Kako izvesti samohipnozu

Samohipnoza je stanje uma koje se prirodno javlja i koje se može definisati kao pojačano stanje fokusirane koncentracije (transa) sa voljom za praćenje instrukcija (sugestibilnost).
samohipnoza

Kako izvesti samohipnozu

  1. Idite u mirnu sobu i sedite na neku udobnu stolicu ili kauč. Iako neki ljudi više vole da leže, tako ćete pre biti skloni da zaspite nego kad sedite. Bez obzira da li sedite ili ležite, nikako nemojte da prekrstite noge ili bilo koji drugi deo tela. Možda ćete u ovoj pozi biti neko vreme i ovako vam može postati neudobno.
  2. Pobrinite se da vas ne uznemiravaju najmanje pola sata.
  3. Zatvorite oči i radite na tome da um oslobodite osećanja straha, stresa ili anksioznosti. U početku će vam možda biti teško da ne razmišljate. Misli vam mogu naletati i, kada se to desi, ne pokušavajte da ih potisnete. Posmatrajte ih nepristrasno i onda im dozvolite da umaknu. Za više pomoći oko ovog koraka pogledajte Kako da meditirate.
  4. Prepoznajte tenziju u svom telu. Počevši od prstiju na nogama, zamislite kako tenzija polako spada sa vašeg tela i nestaje. Zamislite kako se svaki deo vašeg tela, jedan po jedan, oslobađa tenzije, počevši od prstiju na nogama, pa nagore. Stvorite sliku svakog dela tela kako postaje sve lakši kako se uklanja tenzija. Opustite prste na nogama, zatim stopala. Nastavite sa listovima, butinama, kukovima, stomakom itd. dok ne opustite svaki deo, uključujući i lice i glavu. Korišćenje tehnika koje podrazumevaju zamišljanje nečega što vas teši ili umiruje, kao što je voda (osetite kako vam voda plavi preko stopala, članaka, čisteći ih od tenzije), takođe može biti efikasno.
  5. Dišite polako i duboko. Pri izdahu, vidite kako tenzija i negativnost napuštaju vaše telo u vidu crnog oblaka. Kada udišete, vidite kako se vazduh vraća kao svetla sila ispunjena životom i energijom.
  6. Cenite činjenicu da ste sada veoma opušteni. Zamislite da ste na vrhu stepeništa od deset stepenika koje se kod petog stepenika počinje spuštati u vodu. Stvorite sliku svakog detalja ove scene od vrha do dna. Recite sebi da ćete sići niz stepenice, brojeći svaki stepenik, počevši od 10. Zamislite svaki broj u glavi i svaki broj koji brojite je niže na stepeništu i jedan korak bliže dnu. Nakon svakog broja, osetićete kako sve više idete ka dubokoj relaksaciji. Sa svakim korakom, „osetite” stepenik ispod stopala. Kada se nađete na petom stepeniku, zamislite i zaista osetite osvežavajuću hladnoću vode i recite sebi da ulazite u oazu čistoće i vrline. Dok budete silazili niz poslednjih pet stepenika, osetite kako vaše telo sve dublje zalazi u vodu. Sada bi trebalo da počnete pomalo da osećate utrnulost i srce će početi malo brže da vam kuca, ali, primetite to i sve brige zbog te situacije pustite da nestanu u vodi.
  7. U ovoj fazi, na dnu vode, ne bi trebalo ništa da osećate, već bi trebalo da se osećate kao da plutate, ili čak da se vrtite. Kada postignete ovo stanje, trebalo bi da nastavite kako biste se obratili svojim problemima i odlučili se o tome šta biste vi to želeli sa pozicije u kojoj se nalazite. (Napomena: ako se ne osećate ovako kao što je navedeno, pokušajte ponovo, sporije, voljni da shvatite šta se dešava.) Sada počnite da pričate šta radite, govorite u prezentu i futuru, tiho, sebi, ili kao da čitate sa neke stranice. Počnite da zamišljate tri kutije ispod vode do kojih da biste došli, morate da plivate. Kada ih nađete, otvorite ih polako, jednu po jednu, i pričajte sebi šta se dešava dok ih otvarate. Na primer „Dok otvaram kutiju, osećam kako me preplavlja jako svetlo, osećam kako ono postaje deo mene, ovo svetlo je moje novostečeno samopouzdanje koje nikada ne mogu izgubiti, jer je ono sada deo mene,” i onda nastavite do sledeće kutije. Trebalo bi da izbegavate da koristite negativne konotacije tipa „Ne želim da budem umoran i razdražljiv.” Umesto toga recite: „Postajem smiren i opušten.” Primeri pozitivnih tvrdnji su: „Jak sam i vitak,” „Uspešan sam i pozitivan,” i, ako imate bolove, „Moja leđa počinju da se osećaju divno.”
  8. Ponavljajte svoje izjave koliko god hoćete puta. 2 ili 3 puta bi trebalo da bude dovoljno.
  9. Kada budete zadovoljni sa postignutim i kada budete to prigrlili, otplivajte nazad do stepeništa i sa svakim svojim korakom osetite kako je voda sve plića i plića, sve dok opet ne dođete do petog stepenika. Kada izađete iz vode i nađete se na šestom stepeniku, možete početi da osećate teskobu, kao da na grudima imate neku težinu. Jednostavno, na tom stepeniku sačekajte da to prođe, stalno ponavljajući tvrdnje ranije pomenute. Kada prođe, nastavite uz stepenice, zamišljajući svaki stepenik po njegovom broju, osećajući ga pod nogama, terajte sebe da nastavite da se penjete.
  10. Kada se popnete, dajte sebi malo vremena pre nego što otvorite oči. Možda ćete želeti da vidite sliku sebe kako otvarate vrata ka spoljašnjem svetu. Uradite to polako i zamislite svetlo kako se probija kada otvorite vrata, što bi trebalo da vas natera da otvorite oči. Ne žurite sa ustajanjem. Onda glasno sebi recite „Potpuno budan, potpuno budan” ili možda nešto drugo što vam je majka govorila kada vas je kao dete budila. Ovo će vaš um vratiti u svesno stanje.
  11. Pročitajte i članak Kako da hipnotišete drugu osobu
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *