Kako shvatiti vrtoglavicu

Osećaj iznenadne slabosti, gubitak ravnoteže ili osećaj da nam se vrti sve pred očima, kao i pojavu trenutnog pomračenja vidnog polja zovemo vrtoglavicom. Ova pojava je ponekad praćena mučninom i zujanjem u ušima i veoma je neprijatna pojava. Ponekad se vrtoglavica i nesvestica završe i potpunim onesvešćivanjem. Da li i kada treba da se plašimo vrtoglavice?
vrtoglavica

Kako shvatiti vrtoglavicu

  1. Vrtoglavica koja se učestalo javlja uvek je znak manjeg ili večeg poremecaja u organizmu, a ponekad i simptom bolesti. U zavisnosti od toga u kojoj situaciji i koliko često se javlja, kao i da li je praćena drugim tegobama možete proceniti da li je slučajnost ili znak da treba posetiti lekara.
  2. Bezazaleni slučaj bi bio kada naglo ustanete iz kreveta ili ako vam je za vreme spavanja usled pritiska, nagnječenja negde bila prekinuta cirkulacija. Drugi put samo budite pažljiviji i malo se razgibajte, pa će i vaša vrtoglavica nestati. U ostale bezazlene slučaje spadaju i vrtoglavice usled premora ili boravka u zagušljivom prostoru.
  3. Vrtoglavica praćena mučninom kod osobe ženskog pola može biti znak rane trudnoće. Testirajte se i proverite najpre da li je to u pitanju pre nego što započnete druge analize.
  4. Vrtoglvica praćena blagim glavoboljama i gubitkom apetita je obično znak anemije, tako da bi trebalo proveriti krvnu sliku i uvesti u ishranu više namirnica bogatih gvožđem. Spanać, cvekala, borovnica neki su od predloga.
  5. Vrtoglavica praćena iznenadnim oštrim i jakim bolovima u glavi nije dobar znak. Hitno se javite lekaru za dalje analize.
  6. U letnjem periodu vrtoglavica može da se javi zbog duge izloženosti jakom suncu, pa povedite računa da se to ne dogadja. Sa ovim je povezana i dehidracija. Da li pijete najmanje 1.5 l vode, odnosno tečnosti dnevno? Ne? Morate hitno da uvedete tu naviku. Ne čekajte da osetite žeđ već ako treba odredite sate kada ćete obavezno popiti po čašu vode.
  7. Vrtoglavica se javlja i kao znak anksioznosti i straha kod osoba koje su osetljive ili pod nekim stresom. Može im se desiti da se onesveste ili da im se sloši kada vide krv ili čuju neku lošu vest. Osobu treba smiriti, umiti, izvesti na svež vazduh za početak. Ukoliko je njen problem ozbiljan, lekar će joj prepisati sredstva za umirenje ili preporučiti razgovor sa psihologom.
  8. Vrtoglavica može da nastane nakon pada, jakog udarca u glavu i sličnih nesreća. Potrebno je proveriti da li je došlo do većih oštećenja, povrede nekog nerva, potresa mozga, ili nekog unutrašnjeg krvarenja. Osobe koje imaju teže povrede obično su potpuno bez svesti. Pozovite hitnu pomoć.
  9. Nizak krvni pritisak ili nagla promena krvnog pritiska izaziva vrtoglavicu. Jaka limunada može pomoći kod niskog pritiska, ali za visok pritisak, njegovu naglu promenu ili sumnju na neko srčano oboljenje ipak se obratite lekaru.
  10. Upala srednjeg uva u kome se nalazi centar za ravnotežu može biti uzrok pojave vrtoglavice. Možda toga niste ni svesni jer nemate bolove, ali sigurno lošije čujete na neko uvo. Ovaj problem ne možete rešiti sami, mada nije za paniku.
  11. Jedan od simptoma šećerne bolesti je i vrtoglavica ili zamućen vid. Ukoliko je praćena učestalim mokrenjem ili poremećajem u apetitu, treba se obratiti lekaru.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

vitamin c

Kako vitamin C utiče na naš imunitet

Vitamin C igra glavnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za rast i obnavljanje …

2 komentari

  1. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    vrtoglavica tako bezazleno deluje, a može imati ozbiljnu pozadinu. Ali nekada samo zaboravimo da pijemo vodu usled obaveza, itada dve čaše vode ispijene u 5 minuta mogu da rešiti vrtoglavicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *