Kako objasniti nužnost akumulacije u robnoj privredi

Akumulacija je proces neprekidnog uvećanja kapitala na račun viška vrednosti. Akumulacija je nužna zbog potreba društvene zajednice i zbog interesa robnih proizvođača.
robna privreda

Kako objasniti nužnost akumulacije u robnoj privredi

  1. Fondovi akumulacije u preduzeću formiraju se tako što se posle svake prodaje robe izdvaja deo novčanih sredstava iz ostvarenog prihoda za proširenu reprodukciju. Tako akumulirana novčana sredstva predstavljaju novčanu akumulaciju. Ukoliko se izdvojena novčana sredstva stvarno upotrebe u proizvodne svrhe onda se radi o realnoj to jest stvarnoj akumulaciji.
  2. U zavisnosti od određenih strutkurnih odnosa predujmljenog (uloženog) kapitala razlikuje se tehnički sastav kapitala, vrednosni sastav kapitala i organski sastav kapitala.
  3. Tehnički sastav kapitala predstavlja odnos između određene količine sredstava za proizvodnju iskazane fizičkim jedinicama mere i brojem angažovanih radnika.
  4. Vrednosni sastav kapitala pokazuje odnos kapitala uloženog za nabavku sredstava za proizvodnju i dela kapitala uloženog za kupovinu radne snage.
  5. Organski sastav kapitala predstavlja odnos između vrednosti postojnog kapitala određene masom sredstava za proizvodnju i vrednosti promenljivog kapitala određene brojem zaposlenih radnika.
  6. Koji su načini upotrebe akumulacije??Raspoloživa novčana akumulacija se može upotrebiti na dva načina :
    1) kao akumulacija bez promene organskog sastava kapitala i
    2) kao akumulacija uz porast organskog sastava kapitala.
  7. Akumulacija bez promene organskog sastava kapitala predstavlja ekstenzivni (zastareli) tip proširene reprodukcije i nije u skladu sa motivom maksimiranja profita zasnovanog na inovacijama u oblasti tehnike i tehnologije. Primenom ovog načina proizvodnja se proširuje, ali se ne uvodi nova tehnika i tehnologija. Dodatna sredstva se upotrebljavaju tako da se postojeći odnos između postojanog i promenljivog kapitala ne manja odnosno upotrebljavaju se tako što se organski sastav kapitala ne menja uopšte. Ovakav način akumulacije moguć je samo ukoliko je ponuda radne snage veća od tražnje za njom to jest kada je korišćenje radne snage jeftinije od primene nove tehnike i tehnologije.
  8. Akumulacija uz porast organskog sastava kapitala zasniva se na uvođenju nove tehnike i tehnologije u proizvodnju odnosno zasniva se na primeni inovacija. Veći deo akumuliranih (dodatih) sredstava ulaže se u nabavku sredstava za proizvodnju, a manji deo u nabavku radne snage. Ovaj način akumulacije poboljšava položaj robnih proizvođača odnosno donosi mu veći višak vrednosti. Negativna strana ovgo načina akumulacije je ta što stvara rezervnu armiju rada jer sa povećanjem ulaganja u modernizaciju sredstava za proizvodnju smanjuje se potreba za radnom snagom, što samim tim dovodi i do povećanja stope nezaposlenosti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kvalifikovan elektronski sertifikat

Kako dobiti kvalifikovani elektronski sertifikat

Stupanjem na snagu Pravilnika o poreskoj prijavi za porez po odbitku („Sl. glasnik RS“, br. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *