Kako pravilno prati kosu

Pranje kose vam možda izgleda kao jednostavan zadatak, ali bićete iznenađeni kada saznate koliko ljudi to rade pogrešno. Pravilno pranje kose će učiniti da nemate peruti i da vam kosa bude čistija i lepša.
pravilno pranje kose

Pranje kose

  1. Potpuno potopite kosu vodom. Koristite srednju temperaturu vode, dakle mlaku vodu.
  2. Utrljajte malu količinu željenog šampona u dlanovima vaših ruku, a zatim masirajte vlasište na području glave. Iako vam ovo ne zvuči baš realno, manja količina šampona je bolja, jer se lepo rasporedi po celoj kosi.
  3. Masirajte teme šamponom vrhovima prstiju, ali ne previše energično, jer tako može kosa da se zamrsi.
  4. Potpuno isperite kosu dok pena ne nestane. Ovo je veoma važno za čistu kosu, jer ako ne isperete kako treba, može kosa da vam bude masna.
  5. Ukoliko želite da imate čistiju kosu, operite je još jednom šamponom.
  6. Stavite regenerator, ali isto malu količinu. Stavite samo na vrhove, nemojte na teme, jer inače može kosa da vam izgleda masno.
  7. Ostavite regenerator na kosi nekoliko minuta. 2 minuta je sasvim dovoljno. Ako imate kapu za mokru kosu, stavite je i tako ćete biti sigurno da vam balzam ne curi.
  8. Posle nekoliko minuta, skroz isperite kosu. Završite ispiranje kose sa hladnom vodom, jer tako ćete pokrenuti cirkulaciju.
  9. Osušite kosu. Ako obično sušite kosu tako što je mnogo trljate peškirom, to je potpuno pogrešno. Nemojte to raditi, jer to šteti vašoj kosi, već nežno i lagano obrišite. Ako uvek sušite kosu fenom, to nije dobro, jer toplota jako šteti kosu. Sušite je fenom samo ako ste u žurbi ili ako je to zaista nephodno, ali držite ga 10cm udaljenog. Izbegavajte feniranje. Najbolje bi bilo da ostavite kosu da se prirodno osuši.

Čuvajte kosu

  1. Nemojte prati kosu svaki dan ili svaki drugi dan, jer to ume jako da šteti vašoj kosi. Najbolje bi bilo da perete kosu jednom nedeljno ili na svakih 3 dana. Ako vam se kosa brzo masti, korisite puder ili šampon za suvo pranje, da bi upili dodatna ulja na vašoj kosi.
  2. Nemojte češljati kosu kada je mokra jer može da se lomi. Najbolje bi bilo da koristite drvenu četku ili češalj.
  3. Kada sušite kosu fenom, stavite neki preparat za protekciju kose.
  4. Jednom nedeljno hranite vašu kosu nekom maskom za kosu ili uljem.

Šta uraditi ako vam je tuš pokvaren?

  1. Skinite odeću sa sebe ili obucite bademantil, jer ćete pokvasiti.
  2. Stavite kosu u lavabo.
  3. Uključite vodu i pokvasite celu kosu.
  4. Stavite šampon i regenerator (pratite korake iz prve metode).
  5. Uvijte kosu u peškir dok ne upije vodu, a onda ostavite kosu da se osuši.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Pavlović

Avatar photo

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

2 komentari

  1. Avatar photo

    a kako pranjem kose da odstranim perut,čula sam od frizerke da to može ali kosa se drugačije pere,nije htela da mi kaže kako?Mislim na pranje bez šampona protiv peruti.Inače tekst je odličan.Molim te pitaj neku frizerku,sigurno imaš neku od poverenja,kako se to skida bez šampona.Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *