Kako da se otarasite muva

Dolazi nam leto i lepo vreme, a sa lepim vremenom i dosadne pošasti kao što su muve i komarci. Pored toga što umeju da budu jako dosadne, muve mogu da izazovu mnoge probleme, naročito kada je u pitanju kontaminiranje vaše hrane. Iako obična kućna muva ne ujeda ljude, kontaminiranjem hrane može da prenese bolesti kao što su salmonela, malarija i tuberkuloza. Voćne mušice su manje, ali mogu da polože oko 500 jaja na površinu vaše hrane. Preventiva i sprečavanje muva da uopšte uđu u vaš dom je jednako bitno, kao i njihovo izbacivanje. Muva se možete rešiti na više načina: možete sami napraviti zamke za muve, a možete ih kupiti i u prodavnici.
muve

Pravljenje zamki za muve od kućnih potrepština

  1. Postavite zamku sa deterdžentom za sudove – U običnu teglu sipajte do oko 3 cm visine deterdženta za sudove i isto toliko vode. Deterdžent će privući muve, koje će se potom udaviti u vodi. Mnogo bolje rezultate ćete imati ako koristite neki deterdžent za sudove koji ima voćni miris, na primer od jabuke ili limuna.
  2. Napravite prirodno sredstvo za zaštitu od muva – Muve beže od mirisa ljute aleve paprike. Uzmite sprej bocu i u njoj napravite miks od vode i malo ljute aleve paprike, pa dobro promućkajte to. Ovim prirodnim sredstvom isprskajte vrata i pragove, prozore i druge otvore na koje muve mogu ući. Miris ljute aleve paprike bi trebalo da drži muve na odstojanju od vašeg doma.
  3. Sadite biljke koje su muvama odbojne – Muve ne podnose lavandu, bosiljak i mentu (nanu). Posadite ove biljke u bašti pod prozorom (ako živite u kući) ili u saksijama koje ćete postaviti na prozor. Ako ne želite da sadite začinsko bilje, već neko ukrasno cveće, najbolje je da posadite neven, jer i on odbija muve.
  4. Nadmudrite muve plastičnim kesama punim vode – Način na koji kesa puna vode reflektuje svetlost podseća na paučinu i muve će se truditi da je maksimalno izbegavaju. Vrlo je jednostavno. Napunite običnu, providnu kesu vodom, vežite čvor na vrhu i okačite je blizu vrata ili prozora. U ovu svrhu možete koristiti i neki stari CD ili DVD, jer na sličan način reflektuje svetlost.

Rešite se muva komercijalnim zamkama za muve

  1. Kupite lepljivu traku za muve – Ovu zamku za muve možete pronaći gotovo u svakoj prodavnici. Treba samo da okačite lepljivu traku tamo gde ima muva, i one će se lepiti za papir jedna za drugom, nemoćne da odlete dalje. Kada se na traci nakupi puno muva uklonite je i zamenite novom. Ne samo što traka prepuna muva gubi efikasnost, već nije ni lep prizor za gledanje.
  2. Kupite UV lampu za muve – Ako imate baš puno problema sa muvama, razmotrite kupovinu ove posebne lampe koja će držati ne samo muve, već i komarce dalje od vašeg doma. Mnogi restorani koriste ove naprave. Veoma su efikasne. Jedina mana je što kada komarac ili muva dođu u dodir sa ovom lampom ona pucketa, pa se tako nemojte uplašiti kada se to desi, to je sasvim normalno.

Preventivnim ponašanjem sprečite muve da uđu u vaš dom

  1. Svo đubre u kući držite zatvoreno – Muve idu na đubre, naročito ako u njemu ima nekih ostataka hrane, zato nipošto nemojte držati kese, kante i džakove sa đubretom otvorene.
  2. Bacite voće i povrće pre nego što se pokvari i postane nejestivo – Kad god možete voće i povrće nemojte držati na stolu u kuhinji, već u frižideru. Ako predugo stoji nepojedeno i počne da se kvari, sigurni ste da ga nećete pojesti, bacite ga. Nemojte ga držati samo da skuplja muve.
  3. Održavajte higijenu vašeg doma – Redovno čistite podove, stolove i radne površine u kuhilji. Ne ostavljajte mrvice na stolu nakon jela.
  4. Držite prozore i vrata zatvorenim – Na one prozore koje često otvarate radi provetravanja kuće postavite mrežu kako biste unapred sprečili ulazak ne samo muva, nego bilo kog insekta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Jedan komentar

  1. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    ovo sa deterdzentom cu da isprobam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *