Kako raditi vežbe za leđa

Vežbe za leđaAko tražite kvalitetne vežbe za leđa na pravom ste mestu. Ojačati leđne mišiće je jako važno jer su oni stub celog tela.

To je velika grupacija mišića i zahteva dosta pažnje i oprezno vežbanje da ne bi došlo do povrede. Kao i za sve ostale grupacije mišića, i generalno vežbanje u teretani, morate biti istrajni i ne smete odustajati.

U tekstu koji sledi objasnićemo vam uz pomoć slika i reči kako da radite vežbe za leđa:

Vežbe za leđa

  1. Mrtvo dizanje:

    Mrtvo dizanje je verovatno jedna od najboljih vežbi koju možete raditi za vaša leđa. To je zbog toga što u ovoj vežbi učestvuje još mnogo delova tela, i ima višestruki značaj za jačanje tela. Uzmite šipku malo šire od širine ramena, kičma pravo stoji. Sada se polako savijajte u kolenima, u isto vreme se polako naginjete napred, ali kičma mora da ostane prava, nikako nju ne savijajte. Vaša zadnja loža da bude paralelna sa podom, i vraćate se u početni polozaj.
  2. Povlačenje jednoručnim tegom:

    Postavite jednu nogu tako što ćete koleno nasloniti na klupu, a drugu nogu da dodiruje pod čvrsto da vam bude oslonac. Ako vam je leva noga oslonac kao na slici, onda u levoj ruci držite bucicu. Leđa treba da vam budu ravna i paralelna sa podom. Ruka kojom dižete teg u početnom položaju ispružena. Sada vučete teg na gore i zadržite na kratko u tom položaju i vraćate u početni.
  3. Povlačenje na lat mašini:

    Uhvatite šipku široko, kao što je prikazano na slici. Sedite i stavite kolena pod držace. Ispružite ruke da vam budu zategnute na gore, držeći sipku. Sada polako vucite na dole, sve dok šipka ne dođe iza vašeg vrata. Taj položaj zadržite na dve-tri sekunde i vratite u početni položaj.
  4. Veslanje:

    Sedite, uhvatite ručke i vucite lagano i kontrolisano prema telu dok se ne približi vašem gornjem delu abdomena. Zadržite telo u tom položaju na sekudnu-dve za jači efekat i vratite telo u početni položaj. Nemojte naglo cimati i praviti nagle pokrete jer tako može doći do nepotrebnih povreda.
  5. Zgibovi:

    Zgibovi su jako bitna i korisna vežba. Oni ne samo da deluju na vaša leđa, već utiču i na oblikovanje vaših ramena i abdomena. Vežba je teška, jer ovde zapravo dižete svoju sopstvenu težinu, a to je u startu veoma teško da izvedete više od par puta. Ali polako, najbitnije da je pravilno radite, a broj ponavljanja će se iz dana u dan povećavati. Uhvatite šipku malo šire od vaših ramena kao što je prikazano na slici. Podižite se ka gore do visine vaše brade. Zadržite tu za sekundu za jaču efikasnost i spuštajte se u početni položaj. Da biste radili zgibove biće vam potrebno vratilo za zgibove za kućnu upotrebu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Katović

Avatar photo
Mislim da je najvažnije za svakog rekreativca ili sportistu da pravilno radi vežbe. Pokušaću da svojim savetima pomognem drugima u tome.

SLIČNO

Veliki tricepsi

Kako do velikih tricepsa

Musculus triceps barchi ili troglavi mišić nadlakta koga čine spoljašnja, unutrašnja i duga glava. Nalazi …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Daj neku kućnu varijantu?

  2. Avatar photo
    Matija Mondi Matović

    Baš tako ! Daj nešto za kućnu vežbu !

  3. Pa eto ti zgibovi

  4. ja licno preporucujem zgibove, manite se ljudi teretane, izadjite negde na cist vazduh i odradite par serija zgibova za pocetak a kasnije napravite program po kome cete raditi videcete da je efekat odlican. malo sporije se vidi napredak nego u teretani ali je dugovecniji mnoogoooooo :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *