Kako postati krojač

Krojači obično poprave i izmene postojeću odeću, ali oni takođe mogu da stvore novu odeću od raznih materijala. Moraćete da znate kako da šijete, da ojačate odeću, da bi postali uspešni u ovome. Dok preduslovi da postanete krojač nisu toliko teški, uspostavljanje uspešne karijere kao krojača može biti teško. Nastavite da čitate za više informacija.

krojac

I deo: Edukacija

  1. Morate imati srednjoškolsku diplomu. Kao opšte pravilo trebalo bi da imate srednjoškolsku diplomu, pogotovo ako želite da radite kao krojač za veće modne kuće. Proverite da li u vašoj školi imate sekciju za krojače. Ukoliko nema toga, pitajte nekog da vas nauči da šijete itd. Najbolje bi bilo da krenete na kurs gde će vas naučiti o modnom dizajnu, industrijske i snage šivenja, kako ručno da šijete… Bazirajte se na časove o umetnosti, kao npr. likovno. To će vam pomoći da imate bolji estetski ukus i bićete spremniji da radite sa bojama, znaćete da ih uklopite kako treba. Matematika je isto jako bitna, da ne bi imali problema sa merenjima.
  2. Idite na privatne časove studijskog nivoa. Ako ne morate imati diplomu studija, privatni časovi ili kursevi će vam pomoći. Ukoliko želite da upišete fakultet, što je najbolje od svega, potražite akademije umetnosti, fakultete za modni dizajn…
  3. Možete pokrenuti sopstveni biznis. Mnogi krojači su počeli samostalno da rade. Da bi pokrenuli sopstveni biznis, prvo radite nešto drugo da bi sakupili pare za to, ili potražite pomoć od roditelja.

II deo: Iskustvo

  1. Pre nego što poželite da počnete sa poslom, najbolje bi bilo da imate iskustvo, jer svi to traže. Pokušajte da se zaposlite u nekoj prodavnici odeće ili drugom sličnom mestu. Ukoliko vas niko neće primiti, bar ćete ići na razgovor za posao i znaćete kako je atmosfera na takvim mestima.
  2. Vežbajte maloprodajni rad. Krojač će morati da radi sa javnošću, pa prodavanje klijentima će biti dobro za vas i vaš cilj. Imajući malo radno iskustvo i ne mora da izgleda toliko loše na CV-u, ukoliko odlučite da se prijavite da radite kao profesionalni krojač. Treba razviti komunikaciju i interesovanja, da bi se ljudi osećali prijatno u vašem društvu. Dok će svi poslovi da vam daju neko iskustvo s javnošću, jednostavno neki poslovi su bolji od drugih. Kao npr. rad u robnoj kući, prodavnicama odeće, cipela itd, su svakako bolje od posla u restoranu ili na trafici. Posao u prodavnicama za kućne ljubimce nemaju veze sa industrijom, tako da takav posao i nije tako idealan za vas.
  3. Vežbajte i učite sami. Profesionalna obuka pomaže, ali ako želite da budete profesionalni krojač, morate i sami vežbati. Ako želite da se zaposlite negde, obuka vam neće biti dovoljna za početak. Možete potražiti u knjižarama knjige iz kojih možete da naučite nove tehnike šivenja ili više informacija o vrstama tkanina, o modnom dizajnu itd. Takođe, možete pogledati video snimke na internetu, gde će vas upoznati sa različitim tehnikama šivenja. Možete naći video snimke, koje će vam pokazati korak po korak.
  4. Vežbajte sa alatima za šivenje. Bez obzira što imate radno iskustvo, pre nego što počnete svoju karijeru kao krojač, morate da proverite da li imate iskustva sa alatima koji se koriste u tom poslu. Morate biti vešt u korišćenju trake za merenje kao i u drugim mernim instrumentima. Merna traka se obično koristi za merenje tela, ali može da se koristi i za merenje rupica koje želite da probušite. Takođe je potrebno znati profesionalno da radite sa mašinama za šivenje i kako koristiti razne postavke na mašini, kao što su različite vrste igla, konaca itd. Koristite paletu alata za sečenje. Treba da znate kada se koristi svaki alat za sečenje i za koju svrhu.

III korak: Nalaženje posla

  1. Utvrdite da li želite da radite za sebe ili za nekog drugog. Postoje prednosti i mane za obe opcije, tako da morate više da preispitate obe opcije, pre nego što donesete odluku. Rad za drugog ograničava količinu odgovornosti i brige, ali loša strana je što ćete imati manje slobodne nad radom i što nećete dobiti sav novac što vi zarađujete, već samo procenat. Ako ste samostalni krojač, moraćete da provodite više vremena na marketing i administrativne poslove. Pozitivno je što možete da postavite sebi vreme kada ćete raditi i uslove, a isto vama ostaje sve što zarađujete.
  2. Pokrenite sopstveni biznis. Pokretanje sopstvenog biznisa kao krojač može biti težak zadatak, ali to može da vam da više kontrole nad radom. Možete da počnete s tim odmah, bez ikakvih sastanka za posao ili slično. Razmislite da li možete da finansirate uslove sopstvenog biznisa.
  3. Pridružite se profesionalnoj organizaciji. Profesionalne organizacije koje se sastoje od krojača može da vam pruži podršku i dodatne obrazove resurse. Ovo može da vam pomogne, bez obzira da li ćete da se odlučite da radite samostalno ili za nekoga. Posebno će vam korisititi ako odlučite da budete samostalni krojač.
  4. Privucite klijente, osim ako radite u robnoj kući. Znati da privučete klijente je veoma važno, ako želite da vam karijera napreduje. Reklamirajte posao u novinama, oglasima, pravite digitalne reklame, lepite plakate po zidovima ulice, možete da se reklamirate po raznim društvenim mrežama, kao što su Facebook, poslovni sajtovi itd.
  5. Imajte realna očekivanja. Treba da imate strast i talenat za ovaj posao. Radeći kao krojač može biti veoma korisno, ali ne treba da očekujete da budete suviše bogati od toga… Ali nikad se ne zna, možda jednog dana baš vi postanete poznati krojač.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Od stvari će vam trebati: , , , , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Pavlović

Avatar photo

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *