogranicenjima trazi, ocekuje, prizeljkuje nesto, pokusava da dobije nesto za sta smatra da joj ‘pripada’, kako to uskratiti, odbiti toj osobi? Kako, kad objektivno u svakodnevnom zivotu zaista i jeste uskracen-a za mnogo toga, samom cinjenicom fizickih ogranicenja, nemogucnoscu da ima uobicajen nacin zivota(kao fizicki zdravi ljudi). I kako prepoznati da li osoba sa invaliditetom svesno(subverzivno, s predumisljajem) ili pak nesvesno(po navici, usvojenim modelom ponasanja iz nuzde) koristi svoje tesko fizicko stanje? Ako je rec o drugoj opciji ponasanja, da li u tom slucaju treba biti tolerantniji prema pokusaju manipulacije?

  7. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    Dok sam pisala tekst nisam razmatrala ni jenu grupu ljudi posebno (siromašne, bogate, manjine, osobe sa invaliditetom, zaposlene, studente i sl.) niti sam želela da stavim nekim akcenat na bilo koga posebno.
    Kada se ovako poslatra manipulacija na nači koji ste naveli, ona dobija drugačiji kontekst, ali svakako vredan razmatranja i rasprave.
    Osetljive grupe, u koju spadajau i osobe sa invaliditetom su sa jedne strane podložnije manipulaciji baš iz razloga koje ste naveli, a sa druge strane gledajući, lično nisam sklona da ih zbog invaliditeta posmatram ,,odvojeno,, od osoba bez invaliditeta. Mislim da sklonost manipulaciji je mentalni sklop osobe, stepen želje za postizanjem cilja, perfidnost, osećaj ugroženosti, nedostatak pažnje, preuveličavanje ličnih osobina, malodušnost, strah i niz drugih uslova koji kod osoba sklonih manipulaciji razvijaju ovakvu destruktivnu osobinu.

    U svakom slučaju, hvala za novu dimenziju koju ste akcentovali u razmatranju manipulacije.

  8. Zahvaljujem na odgovoru. Razumem da nije bila vasa namera da bilo koju grupaciju izdvajate. Da se razumemo, nisam strucan po pitanju psihologije, psihoanalitickih tema, moje pitanje, znatizelja proistice iz razloga licne intelektualne znatizelje. Ako mogu reci onako laicki, cini mi se da nacin na koji se definise, nacin na koji se definise i opisuje manipulacija, suvise je disperzivno postavljeno. Prakticki svaka situacija u kojoj neko zeli da dobije nesto od nekog, ili kada neko zeli da ubedi nekog u nesto i sl, prema nacinu i prema stavkama kako je opisano, sve je manipulacija. Jer, pretpostavljam da cemo se saglasiti da visse manje svi mi imamo neke zivotne interese, zelje, ciljeve. Kako onda izbeci biilo koji oblik manipulacije, a opet zadovoljiti zivotne zelje? Naveli ste(ako sam pravilno razumeo) da ne treba uopste razmatrati opravdanja zasto neko pokusava da manipulise, pa sam se izmedju ostalog zapitao a sta ciniti u situaciji kada neko nema drugog izbora, kada objektivno nema. U konkretnoj situaciji recimo osoba sa invaliditetom s obzirom da je najcesce na margini drustva, izolovani, fizicki ograniceni, bez mogucnosti da budu aktivnni i dovoljno produktivni u drustvu, najcesce bez mogucnosti da ostvare emotivni, intimni, bracni zivot(dakle ono sto zdravi ljudi uglavnom mogu), tada osoba fakticki pribegava nuzdi emotivne manipulacije, jer sta drugo preostaje(Od benigne, pa do kontinuirane) Moje pitanje je motivisano licnim iskustvom sa osobama sa invaliditetom, a posebno cinjenica da u familiji imam nekog bliskog ko je osoba sa invaliditetom od rodjenja. Dakle, cesti kontakti sa osobama sa invalditetom(po prirodi posla) kao i porodicno iskustvo, sve to me je motivisalo da zapazam dublje slojevitije(ako mogu tako da se izrazim) nacin njihovog najpre rezonovanja o zivotu i zivotnim problemima, nacin rezonovanja o interpersonalnim odnosima, nacin sagledavanja njih samih, kao i drugih ljudi oko njih. I u 99% skucajeva dosao sam do spoznaje da sva ova pitanja osobe sa invaliditetom(pre svega, mislim na osobe invaliditetom od rodjenja, dakle sa trajnim invaliditetom) percepiraju kroz prizmu invaliditeta. I na konto toga ocekivanja razna ocekivanja kompenzacije. Pa sam zato i postavio pitanje da li to treba tumaciti kao oblik manipulacije ili manipulaciju u celini. Da li i ljudi su i ljudi sa invaliditetima skloni koriscenju manipulacije. Jer prema onom kako je u vasem tekstu opisana i po stavkama, manipualcija moze biti sve ono sto neko pozeli da dobije od nekog, ali da li samo ako je bez pristanka ili i kada je i sa pristankom? Sta ako manipulaciju diktira kontinuirano stanje nuzde, kada je nko tesko fizicki ogranicen. Moze li se to zamerati. Jer konkretno, ako osoba sa invaliditetom nesto ne moze da uradi ili to radi znatno otezano, sa mukom, onda ko ce da uradi drugi osim nekog ko toj osobi pomaze? A osoba sa invaliditetom uglavnom stalno ocekuje neku vrstu pomoci, asistencije, paznje i sl. Verovatno ste u pravu da je i to oblik manipulacije. No, da li je takva manipulacija benigna, iz nuzde, nesvesna, ili je pak svesna namerna, i subverzivna. Trebamo li ipak ponekad uzeti u obzir i razloge, cak i kada neko mozda pokusava da manipulise, jer mozda ne moze, ne ume drugacije. Kao sto ste sami rekli, mozda ipak neki pojmovi traze i redefinisanje, nov pristup tumacenju, novu dimenziju. Mozda neke postupke koji proizilaze iz nekih vrlo specificnih zivotnh situacija treba blaze tretirati. Eto, na to sam zeleo da ukazem. U svakom slucaju, zahvaljujem na strpljenju. Pozdrav

  9. ps: dodao bih jos ovo, onako an general, sto se tice manipulacije(nevezano za grupisanja), manipulativnosti kao pojave, kao modusa vivendi i modusa operandi, ili pak kao ad hoc…moje misljenje je da manipulacija i manipulativnost nije samo mentalni sklop pojedine osobe, ili pojedinih osoba, niti verujem da je rec o stanju paroksizma. Misljenja sam da manipulacija predstavlja usadjen deo genetskog i stecenog koda vecine(da ne kazem bas ‘svih’) pripadnika i pripadnica nase ljudske vrste, tj ljudi. To je deo koda prezivljavanja i opstanka. Na to ukazuje proces nastanka i razvoja coveka, ljudske civilizacije, drustva, drzave, prava. Na to ukazuje istorija, sociologija, politikologija. Iskreno, mislim da ne postoji dobro i zlo, u cistom obliku. Doduse, bilo je u toku dosadasnjeg trajanja ljudske civilizacije primera velikodusnih, nepatvoreno velikodusnih ljudi(kao Nikola Tesla npr), ali misljenja sam da izuzetci ipak samo potvrdjuju opste pravilo. A opste pravilo, odnosno ono sto pretezno dominira u ljudima je dihotomija, naizmenicno postojanje i dobrog i loseg. Dakle, dobro i lose nisu dve paralelne precage na lestvicama nego bas dve strane jednog novcica. Pa u kontekstu toga i pojam manipulacije. Da covek nije manipulisao, pocev od priorde, okruzenja, pa do internih odnosa, medjusobno jedni prema drugima, misljenja sam da ne bi razvijao ni inteligenciju, niti bi napredovao od prvobitne praistorijske pecine. Naravno, smatram da manipulativnost u nama svi treba da samokontrolisemo, no isto tako smatram da ju je nemoguce odstraniti. Zato sam i napisao prethodno kako smatram da to nije pitanje pojedinacnog, individualnog mentalnog sklopa, vec je to deo u opstem ljudskom mentalnom sklopu. Naravno, ova moja hipoteza nije psihoanaliticka, nije strucna, vec je vise odraz proucavanja nekih drugih naucnih grana, npr istoeije, prava, antropologije, sociologije. A ove naucne grane ukazuju na to fa smo mi ljudi u nasem procesu nastanka i razvoja vise i cesce skloniji manipulaaciji, nego ne-manipulaciji. I ukazuje na to da altruizam ipak nije aksiom, vec samo jedan od elemenata u ljudskom duhu. Istovremeno sa egoizmom, sa lukavoscu, sa manipulativnoscu. Naprosto, ljudi su slojevita bica, i crno-beli okviri mislim da nisu mera kojom se covem moze sagledavati. Postoji dosta nijansi izmedju. U svemu sto tvori coveka, i sto covek tvori, sto ljudi tvore, pa tako i sa manipulacijom. I manipulacija ima vise konteksta, vise dimenzija. Pomenuta je rec destruktivno, hm, slazem se nacelno da su destruktivne one manipulacije koje bukvalno, subverzivno potkopavaju i razaraju necije zivote, imetak, zdravlje. No, ima i manipulacija onih benignijih kojima to nije ni cilj ni svrha. U njih sam spreman da ubrojim kao sto vec rekoh uocljiva, cesto uicljiva ponasnja kod osoba sa invaliditetom(ako i podjemo od pretpostavke da su i takva ponasanja oblici manipulacije, mozda) prosto su u svakodnevnom zivotu odraz i izraz nuzde, po mom misljenju razumljive nuzde.(recimo kada je osoba sa invaliditetom laskava, ili bliska prema nekom, u onom benignom kontekstu, znajuci ili mozda i ne sasvim svesno da time dobija neku konkretnu pomoc, podrsku, paznju i sl). Osobe a invalidittom sam uzeo kao jedan od meni najblizih lakmus primera benignih manipulacija iz nuzde. A isto tako, takvi primeri benignih manipulacija, postoje i medju fizicki zdravim pravim ljudima. Dakle, moj neki zakljucak je: postoje Manipulacija i manipulacija, ne ide ipak sve u jednu korpu. U svakom slucaju, tema je zanimljiva, i kao sto reksote daje prostora za promisljanja. Pozdrav.

  10. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    U mnogim delovima se slažem sa vašim mišljenjem, ali ima delova koji su široko sagledani. Moj posao je usko vezan za osobe sa invaliditetom, pa iz tog razloga ne bih javno razmatrala ovu grupu ljudi iz ovog aspekta.
    U svakom slučaju hvala na sugestijama i stavovima koje ste izneli u vašim komentarima.

  11. Pre svega, želim da pohvalim tekst. Opširno i dobro napisano.

    Mislim da svaki čovek u svom genu, u svojoj ličnosti ima neku vrstu manipulacije na raspolaganju. Nekad nismo svesni da manipulišemo drugim ljudima, ali bar jednom u životu nam se desi da radimo to svesno.
    Pomenuli ste osobe sa invaliditetom i moram priznati da je to malo komlikovano i može da se sagleda iz više uglova. Ja sam osoba koja ima neku vrstu invaliditeta i mogu da razumem ličnost ovog tipa. Prvo, dešava mi se da nešto nisam u mogućnosti da uradim, možda npr. nisam čula šta su tražili od mene pa često ljudi, pre svega članovi porodice, pomisle da se foliram i da namerno izbegavam neku odgovornost. Što nije tako. Čitajući tekst, pokušavala sam da shvatim da li sam i ja manipulator, ali nisam mogla da spoznam istinu. Možda činim nesvesno, ali ne znam. Doduše, moram priznati da svi ljudi sa invaliditetom znaju koristiti svoj nedostatak kako bi izbegli neku obavezu. Mislim da je teško prepoznati kad je u pitanju manipulacija, a kad je osoba bila u nemogućnosti da nešto ulčini i kad je ozbiljna, ali važno je samo držati se pravila da ih naterate da urade ono što znate da mogu. To što imaju invaliditet, ne sme da vas zavara da osećate sažaljenje, već da ih gledate kao normalne osobe i ukoliko su u mogućnosti da urade nešto, ne treba ih osloboditi obaveze zato što se prenemažu. Mislim da nećete imati problema sa njima ukoliko se držite ovog principa.

  12. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    Hvala na lepim rečima, u potpunosti se slažem sa vama u vezi osoba sa invaliditetom. Drago mi je da vidim da je moj tekst ostavio utisak i da i su nam mišljenja slična.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *