Kako spremiti pečenu prasetinu

Pečena prasetinaSrpsko tradicionalno jelo je prasetina, u ovom slučaju pečena. Kada pomenete slavu, svadbu, Božić, ili neku veću proslavu prvo što pomislite je pečeno prase.

Od praseta može da se naprave razna jela, ali najlepše je kada se u celosti ispeče.

Potrebni sastojci:

– 1 prase (sami odredite kilažu)
– so, orah, ulje i mast
– boca od 1l
– slanina
– pivo
– pergament papir, salvete, konac, bukovo drvo

Način pripreme:

Najpre očistite pa operite prase, izvadite ga iz vode, obrišite salvetom i posolite samo iznutra. Ostavite ga najmanje jedan sat na leđima, tako ostaje so u prasetu. Zatim otvorite mu usta, unutra stavite jedan orah da bi se glava bolje ispekla. Čisto dobro opranu bocu (recimo do piva, ako je manje prase), ili od 1l (ako je veće prase) stavite u trbušnu duplju, koju trebate zašiti dobro jakim koncem. Isecite četiri bukova drvceta u širini od 4cm a u dužini i širini Vašeg pleha, a zatim ih oprati i staviti u pleh u četiri reda. Namesite da prase kleči preko ovih daščica, ali ne sme dodirivati pleh. Obrišite ponovo prase salvetom, namažite ga uljem ili ako volite možete i mast, stavite ga u dobro zagrejanu pećnicu da se peče. Pećnica ne sme da bude mnogo zagrejana da Vam kožica ne popuca.

Dok se prase peče premazivati ga slaninom koju umočite u ulje ili pivo. Od toga zavisi kakvu će kožicu imati prase. Kad porumene uši, uzeti dva komada pergament papira, namazati ih mašću i napravite fišeke sa otvorom većim od uveta. Nataknite ih na oba uveta da uši ne bi pregorele.

Prase treba da je pečeno za dva ipo do tri sata. Sve zavisi koliko je prase, i kakvu pećnicu imate. Kad je gotovo, izvadite ga iz pećnice i ostavite ga da se malo hladi. Zagrejte posudu u kojoj ćete služiti prasetinu. Odsecite mu glavu, skinite konac, izvadite bocu, pa velikim oštrim nožem, možete i makazama za pečenje, rasecite na dve jednake polovine. Meso isecite na male komade i služite sa raznim salatama.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

hrskava piletina

Kako se pravi hrskava piletina sa medom i senfom

Svako od nas voli da jede nešto što je lepo, hrskavo i da ima mešavinu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *