Kako preživeti u prirodi

Najosnovniji elementi preživljavanja su: voda, vatra, sklonište, hrana, orijentacija i signalizacija. Ovde ću navesti za svaki elemenat određene savete.
prezivljavanje-u-prirodi

Kako preživeti u prirodi

  1. Oprema. Svaki čovek bi trebao da zna kako da preživi u prirodi. Osnovna oprema za to je:
    • Nož
    • Konopac
    • Šibice, kremen, upaljač…
    • žica ( za pravljenje zamki)
    • Pribor za prvu pomoć
    • zviždaljka, signalno ogledalo (za signaliziranje)
    • pribor za pecanje
    • kompas (bolje je imati dva jer, kada ste izgubljeni, jedan kompas ne uliva poverenje)
    • male pamučne loptice natopljene naftom ili benzinom ( odličan starter vatre)
    • sveća (takodje za vatru)
    • bilo kakva lampa
    • mali pokrivači za hitne slučajeve ( mnogo različitih primena, npr. pokrivanje pri spavanju)
      Ovo su stvari koje bi trebalo da vam stanu u torbu veličine 15x15cm. ovo su stvari za krajnju nuždu!
  2. Sklonište. Kada ste izgubljeni, najčešće morate da improvizujete. Tako je i sa skloništem. Ima mnogo načina za pravljenje skloništa: kao vigvami, kućice… Što je sklonište manje, ima više toplote, pa se pobrinite da bude manje. Uvek je bolje naći prirodni zaklon jer onda trošite manje energije oko pravljenja. U slučaju da morate da pravite, ima više načina:
    • Vigvam – uzmite nekoliko viših grana, poredjajte ih u obliku kupe i prekrijte pokrivačima za hite slučajeve, lišćem, granjem..
    • „kućica“- nađite nekoliko savitljivog granja (ne iščupanog -odnosno da je još u zemlji) i spojite ih kanapom. Zatim na sve to nabacajte što više lišća.
  3. Voda. Voda je izvor života. Svaki put kada dođete do vode u prirodi prokuvajte je! Obavezno! Samo tako ćete uništiti sve loše bakterije. Voda se lako prokuvava. Nadjite metalnu posudu (metalni deo na čuturi ili čak posuda od aluminijumske folije), sipajte vodu i čekajte da se prokuva.
    Vodu takođe možete naći i u biljkama. Recimo, ovde kod nas u vlažnim mahovinama.
  4. Vatra. Vatra je ključna za preživljavanje. Ona nam podiže moral, utopljava nas, možemo peći hranu, prokuvavati vodu… Vatra se pali uz pomoć šibica, kremena, upaljača… Sa time je lako. Samo treba naći SUVA drva za potpalu, dobar starter vatre i eto je. O tome ima čitav jedan članak na Kakopediji pa vas neću time zamarati: Kako zapaliti vatru bez šibica.
  5. Hrana. Hrana nije toliko bitna kao voda i vatra ali je jako dobra za moral i nadoknadu energije. Dakle, bitna je. Hranu možete uloviti oružjem, zamkama… Najbolje je hranu namamiti u zamku, jer tako ne trošite previše energije. Postoji mnogo načina za to, ali ja nisam baš stručan u tome. Radije lovite jer je efikasnije. Takodje, možete jesti biljke i insekte.
  6. Orijentacija odnosno navigacija. Ona je relativno važna ako znate gde treba da idete. Tu najbolje služi kompas. Takodje se možete orijentisati pomoću Sunca i ručnog sata. Časovnik položite na dlan ruke, držite ga vodoravno i okrećite tako da malu kazaljku upravite prema suncu. Lakše je okretati sat ako posmatrate sunce na staklu sata, a okretati treba sve dotle dok se pravac sunca ne poklopi sa malom kazaljkom. Potom prepolovite ugao između male kazaljke i broja 12 na časovniku i dobićete – jug. Zabluda je da mahovina raste na sveru. Ona raste gde je vlažnije, a to nije uvek nužno sever.
  7. Poslednja tačka je navigacija. Ona sliži samo ako vidite neki automobil, helikopter… Šta god. Dakle da drugima nagovestite da ste tu. Može se signalizirati signalnim ogledalom. To je ogledalo koje ima rupu na sredini. Morate vežbati rukovanje njime. Takodje postoji mnogo drugih načina. Recimo, svetleći štapić. To je plastični štap koji svetli u mraku. Možete ga zavezati za konopac i vrteti u krug pa će vaš spasilac videti veliki svetleći krug i znati gde ste.
  8. Na kraju ću samo pomenuti šta uraditi u slučaju ujeda zmije. Sastoji se u potpunom mirovanju povređenog. Ujedeni ud treba podvezati, umereno stegnuti poveskom neposredno iznad mesta ujeda, i imobilisati. Povremeno (3-5min) popuštati povesku jer krv mora da cirkuliše i kroz otrovani deo tela, odnosno od vena ka srcu. Na samom mestu ujeda naprave se kroz kožu dva unakrsna reza (slovo „H“) u dubini od 3-4mm, i pusti se da rana iskrvari. Tako će sa krvlju izaći i veći deo otrova. Nikako se ne preporučuje isisavanje rane ustima, jer je i najmanja ranica na ustima ili usnoj duplji, kao i kvaran zub, dovoljna da se otruje i onaj koji pokušava da pomogne! Rezovi se prave nožem, žiletom ili drugim oštim predmetom čije je sečivo opaljeno na plamenu ili obrisano alkoholom. Unesrećenom davati što više tečnosti: ali nikako alkohol. Zatim ga treba što pre preneti do najbliže medicinske ustanove gde će primiti serum protiv zmijskog otrova. Naravno, u prirodi je to teže ostvariti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dušan Melentijević

Avatar photo
Veoma volim sportove i prirodu. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *