Kako da naučite da igrate salsu (osnove)

Salsa je živahan, senzualan ples koji potiče sa Kube, a osnovni koraci su joj veoma jednostavni i lako ih može savladati svaki početnik. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da i vi đuskate na podijumu, umesto da samo stojite sa strane i posmatrate.
salsa

Prvo savladajte najosnovnije:

  1. Započnite u zatvorenoj poziciji – Partner koji vodi uzima partnerkinu desnu ruku u svoju levu, a svoju desnu ruku stavlja na njenu levu lopaticu. Partnerka svoju levu ruku stavlja na njegovo desno rame (preko njegove desne ruke). Ovo je pravilna početna pozicija, mada je za početnike možda bolje da stanu tako što će se držati za ruke: partner koji vodi okreće dlanove na gore, a partnerka spušta svoje ruke u njegove sa dlanovima na dole. Ova pozicija dozvoljava više slobode prilikom pokreta.
  2. Vodite računa o držanju – Dok plešete, uvek držite pravo kičmu, bradu na gore, ramena unazad. Držanje vam mora biti čvrsto u svim tačkama. Glavu uvek držite podignutu, nemojte gledati u svoja ili partnerova stopala. Ruke vam uvek moraju stajati pravo ili savijene pod 90 stepeni u laktovima.
  3. Mrdajte kukovima – Glavna odlika ovog živahnog plesa je mrdanje kukovima pri bukvalno svakom pokretu i zato vam kukovi moraju biti opušteni, a nikako kruti.
  4. Izaberite odgovarajuću pesmu – Treba vam pesma sa 4/4 taktom i brzim tempom. Pre nego što pustite pesmu, uverite se da ćete moći da pratite brzinu i da ćete moći da prepoznate taktove po kojima brojite korake. Obavezno brojte naglas taktove pesme, to će vam pomoći da uhvatite ritam salse. Ako gubite ritam, pronađite drugu pesmu koja vam više odgovara. Trebalo bi da u 8 taktova odigrate jedan osnovni korak salse.

Kako igra partner koji vodi

  1. Dajte partneru znak unapred – Navodite partnera znacima ka sledećem koraku. Blago ga povucite za ruku ili blago gurnite rukom za neki okret, spust ili neki drugi pokret. Ovi znaci treba da budi blagi i nežni (jednom ga potapšite po ramenu ili mu naginjanjem svoje težine stavite do znanja na koju stranu želite da idete), samo da upozorite partnera kako bi mogao da vas prati u stopu.
  2. Stil „Na 1“ (po taktu na koji se kreće) – Krećete se na 1, 2, 3 i na 5, 6, 7, dok su 4 i 8 pauze. Kod nekih instruktora plesa ćete čuti da broje samo 6 taktova (pauze ne broje). Krećete sa skupljenim (spojenim) stopalima. Na prvi takt iskoračite napred levom nogom. Na drugi takt prebacujete težinu sa leve na desnu nogu. Na treći takt vraćate levu nogu na svoje mesto. U četvrtom taktu samo blago prebacujete težinu na drugu nogu, četvrti takt je pauza. Taktovi 5, 6 i 7 su isti kao 1, 2 i 3, samo sada to radite sa desnom nogom i unazad, a ne unapred, dok je takt osam opet pauza. Taktove 1 i 2 igrate brzo, 3 sporije, jer je 4 pauza. Isto tako i od 5 do 8. Dakle 1, 2, 3 – leva, desna, leva; 4, 5, 6 – desna, leva, desna. To je to!
  3. Stil „Na 2“ (takođe po taktu na koji se kreće, poznat i kao njujorški ili portorikanski stil) – Igra se isto kao i stil „Na 1“, samo se sada kreće na drugi takt. Dakle, ovde su taktovi 1 i 5 pauze, a krećete se na 2, 3 i 4, pa zatim na 6, 7 i 8. Ponavljajte osnovne korake kojim želite stilom dokle god ne savladate ritam.

Kako igra partner koji prati

  1. Pokrenite se kada vam partner koji vodi da znak – S obzirom na to da pratite, morate biti usaglašeni sa partnerom koji vodi i obraćati pažnju na znake koje vam daje za sledeći korak. Nemojte preuzimati inicijativu, zapamtite da ste vi partner koji prati i imajte to na umu tokom celog plesa.
  2. Stil „Na 1“ – Vaši pokreti su kao odraz u ogledalu u odnosu na pokrete partnera koji vodi. Takođe počinjete sa spojenim stopalima. Dakle, krećete se: 1 – brzo nazad desnom nogom, 2 – brzo prebacujete težinu s desne na levu nogu, 3- sporije vraćate desnu nogu na mesto, 4 – pauza (samo prebacivanje težine s jedne na drugu nogu), 5 – brzo korak napred levom nogom, 6 – brzo prebacujete težinu sa leve na desnu nogu, 7 – sporije vraćate levu nogu na mesto, 8 – pauza. Dakle, 1, 2, 3 – desna, leva desna, pa 5, 6, 7 – leva, desna, leva.
  3. Stil „Na 2“ – Sve isto kao kod stila „Na 1“, samo se kreće na drugi takt, tj. 1 i 5 su pauze.

Dodajte okrete i trikove

  1. Uvežbajte solo okret – Pretpostavimo da igrate stil „Na 1“: na 1 iskoračite napred levom nogom, na 2 se okrenite za 180 stepeni na levoj nozi tako da na kraju okreta prebacite težinu na desnu nogu, na 3 se opet okrenite za 180 stepeni (da napravite pun krug) tako da završite sa spojenim stopalima, 4 je pauza.
  2. Ako vam dosadi da igrate napred nazad, osnovni korak možete igrati i u stranu (prvo u jednu u prva 4 takta, pa u drugu stranu u druga 4 takta), samo morate voditi računa da oboje krenete u istu stranu.
  3. U salsi postoji mnogo trikova – zajednički okret, otvaranje u stranu, kruženje oko partnera… Kubanci, na primer, četvrti i osmi takt koji bi trebalo da budu pauze, naglašavaju kikom (udarcem noge o pod). Možete je igrati sami pored partnera, sa partnerom u zatvorenoj poziciji, može se čak igrati i u krugu sa nekoliko parova, ali tada je potrebna odlična uvežbanost i sinhronizacija, da bi ples uspeo. Savet je da uvežbate sami osnovne korake, pa ako budete želeli da naučite one malo ozbiljnije da se upišete u neku plesnu školu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako napraviti popularan bend

Pre svega da bi osnovali bend morate tačno znati u kom muzičkom pravcu želite da …

Jedan komentar

  1. Odlican tekst,nadam se da cu ako probam,sigurno nauciti kako se igra salsa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *