Kako se obući za određenu priliku

Uskladiti svoje oblačenje sa duhom vremena, a pri tome sačuvati izraz svoje ličnosti, najveća je veština u načinu odevanja. Sigurno je da je pitanje pravilnog i ukusnog oblačenja mnogo vidljivije od svih drugih manifestacija lepog ponašanja, ono je podvrgnuto i praktičnim i estetskim merilima.

oblacenje za svaku priliku

Kako se obući za određenu priliku

  1. Kad se ide u pozorište ili na koncert, žena oblači poslepodnevnu bolju haljinu ili kostim od svečanijeg materijala, a muškarac tamno odelo. Samo za svečane premijere se oblači večernja haljina, najčešće duga, a muškarac treba da obuče smoking ili frak ako ga ima, inače tamnije odelo.
  2. Večernju haljinu, bilo dugu ili kratku, žena oblači kad ide na večernje zabave, plesne zabave, bal. Muškarac tom prilikom oblači smoking. Uz njega je obavezna bela košulja s tvrdim prsima, crni prsluk, crna leptir mašna, tamne čarape i lake crne polucipele .Uz kombinovano odelo, koje se sastoji od crnog kaputa i prugastih pantalona, preporučuje se bela košulja, kravata mirne ,diskretne boje, tamne čarape i crne polucipele.
  3. Na venčanju mlada najčešće nosi svečani kostim ili svetlu haljinu, mladoženja tamno odelo. Kumovi se takođe oblače u tamno.
  4. Kada dočekujemo goste oblačimo se svečanije, ali ne upadljivo. Ako su gosti iznenada došli i zatekli nas u kućnom izdanju, uvesćemo ih u sobu, izviniti se i obući brzo. U kućnoj haljini mogu se dočekati samo veoma bliski prijatelji.
  5. Kada prisustvujemo sahranama oblačimo crnu ili neku tamnu odeću, muškarac stavlja kravatu, flor na reveru ili na rukavu nosi samo bliska pokojnikova rodbina.
  6. Na radnom mestu moramo uvek izgledati uredno, solidno i neupadljivo obučeni. Žena najčešće nosi haljinu, suknju, bluzu i džemper. Mini suknje, kao i suviše izrezane haljine ne bismo trebali oblačiti kad idemo na posao ili na predavanja. Muškarac na radnom mestu treba da ima uredno i ispeglano odelo. Kaput i pantalone mogu biti kombinovani. Danas ima veoma uspešnih kombinacija koje deluju vedrije i više mladalački od kompletnog odela. Košulja i kravata treba da budu u skladu sa odelom. Leti, kada se nose sporstke otvorene košulje, ne treba kravata.
    Razne majice, rupičaste košulje, košulje drečavih boja ili sa raznim upadljivim šarama, ne mogu se nositi na radnom mestu.
    Na radnom mestu muškarac ne skida sako, naročito ako je na nekom rukovodećem položaju ili ako prima stranke. Ako je leti nepodnošljiva vrućina oblače se laki kaputi od platna ili nekog tankog materijala.
  7. Leti na ulici muškarci mogu ići bez sakoa, ali tada mogu nositi košulje sa kratkim rukavima, sportskog kroja i bez kravate. U takvoj košulji se mođe ući u prodavnicu, bioskop, poslastičarnicu, kafić ali nikad u pozorište, galeriju ili muzej.
  8. Jedan deo današnje omladine oblači se na svoj način. Tako obučena ona dolazi i na javna mesta .Ta moda današnjice može biti i dopadljiva, ukusna, estetski privlačna ako se u njoj nađe potrebna mera i granica, ako odevanje nije suviše razbarušeno i ekstravagantno tipa ako kaputi nisu previše dugi da se vukljaju po podu, ako mini suknje nisu vulgarno kratke, ako nema preterivanja u nošenju raznih ukrasa, onda će i ovaj način oblačenja naći mesto u današnjem društvu bez mrkih pogleda starijih osoba.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

Jedan komentar

  1. Avatar photo
    Natasa Jankovic Dejanovski

    Obicno se ljudi ne pridrzavaju dress coda.Mozete cesto sresti ljude koji su neadekvatno obuceni.Sa stilom se radja…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *