Home > Automobili > Servis i održavanje > Kako održavati i puniti akumulator

Kako održavati i puniti akumulator

Održavanje i punjenje akumulatoraPravilno održavanje i punjenje akumulatora je od velike važnosti za normalan rad vašeg motora i automobila u celosti. Preporučujemo vam da nivo tečnosti u svom akumulatoru proveravate što češće. Pored nivoa tečnosti, obavezno obratite pažnju i na kontaktne površine, da li su u dobrom stanju ili su se možda olabavile.

Kako proveriti nivo tečnosti u akumulatoru?

Za početak treba da znate da je tečnost koja se nalazi u akumulatoru mešavina destilovane vode i sumporne kiseline. Postoje neki tipovi akumulatora koji su fabrički zatvoreni, a u ostalim slučajevima potrebno je proveravati nivo tečnosti i dosipati po potrebi.

Prvo skidate plastične čepove i poklopac na vrhu akumulatora. Nivo tečnosti u akumulatoru trebate održavati tik iznad olovnih pločica, ni puno preko njih, a ni ispod. Budite oprezni kada dosipate tečnost da slučajno ne prospete na sebe ili na neki drugi deo automobila jer može da izazove koroziju. Proverite još jednom nivoe tečnosti, i ako su odgovarajući, a ventilacioni otvori prohodni, vratite poklopac i čepove.

U letnje vreme kada su temperature dosta visoke, preporučujemo vam da još češće proveravate nivo tečnosti u akumulatoru, jer su tada i isparenje dosta veća i brže se isprazni. Takođe, ako slučajno primetite da se neka od ćelija drastično više ispraznila, možda bi trebali da konsultujete autoelektričara, jer je moguće da je baš ta ćelija oštećena i da je potrebna možda čak i zamena celog akumulatora.
Destilovanu vodu sa kojom se pravi smeša, možete kupiti i u apotekama.

Pored česte provere nivoa tečnosti, jako je bitno i da proveravate kontaktne površine svog akumulatora. Znajte da dodirne površine između polova i klema treba lepo i čvrsto da naležu i ne bi smele biti zaprljane. Ako su zaprljane, dodirne površine klema možete očistiti nekom finom turpijom i pričvrstite ih ako je potrebno.

Vaša reklama u ovom članku? Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija.

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 15, prosek: 3,73

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Milorad Stanojković
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

SLIČNO

vek-trajanja-guma

Kako produžiti vek trajanja gumama na automobilu

Ljudi ne smatraju gume najvažnijim delom vozila, iako one spadaju u najbitnije delove jer jedino …

Jedan komentar

  1. Profile photo of Đorđe Dikić

    Jako je važno da akumulatorska posuda bude suva između kontaktnih polova. Vlažni polovi će brzo oštetit olovo i neće biti dobar kontakt, i eto problema.

Ostavite odgovor