Kako da uz malo truda budete zdravi i vitki

Svesno ili ne, ljudi sami usporavaju svoj metabolizam brzom i nezdravom hranom kao i raznim sokovima koji su prave kalorijske bombe. Ovaj vid ishrane može samo dovesti do lošeg varenja, nadimanja i gomilanja kilograma. Kada napokon priznamo sebi da ono što vidimo u ogledalu nije ni nalik onome što zelimo, posežemo za različitim dijetetskim proizvodima i pilulama za mršavljenje. Posle dužeg vremenskog perioda, zagledavši se ponovo u ogledalo, ali i u svoj novčanik, možemo priznati samo jedno – neki gram više i par hiljada manje. Sve može i drugačije, samo je bitna snaga volje i pozitivan stav. Priroda je stvorila, čovek samo treba da se posluži i pozitivni rezultati su neizostavni.
zdravi-i-vitki

Kako uz malo truda biti zdravi i vitki

  1. Jasno je da danas nije lako zdravo se hraniti, jer je tempo života brz, a radno vreme „od jutra do sutra“. Još kada, prilikom ulaska u market, slatkiši i razne nezdrave slane masti sa rafova u glas povikaju: „Kupi i mene!“, kako odoleti? Medjutim, sve se može, ako se dovoljno želi.
  2. Malo discipline nikome nije škodilo kada je reč o bilo čemu, pa i o ishrani. Naravno da ne treba jesti previše, ali ni premalo. Najbolje je lagano i sa uživanjem pristupiti hrani, kako bismo najlakše i najpre osetili upozorenje svog organizma – sada je dosta!
  3. Potrebno je imati 5 obroka ravnomerno rasporedjenih, što zbog varenja, što zbog dobrog raspoloženja i energije koja često nedostaje upravo zbog nekontrolisanja i neinformisanosti.Doručak, ručak i večera – bićete zadovoljni.
    Doručak, užina, ručak, užina, večera – bićete zdravi.
  4. Najvažniji obrok je doručak, a najveća greška je preskočiti ga i dan početi praznog stomaka, jer ovaj obrok pokreće metabolizam i daje energiju za svakodnevne obaveze. Preskakanjem doručka dolazimo u iskušenje da do ručka ili za ručak pojedemo mnogo više nego što nam je zaista potrebno i tako sebe, u kratkom vremenskom periodu, obogatimo za koji kilogram više. Koja osoba teži ovakvom rezultatu?
    Medjutim, doručkom ne treba opteretiti stomak, jer ćemo na taj nacin imati pad energije i želju da se što pre vratimo još uvek toploj postelji.
    Najbolje je rešenje za doručak izabrati ugljene hidrate. Istina je da sadrže puno kalorija, ali sama činjenica da se jedu ujutru govori o tome da imamo sasvim dovoljno vremena da sagorimo sav višak koji unesemo u organizam. Još jedan razlog zbog čega jesti baš ugljene hidrate je i taj što su oni lagani za stomak, a daju najviše energije. UH se mogu naći u hlebu, mahunama, kokicama, krompiru… Ali najkvalitetniji se nalaze u voću, povrću i integralnim žitaricama. Mleko i mlećni proizvodi su jedina hrana životinjskog porekla koja sadrži ugljene hidrate.
    Pridržavajući se ovakvog doručka uz šolju nezasladjenog zelenog čaja, dobijamo ubrzan metabolizam, potrebnu koncentraciju, dobro raspoloženje, regulisan šećer u krvi, zdravo srce… Morate priznati da nije zanemarljiv podatak.
  5. Užina je drugi obrok po važnosti, jer ako smo već doručkovali ugljene hidrate, treba nam jos nešto što će pored čaja ubrzati varenje, ali i što će nas snabdeti dovoljnom količinom zdravog šećera i vitamina. Prva užina treba biti oskudna, ali delotvorna, što nas navodi na voće. Dobro je užinati jednu voćku po svom izboru, ali se preporucuje grejpfrut, narandža ili jabuka. Ovo ostaje na vama.
  6. Ručak je takodje bitan obrok, jer ako nismo već uneli proteine, vreme je. Mnogi ne znaju koja je uloga proteina i u kojim se namirnicama nalaze najkvalitetniji.
    Proteini ili belanćevine imaju gradivnu funkciju u organizmu, jer su neophodni u procesu rasta i razvoja. Bitni su za kosti i mišiće. Oni takodje utiču na stvaranje novih ćelija umesto odumrlih i oštećenih. Belančevine su još bitne i za čovekov imuni sistem, jer pomažu u odbrani od virusa i bakterija.
    Najzdraviji proteini se nalaze u belom mesu – riba, piletina, ćuretina… I u crvenom kao što je govedina. Nalaze se još i u jajima, odnosno u belancetu, u mleku i mlečnim preradjevinama.
    Bitno je peći meso u sopstvenom soku, ne dodavati mu mast i preradjena, rafinisana ulja, jer to može samo stetiti organizmu.
    Takodje je bitno ne preterivati u konzumiranju istog, jer se proteini teže vare, a brzo se gladni.
    Jako važno je i to da uz proteine treba jesti i salatu, jer ona pomaže u varenju, ima jako malo kalorija, a snizava holesterol. Treba je jesti bez preliva ili sa sirom i nekoliko kapi maslinovog ulja. Krastavac, paradajz, paprika i kupus su takodje jako zdravi i ne treba ih zanemariti i izbegavati.
  7. Druga užina je alarm koji nas treba podsetiti na zdrave masti. One se nalaze u orasima, lesniku, bademu, neslanom kikirikiju i suncokretu i svakako ih treba konzumirati. Vodite računa da ne preterate jer su ova voća jako masna, ali mnogo zdravija od raznih grickalica kojima se možemo poslužiti u marketu.
    Badem, kao i svo pomenuto jezgrasto voće, pomaže vašem srcu, jer obara koncetraciju lošeg holesterola u krvi. Time smanjuje rizik od nastanka srčanih i moždanih udara.
    Takodje obiluju i omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od infarkta srca, a i dobrotvorno deluju na nervni sistem. Jezgrasto voće obiluje vlaknastim materijama koje olakpavaju varenje hrane.
  8. Svi oni koji žele smršati prvo pto urade na svoju ruku je izbacivanje večere iz dnevnog rasporeda.
    Ogromna greška!
    Koliko sati prodje od poslednje užine do doručka narednog dana?
    Imaćemo poremećaj varenja, jer jako dugo ništa od hrane ne unosimo u organizam i time stvaramo nervozu u crevima.
    Večera treba biti lagana, lako svarljiva, bez suvišnih kalorija i najmanje tri sata pre sna.
    Najbolje je večerati belo meso, ribu ili mleko sa integralnim hlebom i nekom salatom koja će pomoći organima za varenje tokom noći.
    U večernjim satima je dobro izbegavati voće, jer nadima zbog svoje kiselosti.
    Šolja čaja će opustiti organizam i pripremiti vas za miran san.
    Dobro je izabrati kamilicu, jer blagotvorno deluje na nervni sistem, ima umirujuće dejstvo.
    Takodje treba imati u vidu i koprivu koja podstiče brzi rad jetre i lučenje žuči. Time se hrana brže i lakše vari.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Kako piti kreatin

Kreatin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u telu , uključujući mišiće. Nedavno je dobio …

Jedan komentar

  1. lamija osmancevic

    Jedan od boljih clanaka koje sam procitala :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *