Kako iskoristiti prednosti sode bikarbone

Soda bikarbona je beli prah koji je slabo rastvorljiv u vodi. Medjutim ima široku primenu.
soda-bikarbona

Kako iskoristiti prednosti sode bikarbone

  1. Opšte je poznato da se soda bikarbona koristi za izbeljivanje zuba u sopstvenoj režiji. Moguće je sodu bikarbonu samo dodati pasti za zube i tako ih oprati. Malo komplikovaniji način jeste pomešati jednu kašičicu sode bikarbone, 3 % hidrogena i ovom smesom istrljati zube. Ovaj postupak je potrebno praktikovati jednom nedeljno kako bi se postigli zeljeni rezultati.
  2. Soda bikarbona je sastavni deo većinu hemijskih sredstava koji se koriste u domaćinstvu. Zbog toga se ona može koristiti kao zamena za neke od ovih proizvoda.
  3. Kako bi kupatilo uvek blistalo kao sredstvo za održavanje može se koristiti soda bikarbona i to tako što se kupatilo čisti vlažnim sundjerom natopljenim sodom bikarbonom. Takodje se koristi i za otčepljivanje odvoda. Jednostavno sipati 100 grama sode bikarbone u odvod, a nakon toga preliti sa najmanje pola litra vrele vode. Koristi se i za uklanjanje kamenca i neprijatnih mirisa iz veš mašine i to tako što se jednom u mesec dana doda soda bikarbona i prazna mašina odradi jedan ciklus pranja.
  4. Koristi se za čišćenje frižidera i zamrzivača tako što se vlažnom krpom i sodom očiste i ispreru vodom. Koristi se i za ukljanjanje neprijatnih mirisa iz frižidera i to tako što se u frižideru drži otvorena posuda sa sodom bikarbonom koja se povremeno promeša.
  5. Soda bikarbona je odlična i za ukljanjanje masnih naslaga sa šerpi, tepsija, plehova ili nekog drugog posudja. Čišćenje rerni može biti jako naporno. Medjutim, uz sodu bikarbonu to ne predstavlja nikakvo mučenje. Potrebno je sipati sodu bikarbonu i malo vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru će se sa lakoćom rerna očistiti! Za čišćenje tostera ili mikrotalasnih peći se takodje može koristiti soda bikarbona.
  6. Soda bikarbona pomaže i u ukljanjanju smrada iz pepljare i kante. Što se tiče pepljare potrebno je samo nasipati malo sode bikarbone kako bi se uklonio miris dima. U kantu za smeće nasipati sodu bikarbonu i ubaciti vreću za smeće na taj način će ona neutralisati neugodan miris iz kante. Koristi se i za uklanjanje smrada iz obuće.
  7. Ubodi komarca mogu biti veoma neprijatni, pa čak i bolni. Ali i tu od pomoći može biti soda bikarbona i to tako što se na mesto uboda nanese pasta od vode i sode bikarbone. Delotvorna u ovom slučaju može biti i pasta od sode bikarbone i jabukovog sirćeta. Dobra je i za lečenje opekotina, za ublažavanje svraba od nekih osipa ili alergija, pa čak i za lečenje osipa od pelena.
  8. Soda bikarbona je našla svoju primenu i u kozmetici. Može se koristiti za čišćenje lica i to kao piling u kombinaciji sa vodom. Kad se ispere lice će biti veoma čisto. Ona može i omekšati kožu pa se preporučuje kao dodatak toploj kupki. Takodje može poslužiti i za obavljanje pedikira kod kuće. Dodavanjem tri kašike sode bikarbone u toplu vodu postiže se efekat mekih i negovanih stopala.
  9. Soda bikarbona se koristi i u mnoge druge svrhe kao što su otpušavanje sudopere, čišćenje platnenih torbi, sundjera, uklanjanje raznih vrsta fleka, pa čak i za gašenje požara.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

3 komentari

  1. Avatar photo
    kristina radovic

    sve ovo sam vec isprobala sem za negu peta.mogu da potvrdim da je zaista svemoguća.ode mi ideja za tekst.čestitke autorki

  2. Hvala puno na pohvalama!!!

  3. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    mnogo korisnih saveta, interesantno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *