Kako iskoreniti loše dečje navike

Svakog roditelja izluđuje kada vidi da njegovo dete čačka nos, ili noktima skida kraste. Mnoga deca uzrasta od oko tri godine imaju loše navike tipa čačkanja nosa, grickanja noktiju… Sve se ovo da ispraviti, a evo i kako.

lose navike

Kako iskoreniti loše dečje navike

  1. Čačkanje nosa. Ova navika neće naškoditi zdravlju deteta, ali, priznaćete, veoma je ružna, naročito ako dete iskopani sadržaj iz nosa pojede. Od toga se neće razboleti, ali ako stalno čačka nos, stvoriće ranice na sluzokoži i otvoriće put bakterijama. Tako može doći do infekcije.
    Zato, čim vidite dete da čačka nos, preusmerite mu pažnju na nešto drugo. Dajte mu neku igračku, nadjite način da mu uposlite ručice. Objasnite mu da je kopanje nosa ružno i da tako nos može da se razboli. Održavajte sluzokožu nosa vlažnom, jer deca čačkaju nos kad se ona osuši. Stavite mu kapi na bazi morske vode. Koristite ovlaživač vazduha ukoliko je vazduh u vašem stanu suv. Ili, jednostavno stavite na TA peć posudu sa vodom u koju ste dodali par kapi omiljenog eteričnog ulja, ili grančicu bosiljka, kesicu čaja.
  2. Grickanje noktiju i zanoktica. Ova navika je opasnija po zdravlje od prethodne jer grickanjem noktiju dete proguta i mnogo bakterija koje se skupljaju ispod. Ako pak zanoktica prokrvari vrlo je moguća infekcija iste. Na tržištu postoje mnogi gelovi koji se koriste u odvikavanju od grickanja noktiju. Nisu štetni, a svojim gorkim ukusom decu odbijaju od ove navike. Kad vidite vašeg dečaka da grize nokte, brzo mu dajte da slaže kocke, mesi plastelin, bilo šta što će mu zaposliti ruke. Devojčici samo namažite dečji lak, ukrasite po kojim cvetićem, i poželeće da uvek ima lepe nokte i neće ih gristi.
  3. Nepranje ruku. Ako prljave ruke dospeju do usta, preko njih će u organizam dospeti mnoge štetne bakterije. Rešenje za ovu lošu naviku je samo upornost. Idite stalno za detetom i podsećajte ga ako treba „100 puta“ kad treba da opere ruke. Objasnite mu da može da se razboli ako jede prljavim rukama, ili ako ih stavlja u usta. Nabavite tečni sapun sa primamljivim motivima i lepim mirisom, pa će dete radije da pere ruke.
    Ukoliko nameravate da idete u prirodu, ili negde gde nema tekuće vode, obavezno sa sobom ponesite vlažne maramice.
  4. Loše brisanje guze. Kada sa pelena predju na nošu, deca se osećaju samostalnije i sposobnije pa ne dozvoljavaju roditeljima da im obrišu guzu, već to pokušavaju sami. Obično ne uspeju da to urade dobro, pa ih posle svrbi guza. Tehniku brisanja guze najbolje je detetu pokazati na lutki. Zatim zatražite od deteta da „obriše lutki guzu“. Ne branite detetu da samo briše guzu, ali obavezno proverite da li je to dobro uradilo. Dok ne usavrši ovu tehniku, dajte mu vlažne maramice, jer one su mekše, nežnije i lakše klize.
  5. Ljuštenje krastica. Padanje je svakodnevnica kod male dece. Pri padu se neretko ogrebu, i pritom nastane krastica. Kad se ona osuši, počne da svrbi i dete noktima pokušava da je skine. Ako to stalno radi, može napraviti ožiljak, ali i raskrvariti ranu koja može da se inficira. Zato svaku posekotinu i ogrebotinu dezinfikujte i zaštitite hanzaplastom. Kupite dečji hanzaplast sa junacima iz crtaća. Kada odabere flaster sa omiljenim likom, neće poželeti da ga skine.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

animiranje dece

Kako naterati dete da se pokrene

Svaki roditelj iz ličnog iskustva može da potvrdi da današnja deca nisu aktivna kao što …

3 komentari

  1. Ja grickam nokte od kako znam za sebe.Kada sam bio mali,moji roditelji su kupovali sve si svasta kako bih se odvikao,ali sve je to bilo bez uspeha.Ja grickam nokte kad sam nervozan,a mislim da i deca to rade iz nekog razloga.mislim da to nije samo ruzna navika,nego da tu ima jos necega.

  2. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    pa da, mislim je u korenu toga nervoza, kod dece mozda i dosada ili nacin da privuku paznju

  3. Kod dece se uglavnom navike brzo iskorene,ali kod odraslih je to malo teže.Moja drugarica je oduvek imala problem sa grickanjem noktiju,probala je sve živo dok ih na kraju nije nadogradila i čudno,ali više ih ne gricka,sada ima svoje,prirodne samo ojačane sa gelom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *