Početna > Zaštita okoline > Ušteda energije > Kako uštedeti struju

Kako uštedeti struju

Kako uštedeti strujuU ovim kriznim vremenima mnogi od vas se pitaju kako uštedeti struju. Osim skupog ulaganja, struju je moguće uštedeti i manjim investicijama koje su na duži rok veoma isplative.

Kako uštedeti struju?

1) Koristite štedljive sijalice. Iako su skuplje (komad košta oko 300 dinara), štedljive sijalice traju neuporedivo duže, a za istu jačinu svetlosti koriste neuporedivo manju količinu električne energije. Na taj način ćete u velikoj meri uštedeti struju i smanjiti račune.

2) Mašinu za veš ili pranje sudova uključujte posle ponoći, kada je struja jeftinija.

3) Kućne aparate, kada ih ne koristite, obavezno isključite iz štekera. Čak i kada se ne koriste oni crpe električnu energiju.

4) Ne zaboravljajte da nakon punjenja mobilnog telefona isključite punjač iz struje.

5) Izbegavajte da vam u istom trenutku u kući radi veliki broj uređaja.

6) Uložite u termoizolaciju objekta, koja iako dosta košta, može vam uštedeti od 20 do 65 procenata potrošnje energije. Na dužem vremenskom planu ova ušteda je i više nego isplativa.

Napomena:

– Stručnjaci kažu da je moguće uštedeti energiju i kuvanjem sa poklopljenim loncem, čišćenjem frižidera od leda, a bojlera od kamenca, kao i držanjem šporeta što dalje od frižidera.

Oceni clanak

Oceni clanak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 27, prosek: 4,48

Loading...Loading...

Zabrana kopiranja clanka

Zabrana kopiranja clanka

Ceo sadrzaj ovog clanka je vlasnistvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugacije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i koriscenje materijala bez navodenja autora i linka ka izvoru, ili koriscenje u komercijalne svrhe smatra se krsenjem autorskih prava i podleze zakonskim sankcijama.

O autoru:

2 komentara

  1. Miodrag

    Mislim da ljudi nisu dovoljno svesni da ako malo uštede na nečemu(kao na struji)mofu to što su uštedeli da iskoriste na nešto što im treba,a nebi mogli da kupe bez štednje.

  2. Tatjana Tukić

    Stedljive sijalice su prava stvar.Malo su skuplje od obicnih ali ne samo sto stede struju ,i duze traju.Ne „crkavaju“ lako.

Add Comment RegisterNapiši komentar