Kako roditelj može da pomogne detetu koje muca

Mucanje je govorna mana koja utiče na ritam i tečnost govora, sa nevoljnim ponavljanjem pojedinih glasova ili slogova i povremenim blokiranjem ili produžavanjem zvukova, slogova i reči. Nastaje na osnovu psiholoških, ne fizioloških poremećaja i često se javlja kod dece na koju se vrši pritisak da tečno govore pred drugima. Uglavnom do mucanja dolazi u periodu od druge do šeste godine.

mucanje

Kako roditelj može da pomogne detetu koje muca

Ako vaše dete muca, pored stručne lekarske pomoći, psihologa i logopeda, i uloga roditelja je od velikog značaja. Postoji nekoliko načina i metoda zahvaljujući kojima možete pomoći svom detetu da prevaziće ovu govornu manu:

  1. Kada dete govori neka vaše lice bude u ravni sa njegovim, opušteno i mirno, to mu uliva samopouzdanje, napravite opuštenu atmosferu i posvetite mu vreme.
  2. U komunikaciji sa detetom budite strpljivi i pažljivi, nemojte da ga požurujete da nešto kaže, dajte mu vremena da se izrazi.
  3. Ni na koji način mu ne pokazujte uznemirenost, nipošto ne tražite detetu da ponavlja reč sve dok je pravilno ne izgovori, stvarate mu pritisak i biće mu još teže, može da se zatvori u sebe i da počne da odbija da priča sa vama.
  4. Dajte mu dovoljno vremena da kaže ono sto je zamislilo, ne upadajte mu u reč niti vi završavajte ono što je ono htelo reći.
  5. Pričajte polako i razgovetno, jezikom koji dete razume.
  6. Ne postavljajte previše pitanja odjednom, zbunićete ga i zbrzati. Ako postavljate jedno po jedno pitanje, sačekajući odgovor pre nego što postavite sledeće, dete će biti fokusirano samo na njega i polako će vam odgovoriti. U suprotnom, krenuće da vam odgovori na sva i to će podstaći njegovo mucanje.
  7. Stavite mu do znanja da ga volite i da vam je stalo do njega, provodite više vremena zajedno i radite one stvari koje su njemu zabavne.
  8. Čitajte mu knjige koje voli (omiljenu ako ima).
  9. Igrajte sa njim omiljene igre.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *