Početna > Automobili > Servis i održavanje > Kako zameniti antifriz

Kako zameniti antifriz

Kako zameniti antifrizUopšte nije teško zameniti antifriz, ako ispratite uputstva iz ovog članka. Kao što većina vas zna, antifriz je sredstvo koje se dodaje u sistem za hladjenje vašeg vozila. Ovo je jako bitno, jer pilikom rada vozila dolazi do pregrevanja motora, i svakom motoru je potrebno hladjenje. Na svakom vozilu postoji sistem za hladjenje, i svaki sistem radi na principu vazdušnog i vodenog hladjenja.

Zamena antifriza

  1. Antifriz je veoma bitan sastojak, koji se dodaje u vodu koja se nalazi u sistemu, kako bi zimi na niskim temperaturama sprečio da voda u sistemu zaledi. Kada nemate antifriz, na veoma niskim temperaturama voda u sistemu će zalediti, a to može prouzrokovati pucanje hladnjaka, pucanje creva u kojima se nalazi voda, pa čak u nekim slučajevima i pucanje bloka motora. Sve ovo možete izbeći prostim dodavanjem antifriza i na taj način sačuvate motor, i sprečite nastanaka nepotrebne štete.
  2. Dodavanje antifriza nije mnogo komplikovano, potrebno je da znate koje sredstvo koristi vaše vozilo u principu ako hladnjak ili motor nisu aluminijumski uglavnom možete koristiti bilo koji antifriz, ali o ovome se raspitajte kod svojih servisera.
  3. Kada kupite antifriz potrebno je da napravite smešu, to znači da u odgovarajućoj razmeri dobro promešate antifriz i vodu. Neka razmera koja se uglavnom koristi je 60% vode i 40% antifriza, ali nije pravilo, sve zavisi koliko nisko idu temperature u vašem mestu, tj u mestu gde će vozilo biti. Ova smeša može podneti temperature do odprilike -30 stepeni, što je uglavnom dovoljno.
  4. Ukoliko imate sve što je potebno, potrebno da je iz vašeg sistema ispustite svu tečnost koja se nalazi u njemu, ovo ćete odraditi tako što ćete naći ispusni ventil na hladnjaku, na bloku motora, ili ćete skinuti creva pa kroz njih ispustiti svu tečnost. Kada ispustite vodu iz sistema sve jedno na koji način od tri ponudjena, potrebno je da ponovo zatvorite sistem i da u hladnjak sipate smešu vode i antifriza koju ste spremili.
  5. Nakon što ste to uradili, potrebno je još samo da ozračite sistem, tj da ispustite vazduh iz sistema, ovo se radi na posebnim ventilima za zračenje, koji se u zavisnosti od vozila koje imate nalaze na različitim mestima. Kada ste ispustili sav zaduh, tj držite ih otvorene dok čujete da vazduh izlazi, kada vidite da je krenula da curi voda, zatvorite ih i to bi bilo sve.
  6. Nakon toga možete upaliti svoj auto. Ukoliko niste sigurni da znate sve sami da odradite, uvek možete prvi put otići u neki servis i platiti da vam urade ovo, ili pitati ih gde se šta nalazi, kako bi kasnije sve mogli sami da uradite.

Oceni clanak

Oceni clanak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 19, prosek: 3,79

Loading...Loading...

Zabrana kopiranja clanka

Zabrana kopiranja clanka

Ceo sadrzaj ovog clanka je vlasnistvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugacije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i koriscenje materijala bez navodenja autora i linka ka izvoru, ili koriscenje u komercijalne svrhe smatra se krsenjem autorskih prava i podleze zakonskim sankcijama.