Kako negovati stopala uz pomoć prirodnih lekova i vežbi

Koliko puta ste u poslednje vreme rekli da vas „stopala ubijaju“. Bol i otok nogu najčešće pogađaju žene koje dosta dugu stoje na poslu i nose visoke štikle.
negovanje stopala

Kako negovati stopala uz pomoć prirodnih lekova i vežbi

  1. Najjednostavinij i najbrži način da bol prođe jeste da držite stopala pod hladnom vodom oko 5 minuta. To će smanjiti otoke i bol, a zatim sedite oko 15 minuta sa podignutim nogama. Možete i napravite određene meleme za stopala od prirodnih sastojka, kao što su ren, peršun, crni i beo luk, kesten…
  2. Ren-uzeti 50 g narendanog rena, sitno iseckanog belog luka i ljute paprike. Sve to izmešati sa 200 gr svinjske masti. Time mazati tabane svakog jutra, u podne i uveče po 10 minuta ili stavljati obloge ovog melema 3 puta dnevno i držati po 2 sata.
  3. Peršun – usitniti koren i lišće peršuna, izmešati i 5 kašika te mešavine staviti u pola litra vode. Kuvati oko 5 minuta od trenutka kad proključa, ostaviti da odstoji 20 minuta, a zatim procediti i piti po 1 šolju 3 puta dnevno.
  4. Crni luk – propasirati 400 gr crnog luka, dodati 150 gr meda i 800 gr belog vina. Piti u toku 6 dana po 50 gr pre doručka, ručka i večere. Istovremeno stavljati obloge koje se svakih pola sata kvase mešavinom vinskog sirćeta, meda i pola litra komovice. Preko nakvašenih obloga staviti suvu krpu.
  5. Beli luk – nekoliko glavica belog luka potopiti u vodu, ostaviti da prenoći i sutradan kuvati sve dok voda ne uvri na trećinu. U to držati umorne noge 10-15 minuta.
  6. Kesten- 15 gr kore kestena istucati i kuvati u 2 litara vode na tihoj vatri 10 minuta od kad proključa. Izmaći sa vatre ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti po 1 šolju uveče i ujutru.
  7. Grožđe – Bolesna stopala i potkolenice svakog jutra vlažiti krpom namočenom vinskim sirćetom, dobro izmasirati a onda zamotati zavojem koji se skida pred spavanje. Ovo ponavljati 15 dana.
  8. Često se dešava da dođe do pojave tvrde kože na stopalima. Da biste to sprečili 2 puta nedeljno istrljajte stopla polovinom limuna. Ako svake večeri pre spavanje stopala trljate mešavinom glicerina i limunovog soka stopala će vam biti glatka i meka.
  9. Možeta probati i da namažeta sva zadebljana mesta s dosta ulja, posle 10 minuta protrljajte stopala kamenom a onda utrljajte neku hranljivu kremu.
  10. Pored ovih prirodnih lekova možete raditi i neke vežbice za stopala čime ćete popraviti cirkulaciju krvi u nogama. Lezite na pod, dignite noge i petama se oduprite o zid. Lagano klizeći istežite vrhove stopala prema tavanici , zatim naizmenično previjajte stopala prema sebi što više. Ovu vežbu ponovite 10 puta. Udobno sedite na čvrstu stolicu, a pod bosa stopala stavite jastuče. Podignite jednu nogu i stopalo okrećite u članku u smeru kazaljke na satu po 10 puta, a zatim isto toliko u suprotnom smeru, Vežbu ponovite i drugom nogom. Legnite na leđa, s nogama u vazduhu, kolena upola savijena, masirajte desnu nodgu levom spuštajući je niz listove i butine. Ponovite ovu vežbu i drugom nogom. Stanite, noge postavite paralelno, malo razmaknite u širini karlice, podignite se na prste, zadržite nekoliko sekundi pa se spustite. Ponovite ovu vežbu 10 puta. Ova vežba se preporučuje osobama koje preko dana dugo stoje na nogama..
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *