Kako ostvariti uspešan mrest

Cilj svakog uspešnog akvariste je sam mrest, odnosno postizanje istog. Mlade akvariste najčešće interesuju uslovi gajenja i razlike među polovima kod živorotki, skalara, barbusa, zebrica, neonki i boraca.

mrest

Kako ostvariti uspešan mrest

Nema akvariste koji se nije pozabavio pitanjem polnog dimorfizma (razlika među polovima) kod atraktivnih skalara. Kod mladih jedinki nemoguće je odrediti pol. Tek posle 10 do 12 meseci, kada postanu polno zrele, možemo uočiti da su neke ribe u jatu veće, imaju krupniju glavu i šire čelo. To su mužjaci. Iako je ovo najčešći pokazatelj muškosti, to, nažalost, ne mora da bude pravilo.

SKALARI

Treba imati najmanje 4 ribe da bismo poređenjem veličine imali uvid u valjanost zaključka. Potom, sve zavisi i od ishrane riba i od veličine akvarijuma. Ako je akvarijum premali, a hrana previše masna (goveđe srce, crvi enhitreje), moguće je da se oblik tela ovih, inače vitkih riba, degenetiše usled naslaga masti, što dodatno otežava procenu. Skalare ne treba mučiti u malim akvarijumima. Za jedan par se preporučuje akvarijum od najmanje 50 litara i to, po mogućstvu, okrenut naopako, tako da visina bude bar 40cm.
Ove ribe, po proverenom pravilu, najčešće mrestimo u vodi kiselosti 6,8 pH i tvrdoće do 8 dH.
Da bismo napravili vodu za mrest, najpre treba da izmerimo njenu tvrdoću i kiselost. Najjeftiniji način je da vodu omekšamo kišnicom. To činimo na sledeći način: ako je voda tvrdoće 20 dH, a mresni akvarijum ima 100l, biće potrebno otprilike 50l prokuvane kišnice da bismo dobili tvrdoću od 8 do 10 dH. Kod promena kiselosti vode priča je nešto drugačija. Vodu možemo da zakiselimo tako što u filter ubacimo 2-3 šake treseta, pa svaki dan merimo dobijene vrednosti pH i po potrebi dodajemo izvesnu količinu treseta.

BORAC

Sijamska riba borac ubraja se u red najpoznatijih akvarijumskih riba zahvaljujući izuzetnoj lepoti mužjaka. Suprotno opštem verovanju, borci su miroljubive ribe. Ime su dobili zbog toga što su mužjaci u stanju da se između sebe bore za ženku čak i do smrti.
U vreme mresta ispoljavaju netrpeljivost prema ribama koje ruše njihovo penasto gnezdo na površini vode, pa se dešava da zbog njihovih napada tada stradaju spore i bolesne ribe, a vrlo često i same ženke.

Poznata je otpornost i izdržljivost boraca: možemo ih gajiti i u malim staklenim posudama (u mekoj ili čak vrlo tvrdoj vodi) bez uduvavanja kiseonika, pošto imaju naročit organ koji im omogućava da udišu vazduh van vode.

Temperatura ne bi trebala da bude niža od 24 stepena C, jer će tada biti neaktivni i skloniji bolestima. Uzimaju sve vrste riblje hrane.

Mrestimo ih u malim akvarijumima, sa nivoom vode do 15cm, u malo odležaloj vodi, kojoj ćemo dodati malo sveže pre ubacivanja para. Rad pumpice za vazduh svedemo na minimum, jer aeracija mora biti vrlo fina da ne rasturi gnezdo koje mužjak pravi na površini vode koristeći sopstvenu pljuvačku, a nekad i površinsko bilje.
Ako posle završetka gnezda, ženka ne prihvati pozive mužjaka za mrest, moramo je zameniti drugom pošto će je uvređeni mužjak neprestano proganjati, pa je može ubiti.
O mlađi, koja se izleže posle 24h pri temperaturi od 28 stepeni C, brine se samo otac, ženka mora napolje.

Mlađ i početku hranimo žumancetom, infuzorijom i mikrocrvima. Ako im ponudimo samo suvu hranu , imaćemo zakržljale ribice, neotporne i na najbezazlenija oboljenja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Kako se pripremiti za kucnog ljubimca

Kako se pripremiti za kućnog ljubimca

Pre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, morate biti svesni sledećih činjenica: – Ljubimac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *