Kako bor utiče na zdravlje

Poznata su nam lekovita svojstva raznih travki, povrća i voća, međutim i zimzeleno drveće ih takođe ima. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u lečenju reume i pročišćavanju disajnih organa, kao i lečenju kašlja i plućnih oboljenja. Bor je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi delovi ovog drveta imaju lekovita dejstva. Dobra strana bora je što ga ima tokom cele godine i leti i zimi, a najdelotvorniji je kada se njegovi lekoviti delovi skupljaju tokom februara, marta i aprila.
beli bor

Kako bor utiče na zdravlje

Postoji mnogo vrsta ovog četinarskog drveta, a od svih varijateta najčešći na našim prostorima su crni i beli bor. Crni bor se može prepoznati po svojim tamnozelenim iglicama i kupastom obliku svoje krošnje. Beli bor ima iglice srebrnkaste boje i koru narandžasto-smeđe boje.

Lekovitu delotvornost imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste sveže, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo je poznato da je lekovitost iglica veća i do 80 %, ako se iglice izlome na manje delove, nego cela iglica. Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva lekovita svojstva. Smola se može naći u pukotinama na drvetu ili ispod kore. Prilikom upotrebe smole treba biti oprezan i koristiti je samo po uputstvu i u ograničenim merama. Kora drveta se skida sa gornjeg dela stabla.

  1. Vitaminski čaj
    Ubrane iglice najpre neko vreme držati u vodi, da bi se odstranila smola i voštane prevlake. Nakon toga se iglice izvade iz vode i iseckaju na manje parčiće. Iseckane iglice se potope u vodu 3-4 puta veću od količine iglica. Ostaviti se tako da odstoji do dva sata i nakon toga se tečnost procedi kroz čistu gazu. Čaj dobijen je bogat vitaminima i može se konzumirati u kombinaciji sa šećerom ili medom.
  2. Čaj za jačanje organizma
    Ubrati vrh mlade grančice bora sa oko 20-30 komada iglica, preliti sa pola litre vode i ostaviti da odstoji, ali da se ne ohladi potpuno. Čaj se pije mlak i može se zasladiti sa šećerom ili medom. Ovaj čaj se može piti i za razbuđivanje i podizanje koncentraciju, jer borove iglice u sebi sadrže dovoljnu količinu kofeina.
  3. Čaj za reumatičare
    Nabrati oko 20 gr pupoljaka bora i preliti sa 300 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji oko pola sata, nakon toga procediti čaj. Čaj se pije na svaka dva sata u malim količinama, dovoljno je po jedna supena kašika.
  4. Čaj za inhalaciju
    Prokuvati šaku svežih borovih iglica u jednoj litri vode, sačekati da voda vri neko vreme na šporetu. Skinuti vreli čaj sa ringle i udisati oko 15 minuta paru od čaja, sa peškirom preko glave. Ovim ćete razbiti sluz u plućima i pročistiti disajne organe od prehlade.
  5. Sirup protiv plućnih oboljenja
    50 gr svežih borovih iglica se prelije sa pola litre ključale vode. Ostaviti još oko 15 minuta na vatri. Zatim skinuti i ostaviti na hladno mesto da stoji 24 časa, nakon toga procediti i pomešati sa 1 kg meda, bilo koje vrste. Sirup se uzima četiri puta dnevno, doza je po jedna supena kašika posle jela.
  6. Sirup protiv kašlja
    Potrebno je 250 gr mladih šišarki bora (veličine 3-5 cm). Šišarke se preliju sa litrom vode i kuvaju do 20 minuta. Kada se skuvaju, ostaviti tečnost da se ohladi i procediti. Dok se to hladi u drugi sud se sipa 10 gr propolisa i 30 gr 96% alkohola, i kuva se do 10 minuta. Ostaviti drugu smesu da se ohladi, i posle sat vremena je procediti. Proceđena tečnost bi trebala da bude u vidu guste sirupove mase. Tu proceđenu tečnost vratiti na šporet i kuvati dok iz nje u potpunosti ne ispari alkohol. Kada se to uradi dodati 1 kg meda u tu smesu i dobro izmešati. Na kraju se u drugu smesu (ovu sa medom) doda prva smesa (ekstrat od šišarki) i zagreje do 45 stepeni, da se te dve mase sjedine. Kad se ohladi sirup sipati u flašu. Sirup se pije 3 puta po jedna kašika pre jela.
  7. Sirup protiv bronhitisa i upale grla
    Ubere se oko 100 gr mladih borovih izdanaka i prelije se sa 400 ml vode. Kada voda prokuva, ostaviti da se ohladi i nakon toga procediti kroz cedku. U proceđenu vodu umešati 200 gr meda dok se ne dobije homogena masa. Sirup sipati u flašu. Dnevna doza je tri supene kašike, po jednu pre svakog jela.
  8. Kupka za reumatičare
    Uzeti 150 gr pupoljaka bora i prokuvati u jednoj litri vode, procediti i sipati u kadu za kupanje. Ostati u toj vodi dok ne počne da se hladi.
  9. Kupka za uganuća i skidanje otoka
    Uzme se ista količina iglica bora i trnja od sena. Prelije se sa vrelom vodom i sipa u lavor u koji će da se potopi otečena ruka ili noga. U toj vodi se oteklo mesto drži dok voda ne počne da se hladi, nakon toga na otok staviti list bokvice ili kupusa.
  10. Oblog za zarastanje rana
    Skinuti malo kore bora sa gornjeg dela stabla i samleti je na što sitnije komadiće. Preliti te sitne komadiće sa toplom ali ne vrelom vodom i mešati neko vreme. Kada se dobije homogena masa procediti kroz gazu. U proceđenu vodu umakati gazu i pokrivati sa njom rane. Menjati obloge na svaka dva sata.

Sama šetnja i boravak u borovoj šumi imaju povoljno dejstvo kod osoba koje imaju problema sa disajnim organima i štitnom žlezdom.

Veoma mnogo preparata za kućnu negu u sebi sadrži sastojke bora, koji osim što daje prijatan miris i dezinfikuje površine i pročišćava vazduh. Ako imate problema sa disajnim organima, upotrebljavajte u održavanju kuće preparate sa borom.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Davidovic

Avatar photo

SLIČNO

lovor

Kako lovor utiče na zdravlje

Lovor ili lober osim što se koristi kao začin, ima veliku moć u otklanjaju ili …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *