Kako kupiti polovan auto

Svako ko želi da kupi polovan auto, mora da obrati pažnju na par detalja, ovo je skraćena verzija svega toga. Potrudiću se da ukratko objasnim šta i kako treba uraditi.
kupovina-polovnog-auta

Kako kupiti polovan auto

  1. Najbitnije od svega, pre nego što uopšte rešite da kupite auto, nije važno koje marke, morate obratiti pažnju odakle auto dolazi, tj. gde se vozio, jer postoji par caka koji svi mi ljubitelji automobila uglavnom znamo. Prva i osnovna stavka je da auto kupljen od Nemca ima origanalnu kilometražu i ako nije stariji od 10 god., on je i redovno servisiran kod ovlašćenog servisera. Ovo za kilometražu je najbitnija stvar, jer su svi u Evropi počeli da petljaju, pomeraju kilometražu, ali jedino u Nemačkoj postoji veoma striktan zakon gde je to zabranjeno i da ako piše da je auto prešao 10.000 km, to znači da je stvarno toliko, a ne kao u Italiji, jedna ili čak dve nule umanjeno. Tako da Italijani vraćaju kilometrazu i stoji jedno zlatno pravilo, da su automobili iz Italije u fazonu „Drži vodu dok majstori odu“, mada uvek ima izuzetaka i čast njima. Austrijanci i švajcarci su poznati po tome da se auto vozi dok neka lampica ne zasvetli ( a to je već kasno ) i samo se sipa gorivo, jer oni uzimaju uglavnom automobile na kredit i kad otplate jedan auto, kupuju drugi, a prethodni prodaju, jer više nije zanimljiv, tako da se ima naći i tamo dobrih automobila, ali ređe. Kod nas je još popularan uvoz automobila iz Francuske i to baš njihove automobile, jer su tamo Pežo, Sitroen i Reno i najjeftiniji ( ponuda vs tražnja ), ali francuzi kao francuzi, skupi za održavanje i uglavnom budu u dobrom stanju kad se uvezu, ali kasnije se muka muči. Ukratko 99% automobila koji se uvezu u Srbiju su iz Švice, Austrije, Nemačke, Italije ili Francuske i tu dolazimo do zaključka da je najbolje uvoziti automobile iz Nemačke, jer samim tim što kupce štiti zakon, ide u korist i to da je Nemačka zemlja automobila i da nemci dosta vode računa o svojim mezimcima.
  2. Kad se uverimo da auto ima originalnu kilometražu onda možemo preći na ostale stavke u proveri polovnjaka, a prva od njih je karoserija, jer može da predstavlja dosta problema i finansijskih i psihičkih ( ako ste ljubitelj automobila ). Prvo obratiti pažnju na spoljašnjost, čisto pregleda radi, da auto nije negde ulubljen, ogreban i sl. Zatim postoji par caka kod svakog automobila, ali kod svih je zajedničko gde pokazuju slabosti, a to je ispod prednjeg i zadnjeg krila, sa unutrašnje strane. Tu treba obratiti pažnju jer rđa se uglavnom krije iznutra, ne primeti se spolja, jer postoji jedno malo smešno rešenje inženjera sa sastavom krila i karoserije i na tom mestu gde su sastavljena se skuplja voda i auto truli. Rizična su jos i mesta ispod zadnjeg stakla, ali sa unutrašnje strane gde je teško primetiti.
  3. Ako su prva dva koraka prošla kako treba, onda sada obratiti pažnju na motor. Većina prodavaca opere motor i to deluje kao novo, ali upaliti auto i pustiti malo da radi, par minuta i onda obratiti pažnju na zvuk, ko se razume, a ko ne, onda da li negde curi ulje, jer ako culji, šteta je veća nego što mislite. Ukoliko ima belog ili plavog dima, to ukazuje da postoje problemi u motoru i popravka je vrlo skupa.
  4. Sledeći korak je vešanje, ali za vešanje je već neophodno znati par stavki, npr. da su francuzi mekši, italijani i nemci tvrdji, dok je npr. VW baš krut. Obići auto, prvo proveriti da li stoji kako treba, tj. ravnomerno, nije nakrenut ni na jednu stranu, zatim se nasloni iznad svakog točka i zaljuljati auto, ako se posle 2-3 ljuljana vrati u prvotni položaj, onda je vešanje u redu. I naravno ako nešto škripi, to znači da je amortizer pri kraju.
  5. Enterijer je manje više bitna stavka, u Srbiji sad postoji mali milion auto otpada gde možete nadji polovne delove za vašeg mališana po nekoj smešnoj ceni, bitno je da je enterijer korektan i da ako su prve tri stavke dobre, ova ne mora da bude presudna, dovoljno je samo da bude ok.
  6. Gume, kad se svi koraci prodju, obratiti pažnju na gume, jer dobra guma glavu čuva, u zavisnosti da li je guma zimska ili letnja, ona ima svoju dubinu šare. Da ne bih pametovao puno, na svakoj gumi piše sa strane ( iznad felne ) debljina šare, tako da to treba proveriti, jer 4 nove gume nisu baš jeftine.
  7. Test vožnja, ako ste zadovoljni automobilom, tj. prethodnim koracima, najbolje se možete 100% uveriti da je to auto za vas ako sednete i provozate ga. Nije potrebno puno vožnje, čisto malo da isprobate da li dobro hvata kvačilo, rade kočnice, da li je auto utegnut i da li vešanje radi svoj posao. Znači malo ga provozate, napravite par krugova i ako nije problem par naglih zaokreta, jer se tako najbolje testira vešanje i ako ste zadovoljni, to je to, nema više zbog čega da brinete.

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandar Egeric

Visok, lep, zgodan, nije da se hvalim, ali tako stvari stoje.

2 komentari

  1. Avatar photo
    Daliborka Pitulic

    Zaista koristan clanak..Hvala:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *