Kako se boriti protiv depresije

Psihička napetost, nervoza ili stres su prirodna osećanja koja se dešavaju svima nama. Međutim, kod nekih ljudi to preraste u hronična stanja koja za posledicu ostavljaju strah, nesigurnost, ubrzan rad srca, znojenje, drhtavicu.. a u najgorim slučajevima i neke psihijatrijske poremećaje. Ali, da ne biste posegnuli za antidepresivnim sredstvima, pokušajte najpre sa nečim prirodnim. Svaka fizička aktivnost, ugljeni hidrati, svetlost i sve aromatične biljke utiču na dobro raspoloženje.

 depresija

Kako se boriti protiv depresije

  1. Žalfija – 3 kapi ekstrakta žalfije u čaši vode koju ćete postepeno zagrevati a zatim udahnuti.
  2. Ivanjsko cveće – dovoljan je jedan gram da podstakne lučenje medijatora serotonina koji je zadužen za dobro raspoloženje
  3. Sunčeva svetlost – naučnici kažu da je pola sada dnevno sasvim dovoljno da vam popravi raspoloženje.
  4. Čokolada – Samo 2 kockice čokolade obnoviće fenilalanin čiji nedostatak smanjuje lučenje tirozina koji podiže raspoloženje
  5. Šetnja – obezbedite sebi dovoljno kiseonika, izađite na svež vazduh
  6. Masaža – dovoljno je 10 minuta ugodne masaže da vas oslobodi napetosti
  7. Kantarion – izuzetan antidepresiv podjednako jak kao neki vrlo jaki lekovi
  8. B vitamin – je prirodan lek protiv stresa, a pošto stres može da dovede do depresije bitno je da se redovno unosi u organizam.
  9. Riba – Istraživanja pokazuju da je povećan broj slučajeva depresije među osobama koje ne unose dovoljnu količinu ribe
  10. Hobi – nadjite sebi zanimaciju. Šta je to što volite da radite oduvek? Da crtate, pravite unikatne stvari, šijete, pišete..Mora da postoji nešto što vas ispunjava.
  11. Humor – smejte se! Odgledajte komediju koju najviše volite, setite se scene koja vam uvek izmami osmeh na lice, budite jači od svojih misli, usmerite ih na nešto pozitivno..Smeh je najbolji lek za dobro raspoloženje.
  12. Kofein – 2-3 šolje dnevno imaju sposobnost da poprave raspoloženje, ali ukoliko se pretera izaziva kontra efekat.
  13. Spanać, pasulj, pomorandža – sadrže folne kiseline čiji nedostatak izaziva depresiju
  14. Topla kupka –napunite kadu, dodajte mirišljave soli, upalite par sveća, pustite neku laganu muziku, opustiće vas i osvežiti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *