Kako je Leskovac dobio ime

Leskovac je grad koji se nalazi u jugoističnoj Srbiji, a predstavlja centar Jablaničkog okruga. Kroz njega protiče reka Veternica, a nalazi se u podnožju brda Hisar.
leskovac

Kako je Leskovac dobio ime

Kako naučnici tvrde, istorija ovog grada može se pratiti od VII veka n.e. Tada se današnji Leskovac zvao Dubočica, a Stefan Nemanja ga je od vizantijskog cara dobio na poklon. Najstariji pomen Leskovca potiče iz XIV veka, a tada se Leskovac opisuje kao veliko selo.

Legenda kaže da se ispod današnjeg brda Hisar nalazilo jezero, ali nakon sušenja tog jezera na tom mestu je iznikla biljka leska. Po toj biljci je i naselje-pre oko 600 godina dobilo ime. Medjutim, za vreme Turaka, ime je promenjeno u Hisar, što u prevodu na naš jezik znači tvrdjava. Tada je Leskovac bio sedište nahije po imenu Dubočica.

U XIX veku Leskovac je nazivan „Mali Mančester“ zbog velikog broja fabrika tekstila.

Medjutim, danas je Leskovac ekonomski dosta posustao u odnosu na to vreme, ali je i dalje sedište Jablaničkog okruga u kome postoji veliki broj srednjih škola, dve visoke škole i Tehnološki fakultet.

Leskovac je danas najpoznatiji u Srbiji, ali i u svetu po svom roštilju i paprici.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

Kako je Afrika dobila ime

Čim čitate ovaj članak, verovatno ste se zapitali kako je Afrika dobila ime. Pre nego …

2 komentari

  1. Jako zanimljiuv članak!

  2. Leskovac moj grad,poznat jos i kao ajvarsiti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *