Kako staviti lance za sneg

Za vožnju u zimskim uslovima, sastavni deo vaše opreme su svakako lanci za sneg, pa ćemo vam u ovom članku objasniti kako ih staviti. Oni pored toga što su zakonom obavezni ukoliko se krećete odredjenim deonicama, a nemate sve četiri zimske gume, nekada vam zaista mogu mogo pomoći ukoliko se često vozite planinskim ili bilo kojim drugim zavejanim predelima. Pa nikako nije loše da ukoliko planirate vožnju po takvim predelima u svom vozilu uvek imate lance za sneg.
Montiranje lanaca nije toliko teško i uglavnom uz njih uvek ide i uputstvo za montiranje. Mada koliko god da nije teško kada se nadjete u situaciji da prvi put stavljate lance i to na terenu tj na putu, pa još ako je noć, kiša, sneg, mraz to vam svakako može napraviti problem.Kako staviti lance za sneg Prvo i osnovno što treba da znate su dimenzije vaših točkova, tj felne i gume takodje, pa na osnovu njih kupujete odgovarajuće lance. Kada kupite lance preporučujemo da kod kuće preko dana, po mogućstvu pre zime, probate par puta da stavite lance na vozilo, kako bi ste za kasnije imali iskustva da to uradite na terenu. Kada to uradite, bićete sigurni da imate znanje i da u bilo kom trenutku možete postaviti lance na vozilo.

Evo par koraka kako da postavite lance na svoje vozilo:

Kako staviti lance za sneg

    1. Raspetljajte lanac skroz i razvucite ga, i tako razvučenog ga postavite ispred pogonskog točka.
    2. Lance provucite sa unutrašnje strane točka, tako da sredeina gumenog obruča lanca dodje od prilike na sredinu točka., a ostale lance rukama razvucite na zemlji sa prednje strane točka.
    3. Nakon toga podignite levu i desnu stranu gumenog obruča i spojite ga na vrhu točka
    4. Nakon toga uzmite bočne lance, pa ih redom povežite u krug, i uverite se da su svi lanci dobro i podjednako zategnuti.
    5. Kada ste sve ovo uradili, sedite i provozajte auto par metara i nakon toga izadjite i proverite lance, po potrebi ih ponovo pritegnite.
    6. Sa ovako nameštenim lancima možete da produžite dalje, ali budite oprezni prilikom vožnje sa lancima i nemojte da vozite prebrzo.
    7. Lanci vam omogućavaju da na zavejanom putu, snegu i ledu, gde nema dovoljno trenja i točak vam šlajfuje to jest okreće u mestu, naprave dodatno trenje i time vam omoguće da nesmetano vozite. Pored toga što vam pomažu lanci nekada i štete vozilu, razbijaju trap vozila i slično, pa kada prodjete deonicu puta koja je zavejana i kada naidjete na čist put, obavezno skinite lance sa pogonskih točkova.

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.