Kako kupovati preko interneta

Internet kupovina je veoma popularna u svetu. U Srbiji je zaživela tek u poslednjih par godina, ali se zato ubrzano prihvata i korisnicima sve više olakšava. Razloga za nepoverenje ili zabrinutost kod online kupovine svakako nema više nego pri telefonskom naručivanju. Čak i pri direktnoj kupovini u prodavnici može se desiti propust koji ispravite blagovremenom reklamacijom. Sve to sad funkcioniše i na internetu ako znate gde i kako.

kupovina preko interneta

Kako kupovati preko interneta

  1. Veliki tržni centri koji posluju na teritoriji Srbije kao što su Idea ili Tehnomanija imaju i svoje zvanične sajtove, odnosno internet prodavnice. Proizvode nalazite tako što ukucate pojam u Search na datom sajtu ili pronadjete kategoriju pa birate model, boju, cenu i slično. Obično pored slike i detaljnog opisa proizvoda imate i obaveštenje da li je proizvod na lageru ili ne. Ukoliko nema takvog obaveštenja, pre naručivanja proizvoda dobro je kontaktirati prodavnicu i proveriti sve što je ostalo nejasno.
  2. Da bi porudžbina odredjenog proizvoda bila prihvaćena veoma je važno da ste registrovani član na sajtu neke online prodavnice. Još važnije, svi podaci koje njima ostavite putem elktronske forme moraju biti tačni da ne bi došlo do greške pri naplati ili dostavi.
  3. Nemojte da vas nervira to što će zahtevati da podatke potvrdite putem maila, da im možda pošaljete neku šifru, registracioni broj koji su odredili. To čine sa svim korisnicima i treba da čine da bi se znalo da li je kupac čovek ili kompjuter i da li je identitet odgovarajući. Vaš broj telefona je takođe siguran u njihovim rukama. Koristiće ga za potvrdu porudžbine, obaveštenja o vremenu isporuke i sl. Po pravilu broj vašeg bankovnog računa nije potreban pri registraciji. Tu budite oprezni. Tek kad i ako označite da na taj način želite da platite robu, dajte im broj kartice, tj. računa. Jednom kada ste registrovani, samo zapamtite svoj nadimak i šifru i kupovina na datom sajtu sledeći put ićiće brže. Podaci koje ostavljate prodavnici neće biti dostupni nikome drugom niti korišćeni u svrhe koje nemaju veze sa vašim porudžbinama. Ukoliko vam pri registraciji ponude da vam redovno šalju ponude i reklamna obaveštenja na email adresu, a tako nešto ne želite, jednostavno nemojte obeležiti to polje i neće vas uznemiravati.
  4. Ako kupujete novu robu dobićete kurirskom službom ili putem pošte proizvod u originalnom pakovanju sa računom i garancijom. Morate potpisati da ste primili. Plaćanje ćete obaviti u zavisnosti od toga kako ste napisali u porudžbini. Obično to bude ili kurirskoj službi sa dodatnim troškovima prevoza ili odmah platite a za par dana dobijete proizvod.
  5. Postoje i već isprobani sajtovi preko kojih možete jeftino naručiti polovnu robu. Neki od njih su Kupindo, KupujemProdajem ili MojeKrpice. Postoji i Limundo preko kojeg možete licitirati za odredjenu robu. Procedura je slična već pomenutoj. Ovde ćete doduše imati posla sa ljudima koji nisu profesionalni prodavci, ali su svi bili u obavezi da daju svoje tačne podatke i da poštuju stroga pravila po kojima se vrši sve od komunikacije, dozvoljene-nedozvoljene robe, preko rokova do reklamacija i sl. kako za kupce tako i za prodavce. Oni koji su neozbiljno shvatili proceduru dobili su loše ocene korisnika koje se javno vide i ako ih ima mnogo na kraju budu izbačeni iz sistema. Po tome ćete moći da odredite sa kim smete da trgujete na sajtu. Uz nešto veću opreznost i izbirljivost sigurno ćete i na ovim sajtovima dobro proći. Npr. nemojte se zaleteti da kliknete „kupujem“ ukoliko niste prvo proverili da li vam način plaćanja i isporuke odgovara jer ste možda na suprotnom kraju zemlje od prodavca koji striktno zahteva ličnu razmenu.
  6. Nadamo se da će saveti pomoći da kupujete brže i po povoljnijoj ceni (internet trgovinom izbegne se marža). Lepota internet kupovine je i u tome što prelistate za kratko vreme više proizvoda nego što biste stigli da vidite lično šetajući od prodavnice do prodavnice, pogotovu što online prodavnica objedinjuje celokupnu ponudu na teritoriji Srbije, a ne samo grada u kome živite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

Kako koristiti Cloud prints na android telefonu

Ako koristite Android, BlackBerry ili Apple telefon možete uz pomoć svog telefona na vašem štampaču …

4 komentari

  1. Avatar photo

    koristan članak. od skoro sam počela da kupujem na internetu i za sada imam samo pozitivna iskustva jer naručujem sa proverenih sajtova, da se ne bi desilo da umesto mobilnog telefona dobijem cepanicu drva :)

    • Avatar photo

      Hvala. Sve treba isprobati i sve proveriti, naravno. Svakako je internet kupovina sigurnija makar od kupovine na pijaci. Dobijemo kontakt podatke prodavca. Jos ako je prodavac sladak… ha, ha :)

  2. Vrlo lep i koristan clanak.Vec dve godine prodajem i kupujem preko navedenih sajtova i imam samo reci pohvale.
    Posto sam nezaposlena,prihodi od prodaje na ovim sajtovima,mnogo mi znace.Vrlo su stroga pravila,tako da
    postoji sigurnost prilikom kupovine i prodaje.Najdraze su mi aukcije na Limundu,tamo se moze kupiti nova i polovna roba,po dosta nizoj ceni u odnosu na druge sajtove,a limundo cash je najsigurniji vid zastite i za kupca
    i za prodavca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *