Kako postaviti akvarijum

Akvarijumi su izuzetno prijatan detalj koji uspešno dekoriše svaki ambijent, od spavaćih i dnevnih soba, preko kancelarija, pa sve do prostorija javnih ustanova.

Osim izuzetne estetske vrednosti, akvarijumi i životinjice koje u njima žive imaju i pozitivno dejstvo na psihu i raspoloženje pojedinca, podstičući njegovu smirenost i uspešno podižući nivo pozitivne energije.
akvarijum

Kako postaviti akvarijum

Akvarijum je posuda u kojoj se čuvaju vodene biljke i životinje. Mogu da budu bilo kojih veličina, od onih koji mogu da prime samo nekoliko vodenih puževa ili insekata, do onih koji su dovoljno veliki da mogu da budu utočište delfinima ili kitovima ubicama. Neki ljudi imaju hladnovodne akvarijume u kojima čuvaju oragnizme koji potiču iz prilično hladnih podneblja. Takodje, mnogi akvarijumi s toplom vodom pružaju odgovarajuće uslove sjajnim raznobojnim tropskim ribama. Pored toga, moguće je u akvarijumu sa slanom vodom čuvati morske stanovnike, poput korala ili rakova.

Ako želite da čuvate ribe ili vodene životinje, tada je potrebno da im obezbedite što prirodnije uslove. Potrebne su biljke i mesta gde životinje mogu da se sakriju ili odmaraju. Za sta može poslužiti neki oveći kamen, granata vodena biljka ili improvizovani vodeni zamak, šta god vama padne na pamet, samo da nije opasno po životinje i da može da izdrži boravak u vodi, bez da se rastvori i na taj način ugrozi stanovnike akvarijuma. Potrebno je da dno bude pokriveno šljunkom, kao i dno potoka ili jezera.

Voda se mora održavati konstantno čistom i mora da sadrži dovoljno kiseonika, kako bi životinje mogle da dišu. To se postiže pomoću pumpe koja vodu obogaćuje mehurićima vazduha i istovremeno je čisti od otpadnih materija.

Postavljanje akvarijuma

  1. Odlučite gde želite da držite akvarijum. Dobro je da ne bude na direktnoj Sunčevoj svetlosti, jer to može da prouzrokuje da zelene biljke stvore sloj sluzi na staklu.
  2. U prodavnicama akvaristike (radnje za kućne ljubimce) kupite akvarijum, šljunak, biljke, filter i opremu za čišćenje akvarijuma.
  3. Akvarijum dugačak 60 cm može da bude dom za otprilike 25 ribica dužine 3-4 cm. Veće ribe zahtevaju više prostora. Da bi se izbeglo prenaseljavanje preporučuje se odnos 20 centimetara kvadratnih vodene površine na svaki cm dužine ribe (uključujući i rep). Većinu tropskih riba potrebno je čuvati na temperaturi od 23-26 stepena Celzijusa.
  4. Sada vaš akvarijum i opremu možete da smestite tamo gde ste odlučili da stoji. Jednom napunjen biće veoma težak i ne bi ga trebalo pomerati. Neka voda odstoji nekoliko dana pre nego što smestite ribe i proverite da li oprema radi.
  5. Izaberite ribe koje želite. U prodavnicama akvaristike će vam verovatno ponuditi mlade primerke, a vi morate da proverite da ne budu prevelike kada odrastu. Takodje, uverite se da imate ribe koje mogu da žive zajedno, jer ćete imati teškoće ako neke vrste budu počele međusobno da se napadaju. Izaberite neke ribice koje se kreću uz površinu vode i neke koje vole da se kreću po dnu.
  6. Ribice stavite nežno u akvarijum zajedno sa kesom u kojoj ste ih doneli iz prodavnice. Posle pola sata možete da ih pustite tako da ne osete promenu temperature. One će se brzo osloboditi i smestiti na dno.
  7. Ribice čuvajte i hranite svaki dan, ali im ne dajte previše da jedu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Daliborka Pitulic

Avatar photo

SLIČNO

Kako se pripremiti za kucnog ljubimca

Kako se pripremiti za kućnog ljubimca

Pre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, morate biti svesni sledećih činjenica: – Ljubimac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *