Početna > Automobili > Servis i održavanje > Kako održavati i puniti akumulator

Kako održavati i puniti akumulator

Održavanje i punjenje akumulatoraPravilno održavanje i punjenje akumulatora je od velike važnosti za normalan rad vašeg motora i automobila u celosti. Preporučujemo vam da nivo tečnosti u svom akumulatoru proveravate što češće. Pored nivoa tečnosti, obavezno obratite pažnju i na kontaktne površine, da li su u dobrom stanju ili su se možda olabavile.

Kako proveriti nivo tečnosti u akumulatoru?

Za početak treba da znate da je tečnost koja se nalazi u akumulatoru mešavina destilovane vode i sumporne kiseline. Postoje neki tipovi akumulatora koji su fabrički zatvoreni, a u ostalim slučajevima potrebno je proveravati nivo tečnosti i dosipati po potrebi.

Prvo skidate plastične čepove i poklopac na vrhu akumulatora. Nivo tečnosti u akumulatoru trebate održavati tik iznad olovnih pločica, ni puno preko njih, a ni ispod. Budite oprezni kada dosipate tečnost da slučajno ne prospete na sebe ili na neki drugi deo automobila jer može da izazove koroziju. Proverite još jednom nivoe tečnosti, i ako su odgovarajući, a ventilacioni otvori prohodni, vratite poklopac i čepove.

U letnje vreme kada su temperature dosta visoke, preporučujemo vam da još češće proveravate nivo tečnosti u akumulatoru, jer su tada i isparenje dosta veća i brže se isprazni. Takođe, ako slučajno primetite da se neka od ćelija drastično više ispraznila, možda bi trebali da konsultujete autoelektričara, jer je moguće da je baš ta ćelija oštećena i da je potrebna možda čak i zamena celog akumulatora.
Destilovanu vodu sa kojom se pravi smeša, možete kupiti i u apotekama.

Pored česte provere nivoa tečnosti, jako je bitno i da proveravate kontaktne površine svog akumulatora. Znajte da dodirne površine između polova i klema treba lepo i čvrsto da naležu i ne bi smele biti zaprljane. Ako su zaprljane, dodirne površine klema možete očistiti nekom finom turpijom i pričvrstite ih ako je potrebno.

Oceni clanak

Oceni clanak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 14, prosek: 3,64

Loading...Loading...

Zabrana kopiranja clanka

Zabrana kopiranja clanka

Ceo sadrzaj ovog clanka je vlasnistvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugacije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i koriscenje materijala bez navodenja autora i linka ka izvoru, ili koriscenje u komercijalne svrhe smatra se krsenjem autorskih prava i podleze zakonskim sankcijama.
Add Comment RegisterNapiši komentar