Kako napraviti domaći crni hleb

Hleb je jedna od osnovnih životnih namirnica i možemo ga naći u najrazličitijim kombinacijama sastojaka, oblika i ukusa. Međutim, mnogi od nas vole da ostete miris sveže pečenog hleba koji se širi našom kuhinjom.
Domaci crni hleb

Kako napraviti domaći crni hleb

Domaći hleb napravljen u kombinaciji sastojaka koje sami biramo svakako daje posebnu čar. Ovo je jednostavan recept i veoma ukusan. Ovaj hleb možemo umesiti sa kombinacijom semenki ili bez njih.

  1. Potrebni sastojci su:
    • 1 kg brašna za crni hleb
    • oko 3 dl mlake vode
    • 2 kvasca, najbolje instant suvi kvasac
    • 2 kašičice soli
    • 80 gr. susama
    • 60 gr. lanenog semena
  2. Način pripreme:
    U veću posudu ubacimo brašno i suvi kvasac i dodamo so, pomešamo tako dok je još u praškastom stanju. Na kraju sipamo semenke i još jednom promešamo. Mlaku vodu dosipamo postepeno polako mešajući masu rukom. Ne treba usuti svu vodu odjednom, već polako mešati i rukom osetiti gustinu mase, odnosno testa. Testo treba da je tvrđe, ali ne previše, već tako da može lako da se mesi. Kada je dovoljno umešeno, testo treba ostaviti na toplom mestu da stoji oko 40 minuta, obavezno pokriveno sa višeslojnom tkaninom ili nekoliko krpa. Nakon 45 minuta testo ponovo blago mesiti i ostaviti još 10 minuta da stoji.
  3. Pripremite kalup ili tepsiju onakvog oblika kakav želite da vam bude hleb. Lepo izgleda kada je okrugao i tada kalup ne treba da je uži od 28 sm, da hleb ne bi bio suviše debeo kada se ispeče. Na dno kalupa, odnosno tepsije stavite mastan papir da se nakon pečenja hleb lako odvoji od dna. Testo prebacite u kalup, blagim pritiscima ga rasporedite tako da popuni kalup. Ruke pokvasite mlakom vodom i gornji sloj hleba pređite mokrim rukama. Da bi bio lep i na izgled odgore pospite susam.
  4. Sve tako pripremljeno treba da odstoji još 20 minuta.
  5. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite ga oko 45 minuta.
  6. Gotov hleb ostavite da odstoji da bi se prohladio. Još dok je topao umotajte ga u krpe, može one kojim ste ga pokrivali. Kada se ohladi možete ga seći… i prijatno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Tatjana Konakov Radić

Avatar photo
Moj portfilio: http://www.dreamstime.com/whitetqueen_portfolio_pg1 http://www.dreamstime.com/whitetqueen_info

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Jedan komentar

  1. Domaći crni hleb je bogatstvo svake porodice…Svaka čast!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *