Kako se pravilno piju čajevi

Čaj je napitak popularan u celom svetu. To je osvežavajuće piće koje ima lekovita svojstva. Zbog toga dobro utiče kako na opšte stanje organizma, tako i na prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Da biste pravilno iskoristili sva blagotvorna dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je da znate kako se pravilno pripremaju i konzumiraju.
cajevi

Kako se pravilno piju čajevi

  1. NANA – povoljno utiče na funkciju jetre, žučne kese i želuca. Deluje kao sedativ i koristi se kod jake migrene. Odlična je za ublažavanje menstrualnih tegoba i poboljšanje apetita.
    Čaj od nane priprema se tako što se listići preliju vrelom vodom. Znači ne kuva se. Neka odstoji 10 minuta. Pije se veoma topao. Dobro ga je piti posle obilnog obroka jer povoljno utiče na varenje.
    Upozorenje: Starije osobe i osobe koje imaju probleme sa krvnim pritiskom ne bi trebalo da piju čaj od nane duži vremenski period.
  2. KAMILICA – ima analgetsko i antimikrobno dejstvo. Povoljno deluje na želudačne probleme i reguliše lošu probavu (gastritis, nadutost, grčeve, dijareju…). Ublažava menstrualne tegobe.
    Priprema čaja: Dve pune supene kašike kamilice prelijte sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti još pola sata (voda ne sme da vri). Procediti. Pije se vrlo topao.
    Kamilica se pije za poboljšanje apetita i tada se pije hladan, nezaslađen čaj, pola sata pre jela.
  3. LIPA – je lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Jača imunitet i ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem. Ublažava simptome menopauze i smanjuje nervozu i napetost. Pročišćava krv i bubrege i leči malokrvnost.
    Priprema: Kafenu kašičicu lipe ili filter kesicu preliti sa 2 dl vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Čaj se pije sveže pripremljen i prreporučuje se 2 puta dnevno. Dobro je popiti jednu šolju pre spavanja jer ima prijatan ukus i umirujuće dejstvo.
  4. KOPRIVA –  je odličan lek za bolesti bešike, mokraćnih kanala i bubrega. Čisti krv i dobar je borac protiv malokrvnosti.
    Priprema čaja: Puna supena kašika seckane koprive prelije se sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji 2 minuta. Čaj od koprive se pije topao.
  5. MATIČNJAK – deluje pozitivno na napetost, stres i nesanicu. Povoljno utiče na stomačne i želudačne probleme.
    Priprema čaja protiv nadimanja: Pomešati po kašiku matičnjaka, kamilice i nane i preliti ključalom vodom. Poklopiti, ostaviti 10 minuta i procediti.
    Upozorenje: Ukoliko koristite sedative ili lekove za štitastu žlezdu, prvo se posavetujte sa lekarom pre korišćenja čaja od matičnjaka. Inače, zdravi ljudi, pa čak i deca mogu slobodno piti.
  6. GLOG – Čaj se pravi od suvog lišća ili suvog ploda. Povoljno utiče na srce i krvni pritisak. Deluje protiv nervoze, napetosti i umora. Utiče povoljno i na mršavljenje.
    Priprema: Dve kašičice suvog lišća ili ploda preliti šoljom vrele vode. Poklopiti, neka odstoji 20 minuta, pa procediti.
  7. ŽALFIJA – povoljno utiče na mnoge tegobe, bilo da se pije ili da se koristi za spoljnu upotrebu (ispiranje). Najbolji uticaj ima na prokrvljenost organizma i prekomerno znojenje, a odlična je za ispiranje usta jer smanjuje upalu desni. Žalfija je antiseptik, sedativ i borac protiv bakterija, pa čak i dijabetesa. Čaj od žalfije treba piti često jer daje energiju i sprečava bolesti srca.
    Priprema: Jednu kašičicu žalfije staviti u 2 dl vrele vode i ostaviti da ključa 3 minuta. Posle toga, neka odstoji 10 minuta. Procediti i piti sveže pripremljen čaj.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Džajević-Zlatičanin

Avatar photo

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

2 komentari

  1. E odlican tekst.Ja sam kuvala kamilicu,al sreca da na vreme naleteh na ovaj tekst :)

  2. Sve ove biljke koje su navedene nisu čajevi. Napitak koji se zove čaj, se priprema od biljke koja se isto tako i zove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *