Kako definisati investicije

Deo društvene proizvodnje služi za investicije u proizvodne fondove odnosno u fiksini kapital, ali i investicije u obrtne fondove to jest prirast zaliha. Investicije utiču na povećanje proizvodnih kapaciteta i kapitala na makro nivou.
investicije

Kako definisati investicije

Investicije se mogu podeliti na:
a) privredne (to su one koje služe za investiranje u poljoprivredu, industriju, saobraćaj)
b) neprivredne ( služe za investiranje u kulturu, zdravstvo…)

Ova podela bila je karakteristična za našu zemlju, ali i za druge bivše socijalističke republike. U stvari je nemoguće odvojiti privredne od neprivrednih investicija, a samim tim postoji i sledeća klasifikacija investicija na :
1) investicije u osnovne fondove ( to su ulaganja u zgrade, mašine drugim rečima to su fiksne investicije)
2) investicije u obrtne fondove (ulaganja u prirast zaliha, sirovina, nedovršene proizvodnje, gotovih proizvoda)

Investicije mogu da budu i neto i bruto investicije. Neto investicije imaju izvor u akumulaciji (odnosno štednji). Ta štednja se označava kao neto štednja. Neto štednja jednaka je akumulaciji iz nacionalnog dohotka. Stopa neto investicija jednaka je količniku neto investicija i nacionalnog dohotka pomonoženo sa 100. Ona pokazuje učešće neto investicija u nacionalni dohodak. Stopa bruto investicija pokazuje učešće bruto investicija u društvenu proizvodnju.Bruto investicije obuhvataju i amortizaciju.

Po tehničkoj strukturi investicije se dele na tri velike grupe: gradjevinski radovi, oprema (koja može biti uvozna i domaća) i ostalo (tu spadaju investicije u istraživanje i razvoj, otkup licenci i tome slično)

Po nameni se još mogu podeliti i na investicije u potpuno nove objekte i postrojenja, kao i investicije koje se ulažu u modernizaciju, nadogradnju, rekonstrukciju već postojećih objekata.

Zaključak je, dakle, da su investicije najprostije rečeno bilo kakva ulaganja radi sticanja ekonomske koristi odnosno profita.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

Kako otvoriti restoran

Restoran je dobra ideja da započnete poslovni poduhvat. Jednom kada izgradite i zadobijete poverenje, restoran …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *