Kako uštedeti

Kako ustedetiU vremenu u kome živimo smo gotovo primorani da naučimo kako uštedeti novac i da pokušamo da uštedimo u svakom segmentu života kako bi poboljšali životni standard. To ponekad može da podrazumeva ozbiljna odricanja, a nekad je dovoljno samo malo istrajnosti i pažnje i naši mesečni prihodi će izgledati mnogo veći. Pratite ovih nekoliko saveta:

Kako uštedeti

  1. Naučite da uštedite na malim stvarima. Ovo predstavlja najbrži i najlakši način za povećanje vaše ekonomičnosti. Ponekad niste ni svesni koliko novca na dnevnom nivou date na neke rituale. Navika je čudna stvar. Primera radi, svakodnevno ispijanje kafe u lokalnom kafiću vas košta 150-200 dinara svakog dana. Pomnožite to sa brojem dana u mesecu. Takođe, budite svesni količine potrošene struje ili vode na dnevnom nivou. Ukoliko je u kući dovoljno toplo, nema potrebe da termoakumulaciona peć radi uzalud. Ako niko nije za kompjterom, nema potrebe da bude uključen. Zavrćite slavine do kraja, ne dozvolite da voda teče bez potrebe. Ne bojte se, nema ovo veze sa škrtarenjem kao što će neki zli jezici mozda reći ili bar pomisliti, ovo se svuda na zapadu zove savesno i ekonomično ponašanje. Time ne činite dobrobit samo svojoj porodici i kućnom budžetu, već i čitavoj zajednici, jer vršite manji utrošak struje i vode.
  2. Uradi sam princip. Razmislite koliko ste više novaca dali na stvari koje ste realno sami mogli da završite, uz mnogo manje troškove. Bez razlike da li ste u datom trenutku pri parama ili ste praznog džepa, u pitanju je princip. Ukoliko sebe naviknete na takav životni tempo, bićete u prilici da uštedite i pored toga da završite više u jednom danu. Recimo, koliko ste puta bez bilo kakve potrebe seli u kola kako bi otišli do nekog prijatelja koji je na samo kilometar ili dva od vaše kuće. Da ste se odrekli kog minuta serije koju ste gledali (a koja vam se pritom nije ni sviđala), mogli ste da uštedite na gorivu. Da ne pominjemo koliko je šetnja zdravija. Razmislite samo koliko ste puta uzeli gotovu hranu iz marketa, kada vas je mrzelo da provedete petnaestak minuta u kuhinji kako bi spravili obrok od postojećih namirnica koje ste već imali u kući.
  3. Ne okolišajte da pitate. Naš narod kaže: Ko pita, ne skita. Uštedite sebi vreme i novac tako što ćete pitati ljude u vašem okruženju za kraći put, jeftiniju robu, jednostavniji način. Začudićete se koliko ćete samo novih stvari čuti i saznati.
  4. Tražite. Nemojte da budete mrzovoljni i da vas mrzi da obiđete sve lokalne prodavnice koje se bave prodajom određenih proizvoda koje želite da kupite. Tražite one prodavnice sa popustom, pitajte osoblje da li imaju još koji par patika u nekom od magacina, zamolite ih da pozovu svoju poslovnicu u drugom gradu.
  5. Stavite sve na papir. Vodite evidenciju o svojim troškovima. Ne dozvolite da se na kraju dana mašite za džep i upitate sebe: Gde mi je novac? Zabeležite vaše rashode i prihode i vidite i sami koliko ćete više para imati na raspolaganju uz poštovanje ovih nekoliko korisnih saveta.
Vaša reklama u ovom članku? Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija.

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 50, prosek: 3,98

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Jovana Knežević
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

Sopstveni posao

Kako pokrenuti sopstveni posao

Živimo u zemlji u kojoj je nezaposlenost velika. Mnogi ljudi sede kod kuće, listaju oglase, …

Jedan komentar

  1. Nataša Uskoković

    Odlični saveti. Još i da krenemo da ih se svi pridržavamo :)

Ostavite odgovor