Kako da vam uvek bude toplo u hladnim vremenskim uslovima

Logično je da zimi bude hladno, ali ova zima nas je sve iznenadila, uhvatila nespremne. Snega i nije bilo mnogo, ali su duvali nezapamćeni ledeni, olujni vetrovi. U nekim gradovima je bilo proglašeno vanredno stanje. Mnogi su ostali zarobljeni na putevima i prespavali u kolima i autobusima, dok neko nije došao po njih. Obavljanje svakodnevnih obaveza i odlazak na posao u ovakvim uslovima su dosta otežani, pa mnogi napuštaju modne trendove i prioritet im je da se obuku tako da im bude što toplije. Međutim, možete se utopliti tako da ipak izgledate dobro u svakoj situaciji.

hladno vreme

Kako da vam uvek bude toplo u hladnim vremenskim uslovima

  1. Proverite vremensku prognozu – Znate pouzdano da će biti hladno, ali kako hladno? Da li će biti kiše ili snega? Kakve je jačine vetar? Koliko će danas biti niska temperatura? Svi ovi detalji vam mogu pomoći u odlučivanju kako da se obučete i koje aktivnosti da isplanirate za taj dan. Proverite vremensku prognozu na internetu ili televiziji (ako nemate internet, televizor, ni radio, pitajte komšije). Vremenske prognoze su uglavnom za celu predstojeću sedmicu, pa se možete unapred pripremiti za hladne dane.
  2. Razmišljajte o aktivnostima koje vam predstoje – Ako će padati jaka kiša, a vi ste planirali da odete u dugu šetnju, nemojte biti toliko uporni da istrajete u tome. Otkazivanje planova zna da bude veoma iritantno, ali pomislite samo koliko će vam biti hladno i kako ćete se bedno provesti u toj šetnji i neće vam teško pasti otkazivanje. Pokušajte da isplanirate aktivnosti na koje vreme ne može da utiče. Dolazi u obzir sve što je u zatvorenom prostoru, pa i neke aktivnosti na otvorenom (grudvanje i razne igre u snegu, koje će vas održavati zagrejanim sve vreme, jer ćete biti aktivni i stalno u pokretu).
  3. Obucite se prikladno – S obzirom na to da znate kakvo će vreme biti, trebalo bi da lako izaberete adekvatnu garderobu. Ako ćete provesti duže vreme napolju na ekstremnoj hladnoći, obucite se što toplije. Ako hladnoća nije tako ekstremna, obucite se slojevito, kako biste mogli da skidate ili oblačite odevne predmete po potrebi u toku dana. Ako će biti samo prohladno, obucite nekoliko slojeva i ponesite sa sobom dodatnu jaknu ili džemper. Evo nekoliko korisnih saveta šta da obučete po hladnom vremenu: debele, termo čarape (često kažu da hladnoća polazi od nogu, zato utoplite svoja stopala nekim debelim čarapama, ili obujte dva para tanjih), dugačke čarape ili grejači za noge (pomažu u zadržavanju toplote vašeg tela), jakne (izbegavajte tanke kaputiće koji su često dosta otvoreni napred i pamučne jakne koje se lako mogu natopiti snegom i kišom; obucite jaknu koja se zakopčava na rajsferšlus skroz do grla i koja je od nepromočivog materijala, otpornog na vetar – poliester), dodaci kao što su rukavice, šalovi i kape (pored toga što će vas dodatno zagrejati, mogu biti i odličan modni detalj), udišite topao vazduh (u ekstremno hladnim situacijama pokrijte usta i nos rukom u vunenoj rukavici ili podignite šal tako da udišete hladan vazduh kroz vunu, to će biti od velike pomoći).
  4. Spakujte i ponesite toplu hranu – Ponekad je najbolje rešenje da se ugrejete neko toplo piće ili hrana. Supa sa knedlama je odlična ideja. Istovremeno će vas ugrejati i vratiti vam energiju koju ste izgubili dok se vaše telo treslo i borilo protiv hladnoće. Sve što je toplo dolazi u obzir: čaj, kafa, kakao… Spakujte to u termos koji će održati toplotu i ponesite sa sobom. Po hladnom vremenu će vam više prijati takav ručak, nego hladan bajati sendvič.
  5. Budite spremni za sve uslove – Ako se pešice vraćate kući sa posla ili iz škole i odjednom se pokvari vreme i počne da pljušti kiša, naći ćete se u škripcu. Pokušajte da budete spremni za sve vremenske uslove, bilo da je to kiša, ledena kiša ili sneg. Nosite kišobran uvek u torbi, obucite odgovarajuću jaknu sa kapuljačom. Imajte spremnu alternativu za prevoz do kuće ako vas iznenadi takvo vreme (autobus, prijatelja koji će doći po vas kolima…).
  6. Obuća – Zimi morate voditi računa da nosite odgovarajuću obuću koja neće propuštati vodu, kako biste izbegli da ceo dan na poslu provedete sa mokrim nogama i kasnije zaradite neku tešku prehladu. Ne bi bilo loše da u torbi uvek imate rezervne čarape. Takođe vodite računa da za zimu kupujete obuću sa đonom od materijala koji se neće klizati po ledu i snegu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

tasna

Kako nositi i ostavljati tašnu

Ako ste imali nesreću da vas pokradu, poznat vam je strašan osećaj kada vam srce …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    odličan tekst,i ja trenutno istražujem kako se ugrejati hranom a ne ugojiti.mislim da ću to danas završiti.pozz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *