Kako se poklanja cveće

Za Dan zaljubljenih ili 8. mart se znatno više kupuje i daruje cveće. Među kupcima nađu se i oni koji to čine isključiva na ove dane a samim tim imaju i velike nedoumice. Koje cveće pokloniti devojci, koje majci, šta koleginici sa posla, šta prijateljici, kome predati buket a kome saksiju cveća?
poklanjanje cveca

Kako se poklanja cveće

  1. Možemo reći da kod nas „jezik cveća“ nije toliko primenljiv ali postoje neka pravila koja se primnjuju i u našoj sredini.
  2. Na primer mnogima je poznato da kada se ide u posetu ili prilikom neke proslave u porodici, nosi se neparan broj cvetova, što simbolično govori da se takvi događaji češće priželjkuju.
  3. Suprotno od toga, buket sa parnim brojem cvetova nosi se pri poslednjem ispraćaju preminulog, čime se poručuje da se ovaj nemili čin više ne ponovi.
  4. I bojom cvetova se na simboličan način izražavaju ljudska osećanja. Crvena boja se daruje osobi prema kojoj osećamo ljubav i strast, žute cvetove prema kome osećamo zavist i ljubomoru.
  5. Cvetovi bele boje označavaju čednost, čistotu i nevinost.
  6. Savremeno cvećarstvo ovim verovanjima ne pridaje veliki značaj. Ono nastoji da unese svež duh, sa željom da cveće ima svoj skad boja i pravi smisao.
  7. Bez obzira na tradiciju i kulturu, u svim krajevima cvećem se izražavaju ista ili slična osećanja kao što su ljubav, zahvalnost, tuga, želja, privrženost.
  8. Sam postupak darivanja cveća mora da poštuje i neka pravila bon-tona.
  9. Pre nego što odlučite da nekom poklonite cvet, raspitajte se kakvo cveće voli.
  10. Svoju ljubav podjednako iskazuju i oni koji daruju jedan cvet i oni sa velikim buketom.
  11. Saksija cveća se poklanja samo dobro poznatim osobama. Razlog za to je jednostavan. Unapred treba znati da li ta osoba ima naviku, afinitete i prostor za gajenje cveća.
  12. Ukoliko i muškarac i žena u posetu nose cveće, pravilo je da buket uvek preda muškarac.
  13. A i savet za one koje primaju cveće, pravilo lepog ponašanja nalaže da se dobijeni buket odmah stavi u vazi pred onim koji vam je doneo cveće. Na taj način pokazujete da vas je dar obradovao i da brinete o njemu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

Kako odabrati poklon za 8.mart

Pre nego šta vam damo neke savete i ideje za poklon za 8 mart, prisetimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *