Kako maslinovo ulje utiče na naš organizam

Maslinovo ulje se dobija cedjenjem plodova masline. Opšte je poznato da maslinovo ulje ima široku primenu kako u kulinarstvu ,tako i u kozmetici i medicini.
maslinovo-ulje

Kako maslinovo ulje utiče na naš organizam

  1. Što se tiče ishrane, najširu primenu maslinovo ulje ima kao dodatak salatama, koristi se i u pripremi mesa, pečenju ili pak prženju. Maslinovo ulje je mnogo zdravije od običnog ulja ,pa se i preporučuje njegovo korišćenje u svakodnevnoj ishrani. Ne razgradjuje se brzo, a čak sadrži i stabilizatore kojima hrana ne gubi svoje hranljive sastojke. Medjutim ,preporuka je da se ulje dodaje pri kraju kuvanja neke hrane, kako se ne bi izgubila njegova korisna svojstva. Najkorisnije je njime začiniti sirova jela tj koristiti ga kao preliv za salatu jer tada sve hranljive materije koje sadrži dolaze do izražaja.
  2. Možemo reći daje blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato i u tradicionalnoj medicini, ali i u stručnoj .Štiti od srčanih oboljenja, na taj način što utiče na smanjenje lošeg holesterola. Sprečava i naglu apsorpciju šećera iz hrane, pa usporava pad korisnog holeserola HDL-a.
  3. Bogato je vitaminima A, D, E i K. Na osnovu toga, štiti kožu od raznih infekcija i izaraznih bolesti. Sadrži fenole koji su bogati antioksidantima i imaju antimutagena svojstva, pa zaustavljaju upalne procese.
  4. Dokazano je da štiti od moždanog udara, a da žene koje ga konzumiraju imaju 45% manje rizika od raka dojke.
  5. Koristi se kao sredstvo za uništavanje raznih vrsta bakterija, lek za čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, a ima veliku ulugu i u borbi sa reumatoidnim artritisom.
  6. Pored ovih uloga u medici, maslinovo ulje se primenjuje i u kozmetici. Mnoge kreme i preparati za kožu, ali i kosu u sebi sadrže maslinovo ulje. Pogodno je čak i za osobe koje su alegične na sintetičke supstance. Koristi se u lečenju akni, bubuljica, opekotina na koži i raznih problema izrazito suve kože. Preparati za zaštitu od sunca, takodje sadrže maslinovo ulje jer ono štiti od štetnih UVA zraka. Pored ovih preparata koji sadrže maslinovo ulje,veoma je jednostavna i njegova upotreba za pripremu raznih maski za kosu i lice u kućnoj radinosti. Opšte je poznato da veoma povoljno deluje na suvu i oštećenu kosu i pomaže u njenom oporavku.
  7. Koje maslinovo ulje kupiti?
    Naravno, nameće se pitanje koje maslinovo ulje odabrati pirlikom kupovine. Postoje različite vrste maslinovog ulja(ekstra devičansko, devičansko, prečišćeno, ekstra lako, ulje komina masline).Ekstra devičansko maslinovo ulje je najzdravije jer je to ulje od prvog presovanja maslina. Sadrži velike količine polifenola, a sadrži i oleinsku kiselinu koja je i pokazatelj kvaliteta ovog ulja. Nalazi se u ambalaži od tamnozelenog stakla. Devičansko ulje se od ekstra devičanskog razlikuje po aromi i po tome što se dobija drugim presovanjem maslina. Ova ulja pripadaju grupi hladno cedjenih ulja.

    Ekstra lako ulje zadržava samo blag ukus masline, a u većoj meri se preradjuje. Ulje komine masline se dobija tretiranje komine masline rastvaračima.

    Zaključujemo da je najbolje kupovati ekstra devičansko maslinovo ulje. Medjutim na tržištu se mogu naći i druge vrste ovog ulja koje su bez nekog posebnog ukusa i dosta razblažena.

    Nakon kupovine veoma je bitno čuvanje maslinovog ulja posebno nakon otvaranja. Boca se mora zaštiti od svetlosti, a već otvorenu bocu nakon upotrebe treba dobro zatvoriti kako ne bi ušla sunčeva svetlost. Ulje koje se ne upotrebljava ne sme se čuvati na temperaturi višoj od 18C

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *