Kako se definišu pijace

Pijace su specijalizovano određena mesta u gradovima ili manjim naseljima u okviru kojih individualni poljoprivredni proizvođači nude svoje proizvode neposrednim potrošačima tj. stanovništvu.
pijace

Kako se definišu pijace

  1. Radi se o komunalnim ustanovama koje imaju:
    • tačno utvrđeno radno vreme
    • utvrđen prostor
    • prodajnu opremu odnosno tezge koje su u skladu sa sanitarnim i poslovnim standardima.
  2. Robu na pijaci mogu prodavati: trgovinske organizacije, zemljoradničke zadruge kao i poljoprivredna dobra.
  3. Pijace igraju veoma značajnu ulogu u snabdevanju stanovništva poljoprivrenim i prehrambenim proizvodima. Mogu da se održavaju: jednom nedeljno, svakog dana (u većim gradovima) i godišnje (vašari).
  4. Glavne karakteristike pijace su da postoje velike oscilacije cena, neredovno snabdevanje kao i nažalost nezadovoljavajući higijenski zahtevi u pogledu rukovanja prehrambenim proizvodima.
  5. Pijačna uprava je dužna da:
    • jasno obeleži pijacu i da označi dane njenog održavanja
    • da obezbedi vagu kako bi svaki potrošač tj.kupac mogao da proveri masu kupljene robe
    • da obezbedi prisustvo tržišnog i sanitarnog inspektora ukoliko se na pijaci prodaje stoka i živina 4) da obezbedi uslove za prodaju i rukovanje robom.
  6. Na pijacama se uglavnom nude:voće i povrće ,mlečne prerađevine,industrijski prehrambeni proizvodi a u poslednje vreme sve su više prisutni i sledeći proizvodi kao što su garderova, posuđe, kozmetika kao i sredstva za ličnu higijenu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *