Kako sprečiti strije

Koža je elastična, ali do određene granice. Trpi razne promene, prilagođava se potrebama celog organizma. Međutim kada promene nastaju naglo i brzo, ostavljaju traga na koži. Kad je reč o strijama najvažnije je shvatiti da ih je moguće samo ublažiti i učiniti manje vidljivima. Retkost je da potpuno iščeznu, a ni to se ne dešava samo od sebe. Zato je prevencija pojave strija izuzetno važna.

strije

Šta su strije i kako nastaju

Pre saveta treba saznati neke osnovne stvari vezane za strije:

  1. Strije su “štrafte”, bele, sedefaste boje. Nastaju na mestima koja trpe naglo nastale promene kilaže ili obima. Koža se rastegne do krajnjih granica, dok ne počne da “puca”. Dolazi do oštećenja dubljih slojeva kože (dermisa) ,što se na površini kože vidi kao crvene fleke (štrafte), koje vremenom izblede i dobiju sedefast sjaj.
  2. Strije se češće javljaju kod žena jer su uslovljene promenama hormona ,ali se javljaju i kod muškaraca. Kod žena se češće javljaju u trudnoći.
  3. Mogu nastati na koži bilo kog dela tela, ali se uglavnom pojavljuju na butinama, zadnjici, kukovima, na grudima, nadlaktici, na stomaku.
  4. Kada se jednom pojave strije će najverovatnije ostati kao trajno obeležje, ma koliko se trudili da ih “izlečimo”. Strije su samo estetski problem
  5. Novonastale strije će biti crvene, svetlo ili tamnije crvene čak ružičaste, da bi posle nekoliko meseci počele lagano da blede. Polako će postajati sve bleđe dok ne postanu potpuno bele. S vremenom će ta sedefasta nijansa strija da se matira i bude manje upadljiva na koži.
  6. Najčešće se strije javljaju kod naglog, mršavljenja ili gojenja. Zato treba paziti na ishranu i ne držati rigorozne dijete.
  7. Posebnu pažnju prevenciji strija treba da poklanjaju trudnice. Pošto se telo transformiše u samo nekoliko meseci, koža će sigurno biti obeležena strijama.

Kako sprečiti pojavu strija tokom trudnoće

Sprečiti pojavu strija tokom trudnoće je veoma teško. Postoje načini da se spreči njihov nastanak ili bar ublaži “prugasti” izgled kože. Neki od načina borbe protiv strija su:

  1. Tečnost – unositi dosta tečnosti i hidrirati organizam. Potrebno je piti dosta vode (oko 2l), jer se na taj način koža održava mekom i elastičnom, a to sprečava pojavu strija.
  2. Fizička aktivnost i vežbanje – redovne vežbe, posebno vežbe istezanja učiniće kožu elastičnom.
  3. Hranite se veoma zdravo kako biste obezbedili hranljive sastojke vašoj koži ( a i vašoj bebi) od samog početka. Uzimajte prenatalne vitamine i dovoljnu količinu kalorija iz zdravih i hranljvih namirnica koje će vama i vašoj bebi obezbediti kalcijum, proteine, cela zrna žitarica i voće i povrće bogato vitaminima i mineralima. Izbegavati “brzu” hranu, a ishranu bazirati na povrću, voću i žitaricama, pazeći na kalorije. U tom slučaju nema straha od prevelikog variranja u kilaži, a samim tim i opasnosti od pojave strija. Kofein kada se konzumira u velikim količinama izaziva pojavu strija.
  4. Pratite uputstva za postepeno dobijanje na kilaži. To bi trebalo da iznosi oko 12 do 17 kg ako je vaša težina normalna, malo više ako ste mršavi ili očekujete blizance i malo manje ako ste gojazni. Ako brže dobijete kilograme tokom trudnoće, brže ćete i dobiti strije.
  5. Vitamini – treba uzimati hranu koja sadrži cink, vitamine A i C (mrkva, mleko, jaja, riba, lešnici…)
  6. Kreme protiv strija – postoje razne kreme, losioni, ulja i raznorazni komercijalni preparati koji obećavaju glatku i meku kožu bez strija .Treba imati u vidu da ovi preparati bez obzira na sastojke nisu magični, te će eventualno ublažiti postojeće strije ili sprečiti pojavu novih u onoj meri u kojoj bi se javile bez date kreme. Kreme koje sadrže kolagen štite od strija. Dobri su i prirodni voskovi, ši i kakao buter i pčelinji vosak.
  7. Prirodna, biljna i eterična ulja – daju zadovoljavajuće rezultate kod strija. Naročito se preporučuju bademovo ulje. Osim njega na strije deluju ruzmarin, lavanda, plod divlje ruže, jojoba, noćurak, neven, kamilica, aloja, avokado, neki kao biljna neki kao eterična ulja.
  8. Tretmani za strije – pokazali su se uspešni hemijski pilinzi, dermoabrazija i laserski tretmani.
  9. Barem ujutru i uveče hidrirajte grudi, stomak, struk, donji deo leđa, butine i bilo koji drugi deo tela na kom mislite da biste mogli da dobijete strije. Nije medicinski dokazano da kreme i losioni mogu da spreče pojavu striju pošto ne mogu da dopru do dubljih potkožnih slojeva gde se strije i javljaju, ali mogu da pomognu da vaša koža ne bude toliko suva i da vas ne svrbi toliko. Pravilan piling kože takođe može da doprinese  njenom lepšem i zdravijem izgledu. Kakao buter, bademovo ulje i shea buter su odličan izbor za vašu kožu. Takođe, probajte da koristite i ulje pšeničnih klica. Ako možete da nađete čist Lanolin, deluje vrlo dobro na vašu kožu. Ako primetite da vas svrbi deo kože koja se više rasteže, to je siguran znak da treba da nanesete još hidratantne kreme ili losiona na taj deo. Dobar proizvod za tretiranje strija koji možete da nabavite u slobodnoj prodaji jeste Strijet ili ako možete da si priuštite i Niveine i Vichy proizvode za tretman protiv strija.
  10. Nastavite sa tretmanom nakon porođaja sve dok se ne vratite na svoju staru težinu – brz gubitak težine takođe može da uzrokuje pojavu strija!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandra Stanković

Avatar photo
:-)

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Mislim da ko je predodređen, tj.čija koža je sklona strijama, može svega da se pridržava, ali džabe. Meni je stomak, „ispucao“ tri dana pre porođaja, posle 9 meseci mazanja, masiranja i svega ostalog. Ali to nije ništa strašno! Postoje mnogo gore stvari u životu!

    • Avatar photo
      Dragana Džajević-Zlatičanin

      Strije sam dobila još u pubertetu kada sam naglo izrasla. Tretirala sam ih nekim preparatima, ali ne mogu da kažem da li sam postigla uspeh. Čini mi se da je strpljenje ključ uspeha. Za neke od ovih saveta sam već čula, neki su novina za mene, primeniću, pa videćemo…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *