Kako osušiti latice ruža

Pesnici su proveli svoje živote sanjajući o lepoti ruža. Međutim, ruže možete upotrebiti i na drugi način – sušenjem njihovih latica. Pomoću njihovih divnih latica možete napraviti puno lepih stvari. Pored toga što opojno mirišu, možete dekorisati razne stvari, a proces sušenja je jednostavan.
susenje latica ruza

Biranje latica

  1. Izaberite sveže ruže koje su u ponom cvatu. Izbegavajte ruže koje imaju uvenule latice, jer će one postati potpuno braon kad se osuše.
  2. Sačekajte odgovarajuće doba dana da oberete ruže. Taj period je ujutru nakon što se rosa osuši, a pre nego što sunce dostigne svoje najjače zrake. Latice koje bi imale bilo koju vrstu vlage, kad bi se osušile brzo bi pocrnele, jer bi počele da trule. Period pre podnevog sunca je period kada latice najjače proizvode miris.
  3. Skinite latice ruža sa stabiljke koristeći makaze. Oslobodite se ružnih latica. Takođe, možete počupati latice nežnim povlačenjem.

Sušenje latica – Sušenje pomoću vazduha

  1. Stavite latice ruža na tacnu. Uverite se da se nijedna latica ne poklapa neku drugu laticu.
  2. Postavite latice gde ima puno vazduha. Najbolje je da ih stavite na ravnoj površini gde se direktno probija sunčeva svetlost, jer tako postoji stalna cirkulacija vazduha. Postavljenje latica direktno na suncu izazivaće da latice postaju krte, tako da nemojte to uraditi. Izbegavajte stavljati latice u vlažnom prostoru, jer vlaga u vazduhu može izazvati da one trunu.
  3. Okrenite svoje latice nekoliko puta. Sušenje latica traje obično nekoliko nedelja. Tokom tih nedelja treba ih okrenuti bar jednom nedeljno. To će pomoći da se obe strane latica osuše kako treba.
  4. Posle nekoliko nedelja možete ih koristiti. Ako nisu potpuno suva, one će obuđaviti, tako da budite oprezni.

Sušenje latica – Sušenje pomoću mikrotalasne

  1. Na jednom tanjiru stavite dvostruki sloj papirnih ubrusa. Kada ste to uradili, postavite latice ruža koje želite da se osuše na papirnim ubrusima. Uverite se da su ruže u jednom sloju tj. nijedna ruža ne poklapa drugu. Ako su poklopljenje, one će se osušiti zajedno i kada budete pokušali da ih odvojite kidale bi se.
  2. Pokrijte latice. Kada ste stavili latice na jednom sloju ubrusa pokrijte ih sa drugim slojem. Uzmite još jedan tanjir i poklopite sve to.
  3. Postavite tanjire u mikrotalasni. Toplota neka bude na visoko, a latice ostavite unutra oko 40sek. Mikrotalasna ne greje uvek isto, tako da ćete morati da eksperimentišete malo sa laticama dok ne shvatite koliko vremena tačno treba za sušenje latica.
  4. Testirajte da li su latice suve. Kada se završi proces u mikrotalasnoj, podigniti gornji tanjir i sloj ubrusa. Latice trebaju da izgledaju suvo, a ne hrskavo. Ako su još uvek latice vlažne, vratite ih nazad u mikrotalasnoj i nastavite da ih ’’kuvate’’.
  5. Izvadite latice iz mikrotalasne. Ako želite da budu malo hrskavije, rasporedite latice po paprinim ubrusima i izaberite lokaciju za sušenje daleko od povetarca, vlage, svetlosti i prašine.

Sušenje latica – Presiranje pomoću knjige

  1. Uzmite knjigu i otvorite je.
  2. Stavite latice unutra. Proverite da li neka latica ne poklapa drugu laticu.
  3. Zatvorite knjigu.
  4. Sačekajte dve ili više nedelja da se latice ispresiraju kako treba.

Kako koristiti osušene latice i na kom mestu ih držati

  1. Stavite latice u neku teglu. Budite sigurni da je tegla dobro zatvorena da ne bi došli neki insekti da ih pojedu. Ne držite ih negde na suncu.
  2. Odlučite na koji način ćete koristiti svoje latice. Postoje beskrajnih opcija. Evo nekoliko opcija:
  3. Dodajte latice ruža u vašem omiljenom piću. To je veoma lepa dekoracija.
  4. Napravite ogrlicu od njih.
  5. Dekorište vašu hranu laticama ruža. Možete dodati na torti ili kolaču.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Pavlović

Avatar photo

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *