Kako ukloniti fleke sa kože od farbe za kosu

Proizvođači farbi za kosu i kolor šampona napravili su praktična i svima dostupna pakovanja, tako da u svom domu možemo da ofarbamo kosu. Mnogo žena, a sve više i muškaraca, praktikuje da bude ,,sam svoj majstor,, i kosu ofarba sam. Efekat je veoma dobar što se kose tiče, ali neki mali praktični saveti kako preventivno se zaštititi ili kako reagovati, ako ipak kane neka kap, treba imati u vidu pre početka farbanja kose.
fleke od farbanja

Kako ukloniti fleke sa kože od farbe za kosu

Već iz navike, setimo se da pročitamo uputstvo za upotrebu, gde se pored ostalog kaže da se koriste najlonske rukavice za ruke, koje nam proizvođači farbi pakuju u kutiju sa ostalim potrepštinama. Pored njih, za zaštitu kože u kutiji nema više ništa, pa se sam treba snaći. Da bi lepo ofarbali delove gde se kosa graniči sa licem, ušima i vratom, moramo ih dobro zaštititi. Lep prelaz kose i kože, ne umazan farbom je jedan od najbitnijih detalja da bi efektom farbanja bili istinski zadovoljni.

Preventiva je najvažnija. Koža upija podjednako kao i kosa, a pre svega sitne dlačice koje se nalaze na prelazima kose i kože. Zato ćemo posebnu pažnju obratiti na zaštitu tih delova. Možete primeniti sledeće savete da se zaštitite pre farbanja:

  1. prelaz između kose i kože, vrhove ušiju i vrat namažite nekom jako masnom kremom sa uljem, ili nevenovim, kantarionovim i bademovim uljem, šta već imate pri ruci. Utrljajte temeljno uz svaku ivicu kože sa kosom, po vrhovima ušiju i slobodno mažite, bez bojazni što će te dlačice na ivicama biti malo masne, to nesmeta.
  2. možete koristiti i vazelin ili obični losion u debljem sloju, na svako mesto gde se kosa dodiruje sa kožom, a to će sprečiti da se farba upije u kožu, jer će mastan sloj činiti barijeru, ali ne preterujete sa nanošenjem farbe na taj deo, već pažljivo mažite.
  3. pre farbanja možete stavite traku na granicu kože i kose, oko glave delom preko čela, vrata i ušiju, ali traka mnogima neće odgovarati zbog oblika glave i ivice kose. Treba obratiti pažnju da, ako je traka pamučna može upiti boju i preneti na kožu, već traka mora biti sintetička, najbolje najlonska.
  4. ruke zaštitite rukavicama koje se nalaze u pakovanju sa farbom.
  5. ramena i dekolte možete zaštititi tako što isečete običnu najlonsku kesu, ravno po dnu i vertikalno po jednoj ivici i dobićete tanak najlon dovoljno širok da ogrnete oko ramena, a napred prislonite ručke i zakačite šnalom. Prakticna strana je što nakon korišćenja najlon zgužvate i bacite, ali i što ste najlonskoj kesi našli još jednu namenu!

Sigurno vam se desilo da niste znali kako ukloniti farbu za kosu sa kože nakon farbanja, ili u toku farbanja, ako se umažete po koži. Zato postoje načini kako da odmah reagujete, da fleka bude što manje učljiva ili da skroz nestala:

  1. ako prilikom nanošenja boje na kosu, padne kap na kožu ruke, lica ili dekoltea, odmah je obrišite parčetom vate koju ste pokvasili i natrljali sapunom, dobro protljate mesto gde je boja kanula.
  2. ako je boja kanula i stoji duže, a vi niste primetili pokušajte prvo vodom i sapunom, a ako ostaje fleka, na parče vate nakapljite limun i protrljajte.
  3. pasta za zube može pomoći za fleke od svetle farbe plave i slične nijanse, tako što je stavite na prst, protrljate i isperete sa kože. Kod crvenih nijansi ostaje narandžasti trag, tako da pasta za zube nije dovoljno efikasna.
  4. najintenzivniji metod za uljanjanje fleka sa kože je da na parče vate stavite aceton i obrišete mesto gde je farba kanula, kao kada skidate lak sa noktiju. Mnogi će reagovati i reći da aceton nije za lice i da oštećuje kožu, ali nije ni farba za kosu namenjena za lice, a fleke koje ostaju mogu da vam pokvare efekat farbanja kose. Nakon što fleku dobro protljate vatom sa acetonom, isperite vodom. U većini slučajeva fleka će odmah nestati, a koža neće biti crvena i oštećena. Bićete zadovoljni postignutim rezultatom.
  5. za one koji žele blaže tretmane mogu staviti vazelin ili ulje za bebe na fleku, ostaviti preko noći da stoji, a ujutro jednostavno oprati kožu.
  6. fleke možete ukloniti i mokrim pepelom cigare, koji nanesete na prst i sa njim skinute farbu sa kože, ali miris cigarete ostaje na prstima i koži, pa se ne pušačima ne preporučuje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Od stvari će vam trebati: , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Tatjana Konakov Radić

Avatar photo
Moj portfilio: http://www.dreamstime.com/whitetqueen_portfolio_pg1 http://www.dreamstime.com/whitetqueen_info

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Jednom mi je crna farba presla preko njihovih najlonskih rukavica na kožu prstiju. Tri dana mi je trebalo da skinem i to uz aceton i silne kreme. Benzin ili razredjivač farbe su mi savetovali, ali nije toga bilo pri ruci i glupo je tražiti neku malu količinu. Problem nije zanemarljiv. Hvala na savetima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *