Kako kupina čuva zdravlje

Kupina je višegodišnja žbunasta biljka obrasla trnjem. Plod je najčešče crne, a ponekad crvene boje i veoma je ukusan. Kupina raste samoniklo, uz ivice šuma i po šikarama, ali se mogu naći i pitome vrste, bez trnja. Osim kao poslasticu i dodatak kolačima, ovu boljku možete koristiti i u cilju jačanja organizma i kao domaći lek za razne tegobe.
kupina

Kako kupina čuva zdravlje

  1. O davnina je poznata upotreba ove šumske biljke, konkretno njen list i plod. List se bere u aprilu, martu i maju. Plod kupine stiže u avgustu i može se naći do sredine oktobra. U narodnoj medicini kupina je odavno zastupljena i najviše se pravi čaj od lista, a sirup i vino od ploda.
  2. Kupina obiluje gvožđem, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Takođe je izvor jabučne i vinske kiseline, soli, šećera i vitamina. Kupina je puna vitamina C, a proizvodi dobijeni od kupine dugo čuvaju ovaj vitamin. Ipak, najdelotvornija je ako se uzima u svežem stanju.
  3. Dugogodišnje iskustvo potvrđuje delotvorno dejstvo kupine kao sredstva za čišćenje krvi, jačanje desni, protiv krvarenja, prehlade, bolesti grla, protiv osipa na koži, proliva i za oporavak rekovalescenata.

Kupina protiv anemije

  1. U 2 litra domaćeg vina staviti 100 grama lista kupine i 100 grama suve koprive. Ostaviti da odstoji 24 sata, a zatim mešavinu kuvati oko 5 minuta. Kada se napitak malo ohladi, treba mu dodati šumskog meda i 3 puta dnevno piti po jednju šoljicu. Kao i svaki lek protiv anemije i ovaj narodni ne može delovati preko noći. Budite uporni. Ne može da škodi.

Kupina protiv paradentoze i menstrualnih tegoba

  1. Od sasušenog lista kupine skuvajte čaj, poklopite i pustite da odstoji. Kada se ohladi dodajte sok od limuna ili malo jabukovog sirćeta i ovim čajem ispirajte desni i usnu duplju.
  2. Ukoliko patite od neurednih menstruacija ili imate slične probleme u klimaksu, preporučuje se da pijete čaj od lista kupine.

U vaše zdravlje!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

4 komentari

  1. Odlican tekst o lečenju biljem…šteta što kupine nema tako često u prodaji ili u prirodi.

  2. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    odlična tema, kupinovo vino je sjajno piće, lekovito, mogu i deca da ga konzumiraju po kašičicu protiv anemije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *