Kako hajdučka trava čuva zdravlje

Hajdučka trava ili na latinskom Achilea millefolium ima mnoga lekovita dejstva. U našim krajevima su ova svojstva poznata još od davnina. Spada u red višegodišnijih zeljastih biljaka, a gaji se kako u Evropi tako i u Aziji, a može se naći pored puteva, na nekim zapuštenim staništima na livadama ili na šumsikim čistinama.
hajducka-trava

Kako hajdučka trava čuva zdravlje

  1. Ova biljka se najčešće upotrebljava kao čaj. Potrebno je jednostavno 1 kašiku hajdučke trave popariti sa 250ml vrele vode i ostaviti da odstoji, a zatim popiti. Čaj se pokazao kao dobro lekovito svojstvo u borbi protiv želudačno-crevnih oboljenja, povišenog krvnog pritiska, zatvora, nadutosti, nedostatka apetita. S obzirom da sadrži visok stepen kalijuma u sebi pobudjuje uredan rad bubrega jer izaziva pojačano izlučivanje mokraće tako da deluje ne celokupni probavni trakt.
  2. Kada su u pitanju ženski problemi kao što je upala jajnika, neredovna menstruacija i belo pranje čaj od hajdučke trave je veoma delotvoran. Kada su u pitanju neraspoloženje i zlovolja, kao i nelagodnosti kod žena, takodje se preporučuje čaj od hajudčke trave. Što se tiče klimaksa i tu daje povoljne rezultate – dovoljno je da se čaj u gutljajima konzumira dva puta dnevno.
  3. Za bolove u nogama i rukama su veoma dobre kupke od hajdučke trave. Kupka se priprema veoma jednostavno: preko noći staviti 100grama cele biljke da odstoji u hladnoj vodi do narednog dana, zatim sve to zagrejati dok ne proključa i dodati vodi za kupanje.
  4. Svež sok od hajdučke trave je takodje veoma zdrav, ali je bitno da se konzumira sasvim svež – nikako ne sme preći u stanje vrenja. Konzumiranjem ovog soka organizam ojačava, pa postaje otporan na mnoge bolesti jer dolazi do jačanja imuniteta. Redovno uzimnje ovog soka otklanja podbadanja koja izazivaju deformacija srčanog mišića i stenokardija.
  5. Pored svega ovoga hajdučka trava se koristi i za lečenje hemoroida, problema sa bubrezima, žučnom kesom, čireva, šećerne bolesti, nesanice, ali i psorijaze, osipa, otovrenih rana, opekotina, ali i raznih kožnih bolesti. Za kožne bolesti i povrede se koriste obloge natopljene čajem od hajdučke trave.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Jedan komentar

  1. Hvala na korisnim informacijama oko probavnog trakta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *