Kako preći na bezglutensku ishranu

Gluten je protein koji se nlazi u žitaricama pšenici, ječmu, raži i u manjim količinama u ovsu. Gluten obezbeđuje „lepljivost“ testu, ima svojstva emulgatora i stabilizatora te je izvrstan nosilac aroma i začina, takođe u vidu ječmenog slada, pšeničnog skroba i griza se nalazi u 90% industrijski proizvedenih namirnica. Postoje brojne kontroverzne studije koje govore o tome da čak i zdrave osobe ne mogu da svare i dobro podnesu gluten te da se zbog toga javljaju brojne bolesti kojima je nepoznat uzrok. Osetljivost na gluten se javlja u vidu netolerancije ili alergije. Ukoliko ste rešili da pređete na bezglutensku ishranu bilo iz razloga što je zdrava ili zato što vam je dijagnostifikovan bilo koji oblik osetljivosti ovo su neki osnovni, početni koraci:

bezglutenska hrana

Kako preći na bezglutensku ishranu

  1. Nemojte da razmišljate o tome šta ne možete da jedete već mislite o tome šta možete jer je mnogo veći broj namirnica koje treba da izbegavate. Možete jesti meso, ribu, mleko, jaja, povrće, voće, zrnevlje i semenke, sve što je prirodno i bez aditiva i konzervanasa je bez glutena.
  2. Na prvom mestu izbacite hleb potpuno, ili ga zamenite sa nekim od proizvoda koji u sebi ne sadrže gluten: hlebovi, testenine, biskviti i keksi. Na ovim je proizvodima posebno označeno da su oni bez glutena.
  3. Kad uđete u prodavnicu čitajte koje sastojke sadrži proizvod. Na nekima piše da su bez glutena, a neki sadrže tragove glutena. Ukoliko niste ozbiljno bolesni možete umereno da konzumirate proizvode sa tragovima glutena. U početku će delovati malo nezgodno ali vremenom ćete znati koji su proizvodi bez dozvoljeni, pa ove druge nećete ni primećivati. Postoji nekoliko proizvođača hrane koji imaju proizvode bez glutena a spadaju u naše omiljene recimo Kinder, Bounty, Toblerone, Nutela, Cipiripi, Snikers…
  4. Zaboravite na supe iz kesice, gotova jela i brzu hranu.
  5. Kad pripremate hranu pazite da su proizvodi koje koristite poput praška za pecivo ili začina bez glutena odnosno bez alergena. Za pohovanje umesto belog brašna upotrebite kukuruzno fino brašno (nije isto što i projino brašno, nije isto što i palenta, kupuje se u prodavnicama)
  6. Budite kreativni. Probajte nove recepte, postoji mnogo grickalica i slatkiša koje možete da pripremite bez glutena a koje do sad možda niste spremali. Postoji posebno bezglutensko brašno od koga možete da mesite testa kao što su hleb, kiflice i sl. a u suštini kukuruzno brašno je dobra zamena za pripremu kolača, patišpanja, korica za tortu… Kao zamena pored bezglutenskog postoji kukuruzno žuto i belo brašno, palenta, belo pirinčano brašno, smeđe pirinčano brašno, slatko pirinčano brašno i pirinčani griz, sojino brašno, tapioca, krompirovo brašno, krompirov skrob, brašno od leblebija, garfava brašno, arrowroot, garbazno, romano, brašno od kestena, sorghum brašno, brašno od badema i lešnika.
  7. Grickalice spremite kod kuće ili se opredelite za klasičan čips, kikiriki, semenke…
  8. Proverite sastojke kad kupujete milk šejk ili voćni jogurt.
  9. Oprezno sa sirevima, bez glutena su kravlji, koziji ili ovčiji, stari ili mladi ukoliko su pripremljeni od prirodnog sirišta – buraga. Dobri su ajdamer, švajcarski, parmezan mocarela, chedar. Ne koristite Industrijske krem ili pasterizovane sireve dok ne proverite sastojke.
  10. Alkoholna pića su uglavnom bez glutena ali i tu ima izuzetaka kao što su pivo, viski, burbon, džin i neke vrste votke.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Ignjatović

Avatar photo

SLIČNO

Kako kuvati pijana jela

Priprema hrane sa vinom je podjednako stara kao i sama veština kuvanja. Verovatno ste se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *