Kako iskoristiti prednosti đumbira

Đumbir je višegodišnja začinska biljka poreklom iz Kine, odakle su je ljudi preneli u Indiju, Aziju, Afriku i Karibe. To je zeljasta biljka debelog granatog rizoma. Samoniklo raste u jugoistočnoj Aziji, Indiji i Kini. To je jedan od najstarijih začina koji je u srednjem veku stigao u Evropu. Danas se gaji u tropskim krajevima širom sveta.
djumbir

Kako iskoristiti prednosti đumbira

  1. Koristi se kao začin u ljudskoj ishrani, ali se više od 3000 godina koristi i kao narodni lek, ali i kao sredstvo za ulepšavanje. U ishrani se koristi koren i rizom. Rizom sadrži skrob, smole i etarska ulja, prijatnog je mirisa i oštrog ukusa. Koren je bogat korisnim sastojcima kao što su belančevine, biljne masti, biljna vlakna, biljni hormoni, enzimi i eterična ulja. Samim tim, đumbir je veoma koristan antioksidans, ali ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično i sedativno dejstvo.
  2. Što se tiče ishrane ljudi, tu se koristi kao začin, dodatak jelima, kolačima, pivu, raznim likerima. Što se tiče njegove upotrebe kao začina, najizraženija je u pripremi jela kao što su razni sosevi, prelivi, jela od povrća, mesa, pirinča, divljači iz indijske kuhinje.
  3. Đumbir je lek i za mnoge bolesti ,a u lečenju se koristi koren koji se može koristiti i svež i sušen, zatim prah i razne tinkture ili čajevi na bazi đumbira. Pored toga što se koristi kao napitak, može se koristiti i za pripremu raznih obloga, čajeva za inhalaciju ili pak za priremu kupki. Veoma često se priprema u komibnaciji sa medom, belim lukom ili limunom.
  4. Ova lekovita biljka je poznata po tome što topi masne naslage, ubrzava metabolizam, pomaže lučenje pljuvačke, snižava holesterol, smanjuje nadutost i zatvor… Samim tim, osobama koje bi želele da smršaju preporučuje se da dodaju jelima svež ili sušen đumbir ili da piju čaj od korena ove biljke.
  5. Đumbir pomaže mozgu da bolje funkcioniše, a deluje pozitivno i na uklanjanje glavobolje. S obzirom na to, da deluje kao antioksidans, pomaže telu da se oslobodi stresa i to tako što otklanja štetne hemikalije iz organizma koje telo proizvodi kad je čovek zabrinut. Mučnina može biti i posledica stresa, pa ukoliko se đumbir konzumira dolazi do uklanjanja i mučnine. Odličan je za detoksikaciju organizma i čišćenje jetre pogotovo posle borbe sa alkoholizmom i hemoterapije. Snažno deluje na pokretanje cirkulacije, tako da se preporučuje i osobama koje imaju probleme sa hladnim rukama i nogama. Za otklanjanje ovih tegoba najčešće se koristi čaj od đumbira koji se priprema na sledeći način:
  6. Sa 200ml vrele (prokuvane) vode zaliti jedan koren i jednu kašičicu đumbira u prahu. Ostaviti da odstoji desetak minuta, pa dodati kašičicu meda i malo limuna, pa konzumirati pola ujutru na prazan stomak, otprilike pola sata pre jela, a drugu polovinu u manjim gutljajima konzumirati u toku dana.
  7. Veoma snažno deluje i na otklanjanje bolova u grlu, a način na koji se primenjuje u borbi sa ovim je sledeći:
  8. Polovinu kašičice đumbira pomešati sa polovinom kašičice meda, od ove smese napraviti kuglice i jesti ih na svaka dva sata. Već nakon nekoliko kuglica primetiće se poboljšanje, a bol će se smiriti.
  9. Đumbir se koristi i za lečenje anoreksije, bolova u kičmi i zglobovima, migrene, dijabetesa, nesanice, menstrualnih tegoba, upale jajnike, proliva, raznih infekcija i upala, kao i mnogih drugih bolesti. Povoljno deluje i na kožu, organe za disanje, nerve, creva i imunološki sistem.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

lovor

Kako lovor utiče na zdravlje

Lovor ili lober osim što se koristi kao začin, ima veliku moć u otklanjaju ili …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *