Kako da zaštitite svoje kućne ljubimce od krpelja i buva

Lepo vreme je idealno za šetnju vašeg ljubimca, međutim upravo u tom periodu ove male krvopije vrebaju vaše ljubimce u parkovima, travi ili grmlju.
kucni ljubimci insekti buve

Kako da zaštitite svoje ljubimce od krpelja i buva

  1. Ujed krpelja je vrlo neprijatan a vrlo često može biti i veoma opasan. Oni mogu da prenesu razne infektivne bolesti pre svega boreliju ili letnje viruse. Ove bolesti nisu samo opasne za ljude, već i za životinje.
  2. Za sada postoji vakcina protiv borelije.
  3. Veruje se da mačke ne mogu da se razbole od borelije, ali u svakom slučaju ujed krpelja i za njih nije nimalo bezbolan. Kad mačku ujede krpelj, to mesto je svrbi i peče.
    Trebalo bi redovno proveravati da li vaši psi i mačke imaju krpelje. To će te najjednostavnije uraditi pomoću češlja sa gustim zupcima kojim ćete razgrnuti dlaku da biste videli da li ima krpelja na koži.
  4. Ako se krpelj zalepio za kožu vašeg ljubimca, morate ga odmah ukloniti i to uz pomoć specijalne pincete, koja se može kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce. S njom ćete pravilno isčupati krpelja.
  5. Tako su najveće šanse da glava krpelja ne ostane na mestu ujeda.
  6. Ni u kom slučaju ne smete krpelja opijati lakom za nokte, voskom i sličnim sredstvima. Na taj način koža bi mogla da se iziritira, pa čak može doći i do stvaranja infekcija.
  7. Najbolje je da vašeg ljubimca zaštitite sredstvom protiv insekata. Na tržištu se nalazi veliki broj preparata.
  8. Veoma pouzdanu zaštitu pružaju kapi. Njih pospite u predelu vrata i delovaće čak četiri nedelje protiv buva i krpelja.
  9. Ukoliko primetite da vaš ljubimac ima buve naprskajte ga sprejom na bazi eteričnih ulja. Na taj način sprečiće te razmnožavanje buva. Zatim na mesto gde vaš ljubimac spava prospite prašak protiv buva.
  10. Veoma je važno da vodite računa o higijeni mesta gde vaš kućni ljubimac provodi najviše vremena.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

Kako se pripremiti za kucnog ljubimca

Kako se pripremiti za kućnog ljubimca

Pre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, morate biti svesni sledećih činjenica: – Ljubimac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *