Kako sprečiti lajmsku bolest kod kućnih ljubimaca

Lajmska bolest je zarazna bolest koja utiče i na ljude i na životinje, naročito na pse (ređe na mačke). Prenosi je bakterija borellia burgdorferi. Ovo oboljenje se dobija od zaraženih krpelja koje životinje pokupe u travi tokom šetnje. Od ove bolesti obično boluju ovce, koze, konji, a u poslednje vreme je sve više slučajeva kod pasa, mačaka i ljudi. Psi zaraženi ovom bakterijom će osećati sledeće simptome: gubitak apetita, letargija (neće se kretati, niti će biti živahni) i povišena temperatura. Istovremeno se može pojaviti hromost, praćena uvećanjem limfnih čvorova. Bez adekvatnog tretmana i lečenja, može dovesti do srčanih oboljenja i komplikacija sa bubrezima.

lajmska bolest

 

Simptomi se mogu pojaviti i dva meseca nakon što je psa ili mačku ujeo krpelj koji je nosilac ove bakterije. Za mačke koje obole od ove bolesti kažu da izgledaju kao zombiji: imaju blagu temperaturu, probleme sa kretanjem i koordinacijom, stalno su umorne, nepokretne i ukočene. Da biste sprečili da vaš ljubimac oboli od ove bolesti, potrebno je da reagujete na vreme, a evo i nekoliko saveta kako da delujete preventivno i sačuvate zdravlje vaših ljubimaca.

Kako sprečiti lajmsku bolest kod kućnih ljubimaca

  1. Redovno vodite vašeg ljubimca kod veterinara, naročito ako sumnjate da ga je ujeo krpelj. Postoji vakcina protiv lajmske bolesti za pse, ali još nema vakcine za mačke.
  2. Ako u vašoj okolini ima puno travnatih površina, šuma ili parkova, gde obično ima puno krpelja, trudite se da održavate svoje dvorište i svoj travnjak urednim. Redovno kosite travu i redovno tretirajte tu površinu dozvoljenim akaricidima. To možete uraditi i sami ako pažljivo pratite uputstvo na etiketi proizvoda.
  3. Ako šetate svog ljubimca van vašeg dvorišta, po parkovima i zelenim površinama, vodite računa da ga redovno pregledate. Posle svake šetnje mu pregledajte krzno u potrazi za krpeljima koji su se mogli nakačiti na njegove dlake ili čak ujesti vašeg ljubimca tokom šetnje. Bakterija se prenosi u krv psa ili mačke tek 10-12h nakon ujeda krpelja, zato nemojte biti lenji, redovnim pregledom možete spasiti svog ljubimca.
  4. Veterinari preporučuju da mačke držite zatvorene u stanovima ili kućama, kako biste sprečili da se zaraze lajmskom bolešću. Ako već ne možete ili ne želite da ih držite u zatvorenom prostoru, možete kupiti ogrlicu za mačke protiv krpelja. Vodite računa da, ako imate mačku, kupite ogrlicu koja je namenjena mačkama. I obrnuto, ako imate psa, kupite ogrlicu koja je namenjena psima. Oglice koje su namenjene psima, mogu biti otrovne za mačke. I pse bi trebalo da zaštitite na ovaj način, jer su mnogo podložniji ovoj zarazi.
  5. Ako imate mačku koja je puštena da slobodno lunja tokom dana, obavezno je pregledajte i očistite od krpelja svakodnevno. Drugi način da sprečite lajmsku bolest kod mačaka je da ih s vremena na vreme isprskate sprejom protiv parazita, koji sadrži permetrin.
  6. Uklanjajte krpelje sa svojih ljubimaca pincetom. Koristite kružni pokret kad izvlačite krpelja, bolje nego naglo trzanje rukom. Ako naglo trgnete rukom, može se desiti da deo krpelja ostane u koži vašeg ljubimca, a to može izazvati upalu i zagnojenje.
  7. Kupajte vašeg psa posle šetnje po parku, koristeći mediciski šampon sa formulom za otklanjanje krpelja. Četkajte dlaku psa žičanom četkom, kako biste otklonili preostale krpelje. Istog trena uklonite svakog krpelja na kog naiđete. Izbegavajte direktni kontakt sa krpeljima. Nosite gumene rukavice kako biste zaštitili svoje ruke. Ako vaš pas ima dugu i gustu dlaku, obavezno ga svakodnevno i pažljivo iščetkajte.
  8. Najbolja preventiva protiv lajmske bolesti je: da izbegavate da izvodite vašeg ljubimca u kritična područja, da ga redovno vakcinišete, i da ga redovno vodite na pregled kod veterinara kada posumnjate da ga je ujeo krpelj. Svom ljubimcu možete pomoći i tako što ćete naučiti da identifikujete krpelje koji imaju bakteriju koja prenosi lajmsku bolest.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako se pripremiti za kucnog ljubimca

Kako se pripremiti za kućnog ljubimca

Pre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, morate biti svesni sledećih činjenica: – Ljubimac …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Za pse je ogrlica protiv buva i krpelja spas. I postoji neka ampula, ne znam sad tačno kako se zove, koja se razmuti u vodi i psi se okupaju u tome, kako bi se isčistili od buva i krpelja. Kristan tekst, pohvale autorki! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *